Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Wat is een bootverzekering?

Een bootverzekering is een verzekering waarmee je jezelf beschermt tegen schade die je met je boot aan anderen toebrengt en eventueel ook tegen diefstal van of schade aan je eigen boot. Een bootverzekering kun je afsluiten voor elk type boot. Denk aan zeilboten, sloepen, jachten, rubberboten of waterscooters. Je kiest zelf wat je wel en niet meeverzekert.

Dekkingen voor een bootverzekering

Bij de meeste bootverzekeringen kun je kiezen tussen drie dekkingen:

 • Aansprakelijkheidsdekking (ook wel WA-verzekering): hiermee ben je gedekt voor schade die je met jouw boot aanricht aan (de spullen van) een andere persoon. Stel: jij raakt met je boot een andere boot, dan kan de schade soms wel oplopen tot tienduizenden euro’s. Die kosten zijn vanuit deze verzekering gedekt. Deze dekking is vergelijkbaar met de WA-dekking bij een autoverzekering.
 • Beperkt casco: hiermee ben je, naast schade aan andere voertuigen ook verzekerd voor diefstal en inbraak en voor schade door diverse oorzaken van buitenaf. Denk daarbij aan schade door brand, ontploffing, bliksem en storm. Vaart iemand anders tegen je boot aan? Dan krijg je de schade aan je boot niet vanuit jouw verzekering vergoed.
 • Allrisk: dit is de meest uitgebreide dekking waarmee je voor bijna elke vorm van schade bent verzekerd. Daarnaast ben je bij de allrisk-verzekering uiteraard ook verzekerd voor schade aan anderen en voor diefstal. Zo krijg je ook een vergoeding bij bijvoorbeeld vandalisme of als er door een aanvaring schade aan je eigen boot ontstaat.

Oscar NoorlagLet op: Uiteraard zit een bootverzekering bij elke verzekeraar weer iets anders in elkaar. Het is bijvoorbeeld goed mogelijk dat de ene beperkt-casco-verzekering meer dekt dan de andere. Check dus altijd de voorwaarden.

 

Aanvullende dekkingen

Bij een bootverzekering kun je kiezen voor diverse aanvullende dekkingen. Je kunt daarbij bijvoorbeeld denken aan:

 • Rechtsbijstandsdekking: je bent verzekerd van juridische hulp als je een conflict hebt rondom je boot, bijvoorbeeld bij de aan- of verkoop van je boot of bij discussies rondom schade. Check wel of deze dekking andere dingen verzekert dan je gebruikelijke rechtsbijstandsverzekering. Zo voorkom je een dubbele dekking.
 • Ongevallendekking: deze dekking is bedoeld voor als iemand aan boord van je boot blijvend invalide raakt of zelfs overlijdt door een ongeval. Die persoon of de nabestaanden van diegenen ontvangen dan een vergoeding vanuit de verzekering.
 • Dekking bij particuliere verhuur: deze dekking is nodig als je je boot aan particulieren gaat verhuren. Je bent dan ook verzekerd als huurders schade aan je boot aanrichten of een ongeval met de boot veroorzaken. Hiervoor is vaak wel een allrisk-dekking nodig.

Is een bootverzekering verplicht?

Nee, een bootverzekering is niet verplicht in Nederland. Zelfs de aansprakelijkheidsdekking voor je boot is geen vereiste. Althans, niet als je de boot recreatief gebruikt. Soms stelt de jachthaven of botenstalling wel minimaal een WA-verzekering verplicht. Ook als je wedstrijden vaart, is een bootverzekering soms nodig. Als je in wateren bij bepaalde andere Europese landen vaart, zoals Griekenland en Italië, is een bootverzekering wel vereist.

Verplicht of niet, over het algemeen is het verstandig om minimaal de WA-dekking te nemen. Veroorzaak je schade bij iemand anders met je boot? Dan wordt dat niet gedekt door je standaard aansprakelijkheidsverzekering. Die schade kan enorm oplopen, zeker als je een wat duurdere boot aanvaart. Met een aansprakelijkheidsdekking ben je tot wel € 5.000.000,- of zelfs € 10.000.000,- verzekerd.

Heb je een niet al te goedkope boot? Dan is het aan te raden om je boot ook voor schade en diefstal te verzekeren, door op z’n minst voor beperkt casco te kiezen. Als je boot gestolen wordt, krijg je anders met enorme kosten te maken. Daar ben je goed tegen verzekerd met een bootverzekering.

Als je een relatief goedkoop bootje hebt en de kosten dus minder snel oplopen, kun je er ook voor kiezen om het risico op diefstal of schade niet te verzekeren.

Heb jij een boot aangeschaft of ga je er één kopen? Denk dan direct na over een passende verzekering, zodat je zorgeloos het water op kunt. Onze verzekeringsadviseurs adviseren je hier graag over, en wijzen je op aandachtspunten waar je zelf nog niet aan had gedacht.

Vraag een gratis eerste gesprek aan

Wat kost een bootverzekering?

De kosten voor een bootverzekering lopen nogal uiteen. Je kunt je voorstellen dat je voor een luxe jacht veel meer premie zult betalen dan voor een rubberboot. Maar er speelt nog meer mee voor de kosten van je bootverzekering.

De premie hangt met name af van deze factoren:

 • Wat voor boot heb je? Voor een luxe boot zal je meer betalen dan voor een kleine goedkopere boot. Een grote boot zal meer premie kosten dan een klein bootje, omdat de kans op ongelukken groter is. Verder is de premie afhankelijk van de aanschafwaarde van de boot. Voor een tweedehands bootje dat niet al te duur is, zal je minder premie betalen dan als je een gloednieuwe boot koopt.
 • Wat voor motor zit er in de boot? Sommige motoren brengen meer risico met zich mee voor de verzekeraar dan andere motoren. De verzekeraar kijkt bijvoorbeeld of je motor ingebouwd is of buitenboord hangt, wat het totale vermogen van je motor is en welke brandstof de motor gebruikt.
 • Heb je schadevrije jaren opgebouwd? Net als bij een autoverzekering, kun je ook voor een bootverzekering schadevrije jaren opbouwen. Hoe langer jij al vaart zonder een schadeclaim in te dienen, hoe meer schadevrije jaren je hebt en hoe hoger je no-claimkorting zal zijn. Dit kan soms wel 50% op de oorspronkelijke premie schelen.
 • Welke dekking kies je? Alleen aansprakelijkheid verzekeren is altijd voordeliger dan een allrisk- of beperkt-casco-dekking. Daarnaast betaal je meer premie als je voor aanvullende dekkingen kiest.
 • Neem je een eigen risico? Je kunt ervoor kiezen om de schade tot een bepaald bedrag (bijvoorbeeld € 250,- per gebeurtenis) voor eigen rekening te nemen. Hoe hoger het eigen risico dat je kiest, hoe lager je premie is.
 • Vaar je in Nederland of ook in het buitenland? Als je alleen in Nederland denkt te gaan varen, is een Nederland-dekking voldoende. Vaar je ook in Europa, dan heb je een wat duurdere Europa-dekking nodig. Soms is daarnaast een werelddekking mogelijk.

Voorwaarden voor de bootverzekering

Veel verzekeraars stellen eisen voor de dekking van je bootverzekering. Zo kun je vaak alleen een vergoeding krijgen bij diefstal als je boot goed beveiligd is. Soms gelden er extra beveiligingseisen als je boot niet op een jachthaven ligt of als je je boot in een grote stad met meer kans op diefstal hebt liggen.

Verder krijg je uiteraard alleen uitgekeerd bij schade aan anderen als je die schade niet opzettelijk hebt veroorzaakt. Ook mag je alleen varen met een geldig vaarbewijs. Anders ben je überhaupt niet verzekerd.

Er kunnen nog meer voorwaarden gelden. Die kun je allemaal teruglezen in de documenten die je van je verzekeraar hebt ontvangen.

Persoonlijk advies over je bootverzekering?

Er bestaan allerlei opties voor bootverzekeringen en de keuze qua dekking en voorwaarden is enorm. Laat je daarom persoonlijk adviseren voordat je een bootverzekering afsluit. Zo weet je zeker dat je de juiste keuzes maakt.

Onze verzekeringsadviseurs denken graag mee welke verzekering passend is voor je boot, kijkend naar jouw wensen. Vraag een gratis eerste gesprek aan voor persoonlijk advies!

Vraag verzekeringsadvies aan

Veelgestelde vragen

Vanuit een WA-bootverzekering ben je verzekerd voor schade die je met jouw boot aan (eigendommen van) anderen toebrengt. Daarnaast kun je kiezen voor een beperkt-cascodekking en voor een allrisk-dekking. Met die eerste ben je ook verzekerd bij diefstal of bij schade door onder meer storm, brand of ontploffingen. Met die tweede ben je zo uitgebreid mogelijk verzekerd. Je krijgt bij een allrisk-dekking bijvoorbeeld ook (onder bepaalde voorwaarden) de kosten aan je eigen boot vergoed na een aanvaring.

Wat de goedkoopste bootverzekering is, verschilt per persoon en per boot. Het is niet zo dat één en dezelfde verzekering voor iedereen als voordeligst uit de bus komt. Dit hangt bijvoorbeeld af van de dekking die je kiest, van de regio waar je woont en van de boot waarmee je vaart. Voor een goed antwoord op deze vraag moet je verschillende bootverzekeringen vergelijken, zowel op prijs als op voorwaarden. Zo krijg je een goed beeld van een bootverzekering die voordelig en passend is voor jou. Een verzekeringsadviseur kan je hierbij helpen.

Nee, in Nederland is een bootverzekering in principe niet verplicht. Wel kan de stalling of haven waar je boot ligt soms een bootverzekering verplicht stellen. Los van of het verplicht is of niet, is het wel zeer verstandig om je boot te verzekeren. De kosten kunnen nogal oplopen als je bijvoorbeeld een aanvaring veroorzaakt of als je boot wordt gestolen. Let op: in sommige andere landen is een bootverzekering wel verplicht. Als je in het water bij Griekenland of Spanje vaart, moet je bijvoorbeeld wel een bootverzekering hebben.

Woon je permanent op je boot? Dan moet je daarvoor meestal een woonhuisverzekering afsluiten in plaats van een bootverzekering. Het gaat in zo’n geval wel altijd om maatwerk en er zijn nogal wat voorwaarden. Zo geldt een boot alleen als een woonboot als deze een vaste ligplaats en aansluitingen voor gas, water en licht heeft. Heb jij een woonboot? Schakel dan altijd een verzekeringsadviseur in om je te verdiepen in de juiste verzekeringen. Dan weet je zeker dat je goed verzekerd op je boot woont.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak