Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Wat is een doorlopende reisverzekering?

Een reisverzekering sluit je af om jezelf en/of je eigendommen op vakantie te verzekeren. Heb jij bijvoorbeeld medische hulp nodig op reis, worden je spullen gestolen of kom je voor hoge kosten te staan omdat je door omstandigheden eerder naar huis moet of juist langer moet blijven? Dat alles wordt vanuit een reisverzekering gedekt (uiteraard afhankelijk van de dekking die je kiest).

Je kunt met een reisverzekering dus hoge onvoorziene uitgaven vergoed krijgen. Ook kun je in sommige gevallen hulp verwachten van de verzekeraar als er op reis iets vervelends gebeurt.

Met een doorlopende reisverzekering ben je automatisch verzekerd tijdens elke vakantie of tijdens elk weekendje weg. Je hoeft niet voor iedere vakantie een losse reisverzekering af te sluiten.

Doorlopende vs. kortlopende reisverzekering

Als je een reisverzekering afsluit, kun je kiezen tussen een kortlopende en een doorlopende reisverzekering. Met een doorlopende reisverzekering ben je dus voortdurend verzekerd tijdens je vakanties. De verzekering gaat automatisch in op het moment dat jij op vakantie gaat. Je betaalt doorlopend (vaak maandelijks) premie voor deze verzekering. Als je meer dan 16-21 dagen per jaar in het buitenland bent, is een doorlopende reisverzekering vaak de voordeligste optie.

Ga je minder vaak op vakantie, blijf je meestal in Nederland of plan je alleen eenmalig een grotere reis? Dan is het soms handiger om voor een kortlopende reisverzekering te kiezen voor je buitenlandse reis. Die verzekering loopt alleen tijdens één specifieke vakantie en eindigt automatisch bij terugkomst. Je betaalt ook maar één keer premie voor deze verzekering.

Oscar NoorlagGoed om te weten: Ga je meestal binnen Nederland op vakantie? Dan is een reisverzekering niet altijd nodig. Medische kosten worden dan gedekt vanuit de zorgverzekering, terug naar huis gaan is minder prijzig en sommige andere kosten vallen onder andere verzekeringen.

Aanvullende dekking: annuleringsverzekering

Als onderdeel van een doorlopende reisverzekering kun je ook kiezen voor een doorlopende annuleringsverzekering. Een annuleringsverzekering biedt je een vergoeding als jij door vervelende omstandigheden, bijvoorbeeld als een naast familielid overlijdt of als je zelf ziek raakt, de vakantie moet annuleren of vroegtijdig moet beëindigen. Zeker als je prijzige vakanties boekt, kan zo’n verzekering nuttig zijn. Je krijgt dan je geld (deels) terug als je de reis toch niet kunt maken.

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om per vakantie een kortlopende annuleringsverzekering af te sluiten. De verzekering geldt dan alleen voor één specifieke vakantie.

Wat valt onder de dekking van een doorlopende reisverzekering?

Je kunt zelf veel keuzes maken over je doorlopende reisverzekering. Grotendeels bepaal je zelf waar je wel en niet voor verzekerd wilt zijn. Het is daarbij zinvol om ook je bestaande verzekeringspakket na te kijken. Heb je bijvoorbeeld binnen je zorgverzekering een buitenlanddekking? Dan is het soms verstandig om die voor het jaar daarop te beëindigen en dit in plaats daarvan via je reisverzekering te verzekeren. Zo voorkom je dubbele dekking.

Marleen OverduinLet op: Check altijd goed de voorwaarden om te bepalen wat wel en niet onder jouw dekking valt. Dit kan sterk verschillen per reisverzekering.

Bijna elke doorlopende reisverzekering dekt wel SOS-kosten. Dit zijn buitengewone kosten waar je in ernstige situaties mee te maken kunt krijgen in het buitenland. Denk aan hoge kosten voor een gedwongen langer verblijf (bijvoorbeeld bij een natuurramp), kosten voor reddingsacties (bijvoorbeeld op wintersport) of kosten voor repatriëring (stel dat jij snel terug moet naar Nederland vanwege je eigen gezondheid of omdat een familielid overlijdt).

Daarnaast kun je er onder meer de volgende soorten kosten laten dekken:

  • hulp in noodsituaties (zoals bij overlijden of een ongeval);
  • extra reis- en verblijfskosten als er sprake is van vertraging (bijvoorbeeld bij stakingen of natuurrampen);
  • medische kosten in het buitenland;
  • kosten voor je bagage (bij schade en/of diefstal);
  • kosten voor vervangend vervoer;
  • kosten voor schade door bijzondere sporten zoals wintersport;
  • rechtsbijstand tijdens je reis (let op: check of dit niet al onder je rechtsbijstandsverzekering valt).

Vaak kun je kiezen voor een standaard dekking binnen heel Europa of een extra werelddekking. Met die laatste dekking ben je ook verzekerd in landen buiten Europa.

Wil je weten welke dekking voor jou passend is? Onze financieel adviseurs geven je graag persoonlijk verzekeringsadvies. Zij vergelijken het grote aanbod aan verzekeringen voor je, kijken naar je totale pakket en laten je op basis daarvan weten waar jij goed aan doet.

Plan een gratis eerste afspraak

Wanneer is een doorlopende reisverzekering handig?

Ga je vaker in het jaar naar het buitenland op vakantie? Dan is het vaak handig om een doorlopende reisverzekering te nemen. Dit is voordeliger dan steeds een kortlopende reisverzekering nemen. Je weet zeker dat je tijdens elke vakantie goed verzekerd bent en hebt daar geen omkijken naar voor je vertrek.

Waarom een doorlopende reisverzekering verstandig is om af te sluiten? Je kunt bij vervelende situaties, zoals een ongeluk of ziekte in het buitenland, voor duizenden euro’s aan kosten komen te staan. Die kosten worden vaak niet of niet volledig vanuit andere verzekeringen vergoed. Met een reisverzekering kun je rekenen op zowel een vergoeding van die kosten als goede hulp en begeleiding in zo’n situatie.

Oscar NoorlagTip: Ga jij regelmatig op wintersport of beoefen je andere bijzondere sporten, zoals surfen of bergbeklimmen? Dan is een doorlopende reisverzekering in het bijzonder aan te raden. Kies dan wel voor een aanvullende dekking die schade bij bijzondere sporten dekt.

Wat kost een doorlopende reisverzekering?

Wat je betaalt voor je doorlopende reisverzekering, hangt vooral af van de dekking die je kiest. Hoe uitgebreider je dekking, hoe meer je betaalt. Ook betaal je wat meer als je de reisverzekering voor meerdere personen afsluit of als je een werelddekking neemt.

Over het algemeen valt de maandelijkse premie erg mee. Reken bij een uitgebreide dekking binnen Europa op een paar euro per maand voor een doorlopende reisverzekering. Een budgetdekking binnen Europa is soms al mogelijk vanaf zo’n € 1,50 (soms zelfs iets minder) per maand.

Let op: kies nooit klakkeloos voor de goedkoopste doorlopende reisverzekering. Kijk goed wat wel en niet onder de dekking valt. Zo krijg je bij de ene verzekering alle kosten vergoed en bij sommige andere verzekeringen maar een deel daarvan.

Persoonlijk verzekeringsadvies aanvragen?

Ben je benieuwd of jij er goed aan doet om een doorlopende reisverzekering te nemen? Of heb je vragen over je gehele verzekeringspakket? Heb je deze verzekeringen wel nodig? Kunnen ze goedkoper? Onze verzekeringsadviseurs geven je graag persoonlijk advies. Vraag een gratis kennismaking aan!

Vraag verzekeringsadvies aan

Veelgestelde vragen

Nee, een doorlopende reisverzekering is niet verplicht in Nederland. Een reisverzekering is überhaupt niet verplicht. Wel kan zo’n verzekering heel handig zijn als je vaker per jaar op vakantie gaat naar het buitenland. In vervelende situaties zoals bij een ongeluk of overlijden van een familielid kom je voor hoge kosten te staan. Dan is het prettig als die vanuit de reisverzekering worden gedekt.

Een doorlopende reisverzekering is niet verplicht, maar het kan zeker handig zijn om er één te nemen als je vaker naar het buitenland op vakantie gaat. Als je te maken krijgt met vervelende situaties, zoals wanneer je langer moet blijven, ziek wordt in het buitenland of juist vervroegd je reis moet afbreken, dan krijg je de kosten daarvoor vanuit je reisverzekering vergoed.

Nee, meestal is een reisverzekering dan niet nodig. Veel dingen die mis kunnen gaan tijdens je binnenlandse vakantie zijn gedekt vanuit andere verzekeringen. Zo worden zorgkosten vergoed vanuit je standaard zorgverzekering. Verlies je bepaalde spullen? Dan valt dat soms onder je inboedelverzekering. Het kan wel handig zijn om een annuleringsverzekering te nemen, voor het geval jij je vakantie in eigen land vroegtijdig moeten afbreken of zelfs volledig moeten annuleren.

In principe kun je een doorlopende reisverzekering afsluiten tot vlak voordat je op reis gaat, soms zelfs 24 uur van tevoren nog. Check bij je verzekeraar wat daarin jouw mogelijkheden zijn. Houd er rekening mee dat je een annuleringsverzekering soms al wat verder van tevoren moet afsluiten.

Vanuit een doorlopende reisverzekering zijn al je vakanties, weekendjes weg en dagtrips naar het buitenland verzekerd. Ook tripjes binnen Nederland inclusief overnachting vallen onder de doorlopende reisverzekering. Alleen als je naar gebieden afreist met code rood (zoals Afghanistan of delen van Irak), heb je geen dekking vanuit je reisverzekering. Bekijk de voorwaarden van je verzekeraar om hier meer over te weten te komen.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak