Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Wat is een caravanverzekering?

Vanuit de WA-verzekering van je auto is je caravan al verzekerd, omdat deze (mits aangekoppeld) onderdeel is van je auto. Althans, je bent vanuit de autoverzekering verzekerd tegen schade die je met de caravan aan je auto aan anderen toebrengt. Dat is bijvoorbeeld handig als je bij het parkeren per ongeluk een ander voertuig raakt. Met een caravanverzekering verzeker je daarnaast schade aan of diefstal van je caravan. Dat is namelijk niet gedekt vanuit je autoverzekering.

Oscar NoorlagGoed om te weten: Schade die je aan anderen toebrengt met je caravan als die is losgekoppeld, valt over het algemeen onder je aansprakelijkheidsverzekering.

Nog een reden dat een caravanverzekering handig is, is omdat je caravan niet altijd aan je auto vastzit. Ook schade en diefstal als je auto losgekoppeld is, krijg je vanuit de caravanverzekering mogelijk vergoed. Bij schade kun je bijvoorbeeld denken aan vandalisme, een boom die op je caravan valt of schade door een flinke storm of regenbui.

Is een caravanverzekering verplicht?

Een caravanverzekering is niet verplicht, in tegenstelling tot de WA-verzekering voor je auto. Je bepaalt dus zelf of je je caravan wel of niet verzekert. Vaak is het wel verstandig om een caravanverzekering te nemen. De premie is niet heel duur en je kunt er forse schadeposten mee voorkomen. Zeker als je een nieuwe of wat duurdere caravan hebt, kan de schade aardig oplopen.

Heb je een goedkope tweedehands caravan gekocht? Dan is het niet altijd nodig om een caravanverzekering te nemen. Je kunt er dan ook voor kiezen om zelf het risico te nemen als er iets gebeurt.

Vraag je je af waar jij goed aan doet: wel of niet een caravanverzekering? En welke verzekeringen heb je daarnaast wel of juist niet nodig? Onze verzekeringsadviseurs denken graag mee over jouw totale verzekeringspakket.

Vraag een gratis eerste gesprek aan

Wat valt onder de dekking?

Voor elke caravanverzekering geldt een andere dekking en unieke voorwaarden. Neem de kleine lettertjes dus goed door als je de keuze maakt voor een specifieke verzekering. De meeste verzekeringen dekken minimaal diefstal van en schade aan je caravanverzekering door oorzaken als vallende bomen of een paaltje dat je raakt. Denk bij een standaarddekking bijvoorbeeld aan dekking bij:

  • schade door storm en hagel;
  • vandalisme;
  • waterschade;
  • kosten voor transport van de caravan in bepaalde situaties;
  • inbraak en diefstal;
  • brandschade

Bij sommige verzekeraars kun je zelf kiezen waarvoor je gedekt wilt zijn. Je kunt dan ook een aanvullende dekking nemen, bijvoorbeeld voor storm- en hagelschade, voor de spullen in je caravan of voor rechtsbijstand. Let op: dat laatste valt soms ook al onder je rechtsbijstandsverzekering.

Alles wat aan de caravan vastzit (zoals deuren, bedden en tafels) valt onder de standaard caravanverzekering. Voor losse spullen, zoals bestek of gordijnen, kun je een inventarisdekking nemen. Ook bij objecten als de mover of voortent doe je er soms verstandig aan om die mee te verzekeren.

Alle bagage die je vanaf huis meeneemt (zoals je camera, laptop en kleding) valt onder de reisverzekering, niet onder de caravanverzekering.

Marleen OverduinLet op: Vaak heb je bij een caravanverzekering te maken met een eigen risico. Tot dat bedrag betaal je schade zelf. Je kunt er ook voor kiezen om schade zelf te betalen als de kosten lager zijn dan het eigen risico.

Vaak kun je kiezen voor een dekking in heel Europa. Sommige landen zijn mogelijk uitgesloten van de dekking.

Wat kost een caravanverzekering?

Voor een gemiddelde caravanverzekering zal je zo’n € 150,- tot € 500,- premie per jaar betalen. Wat jouw caravanverzekering precies kost, hangt van een aantal zaken af. Zo speelt uiteraard een rol welke dekking je kiest. Ook is onder meer het volgende van belang:

  • Wat voor type caravan heb je? Voor een grote caravan betaal je waarschijnlijk meer premie. Ook voor een dure of gloednieuwe caravan zal je premie wat hoger liggen, omdat de schade eerder in de papieren zal lopen. Verder maakt de uitrusting van je caravan uit. Als je een hagelbestendig dak hebt, levert dat je vaak een korting (tot 70%) op de storm- en hageldekking op.
  • Wat laat je meeverzekeren? Laat je ook de voortent, mover, luifel of eventuele andere spullen meeverzekeren? Dan betaal je wat meer dan als je kiest voor de basisdekking.
  • Wat is je woonplaats? In sommige plaatsen is het risico op schade of diefstal groter. Dat levert dan een hogere premie op.

Voorwaarden voor de stalling van een caravan

Veel verzekeraars stellen eisen voor de stalling van je caravan. Als je je caravan standaard voor de deur laat staan, is de kans op schade of diefstal bijvoorbeeld een stuk groter. In de polisvoorwaarden kun je hier meer over lezen. Vaak geldt dat je een goed slot of een wielklem op de caravan moet hebben. Staat de caravan ergens gestald? Dan moet het meestal gaan om een goed bewaakte ruimte die afsluitbaar is.

Advies over je verzekeringen?

Goed verzekerd op reis gaan is heel belangrijk. Maar welke verzekeringen heb jij wel en niet nodig? Moet je bijvoorbeeld een reisverzekering nemen? Doe je er wel of niet goed aan om een caravanverzekering af te sluiten? Onze adviseurs helpen je graag.

Vraag een gratis eerste gesprek aan om jouw verzekeringsvragen te bespreken. Wij helpen je om de juiste keuzes te maken. Dat levert je passende verzekeringen én een voordelige premie op.

Vraag verzekeringsadvies aan

Veelgestelde vragen

Mogelijk valt dit inderdaad onder de verzekering. Check hiervoor de voorwaarden van jouw verzekeraar. Als je de caravan verhuurt, is schade of diefstal niet altijd gedekt vanuit de verzekering. Bekijk de voorwaarden om te bepalen hoe dit voor jou zit.

Een caravanverzekering is niet verplicht, maar kan wel erg handig zijn. Schade die je met je caravan aan de auto gekoppeld veroorzaakt bij anderen, valt onder de autoverzekering (WA-dekking). Maar schade aan je caravan zelf of diefstal van je caravan is niet vanuit de autoverzekering gedekt. Schade door bijvoorbeeld hagel kan een flinke kostenpost zijn. Met een caravanverzekering verzeker je jezelf daartegen en voorkom je grote financiële tegenvallers als er iets gebeurt.

Nee, bij heel kleine schade kan het soms verstandig zijn om geen claim in te dienen. Dat geldt bijvoorbeeld als jij een klein deukje niet erg vindt of als de reparatiekosten lager zijn dan het eigen risico. Je kunt er dan voor kiezen om dit zelf te vergoeden. Bij duurdere schade is claimen meestal wel handig.

Bij het aangaan van je verzekering kun je meestal kiezen voor een Europa-dekking en soms ook voor een dekking in de landen België, Luxemburg, Duitsland en Nederland. Met die dekking ben je ook in andere landen dan Nederland verzekerd. Houd er wel rekening mee dat sommige landen zijn uitgesloten van dekking. Check dus van tevoren of uw vakantieland wel of niet onder de dekking valt.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak