Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Wat is een gezinsongevallenverzekering?

Een gezinsongevallenverzekering is een verzekering die dekking biedt als jij of een van je gezinsleden door een ongeval invalide wordt of zelfs komt te overlijden. Dit brengt vaak hoge kosten met zich mee. Dat kan zijn omdat die persoon zorg nodig heeft of omdat het huis op de invalide persoon aangepast moet worden. Ook het feit dat een volwassen gezinslid door invaliditeit niet meer kan werken of dat er inkomen ontbreekt door overlijden, is uiteraard een kostenpost. Een gezinsongevallenverzekering helpt je om een deel van die kosten op te vangen door een bedrag uit te keren.

Mogelijk krijg je na een ongeval vanuit de aansprakelijkheidsverzekering van de veroorzaker een bepaalde uitkering, of misschien keert ook de overheid je een bedrag uit. Dat is alleen niet altijd voldoende voor alle kosten die je maakt. Een gezinsongevallenverzekering keert een extra bedrag uit, ter aanvulling op de eventuele andere uitkering.

De gezinsongevallenverzekering is bedoeld voor het hele gezin. Thuiswonende kinderen zijn dan ook altijd meeverzekerd (ook stief- of pleegkinderen). Uitwonende kinderen zijn vaak alleen onder bepaalde voorwaarden meeverzekerd, bijvoorbeeld tot een bepaalde leeftijd.

Oscar NoorlagLet op: Standaard wordt gesproken van een ongevallenverzekering. Je kunt zo’n verzekering namelijk ook als eenpersoonshuishouden afsluiten. Met ‘gezinsongevallenverzekering’ wordt bedoeld dat je deze verzekering voor jezelf en je gezinsleden afsluit.

Wat is er verzekerd vanuit de gezinsongevallenverzekering?

Het verschilt per verzekeraar wat er precies onder de dekking van een gezinsongevallenverzekering valt. Vergelijk dus altijd de verschillende verzekeringen voordat je hier een keuze tussen maakt. Onder de dekking kan bijvoorbeeld het volgende vallen:

 • een vergoeding voor hulpmiddelen die nodig zijn als een gezinslid invalide wordt;
 • een vergoeding voor hoge medische of tandheelkundige kosten na het ongeval;
 • een vergoeding voor de nabestaanden als een volwassen gezinslid overlijdt;
 • een vergoeding voor inkomensverlies als je door een ongeval (blijvend of tijdelijk) niet meer kunt werken.

De precieze uitkering verschilt per situatie en hangt af van jouw keuzes voor de dekking. Vaak kijkt de verzekeraar bij blijvende invaliditeit welke lichaamsdelen je blijvend niet meer kunt gebruiken. Als je blind bent aan beide ogen ontvang je bijvoorbeeld een hogere uitkering dan als je blind bent aan één oog. En als je blijvend invalide bent, zal je uitkering hoger zijn dan als je gedeeltelijk invalide raakt. Op het polisblad van de verzekeraar kun je dit soort dingen teruglezen.

Marleen OverduinGoed om te weten: Bepaalde soorten ongelukken zijn uitgezonderd van dekking. Zo krijg je geen vergoeding als een ongeluk is ontstaan doordat je alcohol of drugs hebt gebruikt. Ook bepaalde risicovolle sporten (zoals sportklimmen) vallen niet altijd onder de dekking.

Wil je weten of een gezinsongevallenverzekering voor jou nuttig is? Onze verzekeringsadviseurs kunnen je hier persoonlijk advies over geven. Vraag een gratis eerste gesprek aan.

Gratis eerste afspraak

Let op: geef wijzigingen in je situatie altijd door

Je gezinsongevallenverzekering is gebaseerd op je huidige gezinssamenstelling. Verandert hierin iets? Geef dit dan altijd door aan de verzekeraar, zodat je zeker bent van de juiste dekking. Geef het bijvoorbeeld aan als je voor het eerst een kind krijgt en nog geen dekking met kinderen had of als je kinderen juist uit huis gaan (ze zijn dan mogelijk niet meer meeverzekerd).

Bespaar premie met een verzekeringspakket

Een gezinsongevallenverzekering is één van de verzekeringen die als gezin handig kunnen zijn. Daarnaast zijn diverse andere verzekeringen zeer aan te raden om te nemen. Wil je niet te veel kwijt zijn aan je verzekeringen? Kies dan voor een verzekeringspakket, dat je via een verzekeringsadviseur kunt afsluiten. Je sluit dan meerdere verzekeringen in één keer af en bespaart zo op je premie.

Ook prettig: de verzekeringsadviseur is je aanspreekpunt bij schade en kan alles voor je regelen bij een eventuele schadeclaim.

Andere belangrijke verzekeringen die veel Nederlandse gezinnen wel afsluiten, zijn:

 • Inboedelverzekering: een verzekering voor alle eigendommen die je los in je woning hebt staan (zoals je laptop en tv).
 • Rechtsbijstandsverzekering: een verzekering die je kosteloos juridische hulp biedt als je dat in een conflictsituatie nodig hebt (bijvoorbeeld bij een conflict over je werk, je woning of bepaalde aankopen).
 • Opstalverzekering: een verzekering voor schade aan je woning zelf (bijvoorbeeld door brand, storm of diefstal).
 • Aansprakelijkheidsverzekering: een verzekering die een vergoeding uitkeert voor schade die jij of je gezinsleden per ongeluk veroorzaken bij anderen of aan hun eigendommen.
 • Reisverzekering: een verzekering die schade dekt tijdens vakanties in het buitenland (denk aan hoge medische kosten bij een ongeval of diefstal van je bagage).

Ben je benieuwd welke van die verzekeringen jij nodig hebt? En hoe je op je totale verzekeringspakket kunt besparen? Onze verzekeringsadviseurs geven je graag passend advies.

Maak een eerste afspraak

Wat kost een gezinsongevallenverzekering?

Voor een gezinsongevallenverzekering betaal je meestal een paar euro per maand. Ga uit van ongeveer € 1,25 tot € 4,50 per maand. De exacte premie hangt af van een aantal factoren:

 • Hoeveel personen wil je verzekeren?
 • Welk verzekerde bedrag kies je?
 • Voor welke dekking kies je? (Neem je bijvoorbeeld een dekking in Nederland of een werelddekking?)

Je kunt er soms voor kiezen om bepaalde lichaamsdelen extra te verzekeren. Ben jij violist? Dan is het bijvoorbeeld slim om aan te geven dat je een extra hoge dekking wilt als er iets met je vingers gebeurt. In zo’n geval betaal je wel iets meer premie.

Oscar NoorlagTip: Vergelijk altijd goed de dekking van de verschillende verzekeraars. De goedkoopste verzekering is niet altijd de beste qua voorwaarden.

Advies over jouw verzekeringspakket?

Zeker met een gezin is het heel belangrijk om goed verzekerd te zijn. Er kan altijd iets gebeuren: van een bal door de ruit tot een ernstig ongeval. Sluit de juiste verzekeringen af, zodat je je in elk geval geen zorgen hoeft te maken over de financiële consequenties daarvan.

Onze verzekeringsadviseurs geven je persoonlijk advies over het juiste verzekeringspakket met een zo laag mogelijke premie. Vraag een gratis eerste gesprek aan en ontdek hoe we jou kunnen helpen.

Gratis eerste gesprek

Veelgestelde vragen

Vanuit de ongevallenverzekering ontvang je een vergoeding als jij of je gezinsleden door een ongeval invalide raken of komen te overlijden. Je kunt daarmee bijvoorbeeld inkomensverlies door invaliditeit opvangen of kosten voor medische hulpmiddelen betalen.

Bij de meeste ongevallenverzekeringen zijn gevaarlijke sporten als bergbeklimmen niet meeverzekerd. Bij sommige verzekeraars kun je wel terecht, maar betaal je inderdaad wel wat meer premie. Vergelijk dus zeker de verschillende verzekeringen, zodat je kunt kiezen voor een verzekeraar die de juiste dekking biedt voor jou.

In Nederland is iedereen verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Toch is het regelmatig verstandig om daarnaast een ongevallenverzekering te nemen, voor het geval een van je gezinsleden zwaar letsel krijgt of komt te overlijden. De kosten daarvoor kunnen flink oplopen. De ongevallenverzekering geeft je een vaste vergoeding, waardoor je minder afhankelijk bent van bijvoorbeeld de aansprakelijkheidsverzekering van de persoon die het ongeval veroorzaakt. Een gezinsongevallenverzekering kost niet veel op jaarbasis, maar kan je wel beschermen tegen grote financiële consequenties.

De precieze uitkering hangt af van je verzekeraar en van de gekozen dekking. In de polisvoorwaarden kun je teruglezen welk bedrag aan uitkering jij ontvangt. Vaak is dat een hoger bedrag bij blijvende invaliditeit: bijvoorbeeld € 30.000,- of zelfs € 50.000,-. Bij overlijden ligt het bedrag vaak wat lager, maar ook dat verschilt per verzekeraar.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak