Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Wat is een rechtsbijstandsverzekering?

Er kan altijd een situatie ontstaan waarin je plotseling juridische hulp nodig hebt. Stel: je wordt aangereden en wordt het met de bestuurder maar niet eens over de schadevergoeding. Vanuit de rechtsbijstandsverzekering kun je dan kosteloos juridisch advies krijgen. Ook bij andere soorten juridische conflicten kun je hulp krijgen, bijvoorbeeld als de aannemer de afspraken niet nakomt bij een verbouwing, als je een conflict hebt met de buren of als er iets speelt op het werk (zoals na ontslag). Ook de kosten voor een eventuele gerechtelijke procedure vallen onder de dekking.

De kosten voor rechtshulp kunnen aardig oplopen. Veel advocaten en juridisch adviseurs hebben een hoog uurtarief, en een enkele vraag kan soms uren of zelfs dagen werk kosten. Een rechtsbijstandsverzekering zorgt ervoor dat je in zulke situaties niet zelf de rekening hoeft te betalen, maar kunt rekenen op gratis goede juridische hulp.

Diverse dekkingen

Bij het afsluiten van een rechtsbijstandsverzekering kun je vaak kiezen tussen meerdere dekkingen. Daarmee geef je aan in welke situaties je rechtsbijstand wilt krijgen. De onderstaande dekkingen zijn gebruikelijk:

 • inkomen: een dekking voor conflicten over je werk, bijvoorbeeld op het gebied van ontslag, pensioen of uitkeringen;
 • wonen: een dekking voor conflicten over de huur- of koopwoning waarin je woont of over een verbouwing (bijvoorbeeld een conflict met de vorige huiseigenaren, met je huisbaas of met een aannemer);
 • verkeer: een dekking voor conflicten rondom verkeerskwesties (bijvoorbeeld over de schadeafhandeling na een ongeluk);
 • consumenten: een dekking voor problemen waar je als consument tegenaan kunt lopen (zoals wanneer een aankoop niet voldoet aan de verwachtingen).

Daarnaast kun je vaak kiezen voor een aantal andere dekkingen. Zo komen ook de dekking belasting en vermogen, familie en een medische dekking (voor medische fouten of letselschade) vaak voor.

Vraag je je af welke dekking voor jou passend is? Onze verzekeringsadviseurs kunnen je hier persoonlijk over adviseren. Vraag gerust een gratis eerste afspraak aan om hier samen naar te kijken.

Gratis eerste afspraak

Wat is rechtsbijstand?

Rechtsbijstand houdt in dat je in conflictsituaties (mits die onder de dekking vallen) kunt rekenen op de hulp van een juridisch adviseur of advocaat. De verzekeraar draagt bij conflictsituaties een passende juridisch specialist aan die jou kan bijstaan.

Is er voor jouw zaak een andere advocaat of juridisch specialist nodig dan de professionals die bij jouw verzekeraar werken? Dan kun je soms zelf een juridisch adviseur of advocaat selecteren. Ook die externe kosten vallen over het algemeen onder de rechtsbijstandsdekking. Check wel altijd even bij je verzekeraar of zij akkoord gaan met de specialist die jij inschakelt.

Twee vormen van rechtsbijstand

Vanuit een verzekering zijn twee vormen van rechtsbijstand mogelijk. Vergelijk de diverse verzekeringen goed om een keuze te maken uit deze twee typen rechtsbijstandsverzekeringen:

 • natura rechtsbijstandverzekering: vanuit deze verzekering kun je bij conflicten hulp krijgen van een jurist of advocaat die bij de verzekeraar in dienst is.
 • rechtsbijstandsverzekering in geld: de verzekeraar stelt een bepaald geldbedrag beschikbaar bij conflicten, zodat je zelf een passende jurist of advocaat kunt kiezen.

In Nederland zijn bijna alle rechtsbijstandsverzekeringen natura verzekeringen. Alleen als de verzekeraar zelf niet de juiste professional in dienst heeft, kun je mogelijk een specialist naar eigen keuze inschakelen.

Wat kost een rechtsbijstandsverzekering?

Wat een rechtsbijstandsverzekering kost, hangt vooral af van jouw gekozen dekking. Hoe meer je afdekt met de verzekering, hoe hoger je premie zal zijn. Daarnaast hangt je premie af van een aantal andere factoren, zoals:

 • Wat is je gezinssamenstelling? Als je alleen woont, betaal je minder premie dan als je de verzekering afsluit voor een gezin met een partner en twee kinderen.
 • Kies je voor een eigen risico? Die optie heb je bij sommige verzekeraars. Dit houdt in dat je de juridische kosten tot een bepaald bedrag zelf betaalt. Pas boven de eigen-risico-grens gaat de verzekeraar je kosten vergoeden. Als je een eigen risico accepteert, krijg je daar een wat lagere premie voor terug.
 • Waar woon je? Een aantal rechtsbijstandsverzekeraars kijken ook naar de regio waar je woont. In regio’s waar ze vaker claims ontvangen, betaal je standaard wat meer premie. Overigens heeft niet iedere verzekeraar die regel.

De kosten voor een rechtsbijstandsverzekering zijn meestal een paar euro tot een paar tientjes per maand. Voor een uitgebreide rechtsbijstandsverzekering voor het hele gezin kun je rekenen op ongeveer € 250,- per jaar. Voor een losse dekking (bijvoorbeeld alleen de dekking ‘wonen’), ben je soms maar € 60 per jaar kwijt.

Hoe werkt een rechtsbijstandsverzekering?

Speelt er een conflict waarbij je juridische hulp nodig hebt? Dan is je rechtsbijstandsverzekering het eerste aanspreekpunt. Zij helpen je verder en kunnen de juiste juridisch specialist voor je selecteren. Overigens voeren de meeste verzekeraars zelf geen rechtsbijstand uit. Dit is niet toegestaan als een verzekeraar ook andere typen verzekeringen aanbiedt. Ze besteden de rechtshulp dan uit aan een stichting of rechtshulpverlener, zoals Achmea, Univé of DAS.

De voorwaarden en dekking zijn bij elke verzekeraar weer anders. Vergelijk dus zeker verschillende rechtsbijstandsverzekeringen voordat je hier een keuze over maakt. Check bijvoorbeeld ook welke situaties zijn uitgesloten en vanaf welk moment de verzekering ingaat. Verder geldt vaak een maximale vergoeding, en daar zijn nogal wat verschillen in tussen verzekeraars.

Oscar NoorlagLet op: meestal kun je pas gebruikmaken van de rechtsbijstandsverzekering na een bepaalde periode (vaak 3 of 6 maanden). “Wachttijd” wordt dit genoemd. De verzekering vergoedt geen hulp bij situaties die je al ziet aankomen. Voor rechtshulp bij scheidingen geldt soms een langere wachttijd van 1 of soms zelfs 3 jaar.

Heb ik een rechtsbijstandsverzekering nodig?

Het verschilt per persoon of een rechtsbijstandsverzekering nodig is. Veel mensen denken pas aan een rechtsbijstandsverzekering op het moment dat ze daadwerkelijk juridische hulp nodig hebben. Dat is natuurlijk eigenlijk te laat. Het is dan ook goed om te beseffen dat je altijd onverwachts juridische hulp nodig kunt hebben bij conflicten. De kosten daarvoor kunnen erg hoog zijn, zeker als het uitloopt op een procedure. Het is dan fijn als je die kosten niet volledig zelf hoeft te betalen.

We raden klanten aan om een rechtsbijstandsverzekering in het bijzonder te overwegen als je door omstandigheden meer kans hebt op een juridisch conflict. Dat is bijvoorbeeld het geval als…

 • …je een gezin hebt;
 • …je gaat verhuizen (of plannen hebt in die richting;
 • …je wilt gaan verbouwen;
 • …je vaak onderweg bent met de auto of een ander voertuig;
 • …je regelmatig wisselt van baan.

Goed om in je achterhoofd te houden: een advocaat kost gemiddeld zo’n € 200,- tot € 300,- per uur. Als je rechtsbijstand nodig hebt, heb je de betaalde premie er dus al snel uitgehaald. Dat maakt het zeker interessant om zo’n verzekering te overwegen.

Rechtsbijstandsverzekering afsluiten?

Overweeg jij een rechtsbijstandsverzekering? Dan is het belangrijk om de diverse verzekeringen en voorwaarden te vergelijken, zodat je de juiste keuze kunt maken. Onze verzekeringsadviseurs geven je graag advies over een verzekering die past bij jouw situatie. Ook adviseren ze je graag over je totale verzekeringspakket: van reisverzekeringen tot aansprakelijkheidsverzekeringen. Zo weet je zeker dat jij goed verzekerd bent tegen een gunstige premie én zonder dubbele dekking.

Benieuwd waar jij goed aan doet qua verzekeringen? Onze verzekeringsadviseurs helpen je verder. Vraag een gratis kennismaking aan.

Gratis kennismaking

Veelgestelde vragen

De rechtsbijstandsverzekering vergoedt de kosten voor juridische hulp en advies bij een juridisch conflict. Dat kan bijvoorbeeld zijn als je wordt ontslagen of als je er met de vorige eigenaren van je woning niet uitkomt bij een conflict over je woning. Wat er precies wordt gedekt vanuit je verzekering, hangt af van de dekking die je hebt gekozen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor de dekkingen wonen, inkomen en consument.

Je sluit een rechtsbijstandsverzekering af voor jezelf en voor eventuele andere gezinsleden. Zij kunnen dan allemaal gebruikmaken van juridische hulp bij een conflict. Houd er rekening mee dat je meestal een hogere premie betaalt als de verzekering voor meerdere gezinsleden geldt.

Vanuit de rechtsbijstandsverzekering heb je geen dekking voor situaties die al spelen op het moment dat je de verzekering afsluit of die je had kunnen voorzien. Verder krijg je alleen rechtsbijstand voor de situaties die onder jouw dekking vallen. Heb je bijvoorbeeld alleen de dekking wonen? Dan krijg je geen rechtsbijstand bij conflicten die spelen in het verkeer.

Nee, voor een rechtsbijstandsverzekering geldt altijd een wachttijd. Pas zodra die wachttijd om is, kun je rekenen op (een vergoeding voor) rechtsbijstand vanuit de verzekering. Gedurende die wachttijd kun je nog geen gebruikmaken van de verzekering. Verschillende verzekeraars hebben verschillende wachttijden. In je polis lees je terug welke wachttijd voor jouw verzekering geldt. Dat kan bijvoorbeeld 3 maanden of een half jaar zijn.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak