Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Wat is een doorlopende annuleringsverzekering?

Met een annuleringsverzekering verzeker je jezelf tegen verloren kosten als je de reis moet annuleren of vroegtijdig moet afbreken. Een reis kost vaak het nodige. Denk aan de kosten voor je verblijf en het vlieg- of treinticket. Die kosten krijg je (deels) vergoed als jij door vervelende onvoorziene omstandigheden, zoals ziekte, overlijden of een medische behandeling, van je reis moet afzien of die eerder moet afbreken.

Met een doorlopende annuleringsverzekering verzeker je niet één enkele reis, maar alle reizen of weekendjes weg die je maakt. Daarin verschilt een doorlopende annuleringsverzekering van een kortlopende annuleringsverzekering. Met die laatste verzeker je alleen het annuleren van één specifieke reis.

Oscar NoorlagGoed om te weten: Je kunt een doorlopende annuleringsverzekering afsluiten als onderdeel van een doorlopende reisverzekering. De annuleringsverzekering los afsluiten is ook een optie.

Wanneer kies je voor een doorlopende annuleringsverzekering?

Een doorlopende annuleringsverzekering is meestal gunstiger als je een langere reis maakt, over het algemeen wat prijzige reizen boekt of vaker per jaar op reis gaat. Je hoeft dan niet steeds een relatief dure kortlopende annuleringsverzekering af te sluiten voor elke losse vakantie. Bovendien heb je er niet steeds opnieuw omkijken naar. Je weet zeker dat elke reis die je maakt, goed verzekerd is.

Ga jij bijvoorbeeld één keer per jaar op zomervakantie en één keer op wintersport? Of plan je één langere vakantie en twee weekendjes weg? Dan is een doorlopende annuleringsverzekering vaak al voordeliger dan een kortlopende annuleringsverzekering.

Marleen OverduinTip: Boek je meestal wat voordeligere reizen? Dan is een annuleringsverzekering niet altijd nodig, of kun je ook voor kortlopende annuleringsverzekeringen kiezen. Met die constructie kun je per reis beslissen of je wel of niet een annuleringsverzekering wilt.

Wat dekt een doorlopende annuleringsverzekering?

Vanuit een doorlopende annuleringsverzekering krijg je (een deel van) de reissom vergoed als je met een geldige reden je reis annuleert of vroegtijdig afbreekt. Bekijk goed de voorwaarden van je verzekeraar om te zien wat wel en niet onder de dekking valt. Hier gelden best wel wat uitzonderingen op, die bij iedere verzekeraar weer anders zijn.

Over het algemeen valt annuleren in deze situaties in elk geval onder de dekking:

 • als een eerste- of tweedegraads familie ernstig ziek raakt;
 • als jijzelf ernstig ziek wordt;
 • als jij of een familielid in de eerste of tweede graad komt te overlijden;
 • als je (onvrijwillig) wordt ontslagen (met vaak als voorwaarde dat je een vast contract had);
 • als je door een verbroken relatie (een echtscheiding of beëindiging van een samenlevingscontract) de reis moet annuleren;
 • als je bij het boeken nog niet (wist dat je) zwanger was en de reis door complicaties moet afzeggen;
 • als je de zorg voor een familielid op je moet nemen;
 • als je een medisch noodzakelijke behandeling of ziekenhuisopname moet ondergaan in de periode van je geboekte vakantie.

De dekking is bij de ene verzekeraar uitgebreider dan bij de andere. Zo krijg je soms ook een vergoeding als je door een forse vertraging van meer dan acht uur de reis niet kunt maken of als je plotseling een nieuwe baan hebt en daardoor de reis moet afzeggen.

Het aanbod aan reis- en annuleringsverzekeringen is enorm. Elke verzekeraar heeft andere voorwaarden. Benieuwd welke verzekeraar qua premie en voorwaarden bij jou past? Onze verzekeringsadviseurs geven je er graag persoonlijk advies over.

Vraag verzekeringsadvies aan

Wat valt niet onder de dekking?

De doorlopende reisverzekering keert alleen uit als jij met een geldige reden annuleert. In de voorwaarden van jouw verzekeraar lees je terug wat voor jouw verzekering geldige redenen zijn. Meestal is dekking in elk geval uitgesloten in deze situaties:

 • als het om een zakelijke reis gaat;
 • als de reden van annuleren al bij het afsluiten van de verzekering te verwachten was;
 • als iemand buiten de eerste en tweede graad (zoals een vriend of een neef of nicht) overlijdt;
 • als je moet annuleren vanwege een epidemie, natuurramp of aanslag (soms kun je dan wel vanuit het Calamiteitenfonds een deel van de schade vergoed krijgen);
 • als je annuleert vanwege een verbroken relatie, maar jullie niet getrouwd waren en ook geen samenlevingscontract hadden;
 • als de reisorganisatie failliet gaat en je reis daarom niet door kan gaan.

Je kunt overigens ook voor aanvullende dekkingen kiezen, waardoor je meer verzekert dan bij de basisdekking. Vaak krijg je met de uitgebreidere dekking eerder de volledige reissom terugbetaald; bij de basisdekking moet je bij vervroegde terugkeer rekening houden met een vergoeding van enkel de gemiste vakantiedagen.

Wat kost een doorlopende annuleringsverzekering?

Voor een doorlopende annuleringsverzekering moet je over het algemeen een paar euro premie per maand betalen. Ga uit van een minimale premie van zo’n € 3,75 per maand. De exacte premie hangt af van de dekking die je kiest. Voor een uitgebreide dekking ben je meer geld kwijt dan voor de basisdekking.

Advies over jouw verzekeringen?

Er zijn nogal wat verzekeringen die je kunt afsluiten: annuleringsverzekeringen, inboedelverzekeringen, rechtsbijstandsverzekeringen, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen… Waar doe jij nu wel en niet goed aan? Onze verzekeringsadviseurs nemen graag jouw wensen en lopende verzekeringen onder de loep en geven je passend advies.

Vraag een gratis eerste gesprek aan

Veelgestelde vragen

Als je je reis moet afbreken met een geldige reden, dan krijg je meestal een deel van de reissom vergoed. Vaak ontvang je met een basisdekking alleen een vergoeding voor de gemiste vakantiedagen. Bij een uitgebreide dekking is de kans groter dat je wél de volledige reissom terugkrijgt. Check de voorwaarden van je verzekering om te bepalen wat hierin voor jou geldt.

Ga uit van een paar euro per maand aan premie. Je kunt al een doorlopende annuleringsverzekering afsluiten voor een bedrag van iets minder dan € 4,00 per maand. Daarmee heb je een annuleringsverzekering die voortaan geldt voor al je vakanties, inclusief weekendjes weg of korte trips.

Een reisverzekering kan zeker heel nuttig zijn, met name als je naar het buitenland op vakantie gaat. Een annuleringsverzekering vergoedt alleen de kosten als je door omstandigheden je reis moet annuleren of afbreken. Een reisverzekering vergoedt schade die jij (of je eigendommen) tijdens een vakantie oplopen. Hiermee krijg je bijvoorbeeld kosten vergoed voor medische hulp die je onverwachts op reis nodig hebt of de kosten voor reddingsacties. Je kunt een reis- en annuleringsverzekering vaak als één pakket afsluiten bij een verzekeraar.

Ja, bij meerdere verzekeraars is het mogelijk om wel een doorlopende annuleringsverzekering, maar geen reisverzekering te nemen. Overigens is het het overwegen waard om alsnog een reisverzekering te nemen. Deze verzekering is relatief voordelig qua premie, maar kan je beschermen tegen hoge (medische) kosten op reis.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak