Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Wat is een kortlopende reisverzekering?

Een kortlopende reisverzekering (ook wel ‘tijdelijke reisverzekering’) is een reisverzekering die je afsluit voor één specifieke reis. Je kunt ook kiezen voor een doorlopende reisverzekering: daarmee ben je automatisch voor elke vakantie of weekendje weg verzekerd. Een kortlopende reisverzekering is bedoeld voor als jij hooguit zo’n twee weken per jaar aaneengesloten in het buitenland bent. Zodra je terug bent van vakantie, stopt de kortlopende reisverzekering automatisch.

Met deze verzekering zijn jij en je gezinsleden en je eigendommen verzekerd op vakantie. Heb je tijdens je vakantie plotseling medische hulp nodig? Worden je spullen gestolen? Of is repatriëring (een terugvlucht naar huis) nodig door omstandigheden? Dan hoef je de hoge kosten daarvoor niet zelf te betalen. De verzekeraar vergoedt die onder bepaalde voorwaarden (deels) voor je.

Daarnaast krijg je tijdens je vakantie hulp vanuit de kortlopende reisverzekering. Gebeurt er iets ergs? Dan kun je vaak 24/7 contact opnemen voor hulp daarbij.

Kies je voor een doorlopende of kortlopende reisverzekering?

Ons advies is meestal om voor een doorlopende reisverzekering te kiezen als je meer dan 16-21 dagen per jaar in het buitenland bent of als je vaak voor kortere tijd weggaat over de grens. Dan ben je met een doorlopende reisverzekering meestal voordeliger uit dan met kortlopende reisverzekeringen.

Overigens hangt het wel af van je bestemming. Als jij enkel weekendjes weg gaat in eigen land, is een reisverzekering niet altijd nodig. Schade aan je eigendommen valt dan bijvoorbeeld soms onder je inboedelverzekering. En met zorgkosten in het buitenland hoef je geen rekening te houden zolang je in Nederland bent.

Maak je eenmalig een grotere reis of ben je in het algemeen niet vaak in het buitenland te vinden? Dan is het soms verstandiger om voor één enkele reis een kortlopende reisverzekering af te sluiten. Zoek wel goed uit of een kortlopende reisverzekering voor jou echt het voordeligst is. Als jij later dit jaar nog een keer een mini-vakantie gepland hebt staan, is een doorlopende reisverzekering soms toch goedkoper.

Goed om te weten: Naast een kortlopende reisverzekering, kun je ook een kortlopende annuleringsverzekering afsluiten. Met een annuleringsverzekering krijg je je geld terug als je je reis om bepaalde redenen annuleert. Bijvoorbeeld als je de reis door ziekte van jezelf of een familielid moet afzeggen.

Wil je weten of een kortlopende of een doorlopende reisverzekering voor jou verstandiger is? Schakel onze financieel adviseurs in voor onafhankelijk verzekeringsadvies. Zij vergelijken de opties voor je en laten je weten waar jij tegen een lage premie optimaal verzekerd bent.

Plan een gratis eerste afspraak

Wanneer is een tijdelijke reisverzekering handig?

Een reisverzekering afsluiten kan bij veel buitenlandse reizen heel verstandig zijn. Op vakantie kan van alles gebeuren. Ongelukken, reddingsacties of gestolen portemonnees zijn geen scenario’s waar je graag over fantaseert. Maar je moet er wel op voorbereid zijn. De kosten voor dit soort situaties kunnen aardig in de papieren lopen. Een reddingsactie kan zomaar € 10.000,- kosten.

Met een tijdelijke reisverzekering hoef je je niet druk te maken over dat soort kosten. Die zijn vanuit de verzekeraar gedekt. Ook prettig: in zo’n situatie kun je met de praktische afhandeling rekenen op hulp van de reisverzekering. Dat scheelt jou de nodige stress

Over het algemeen is een tijdelijke reisverzekering handig als jij één enkele reis maakt naar het buitenland (van hooguit twee weken) waarvoor je goed verzekerd wilt zijn. De kortlopende reisverzekering kun je volledig op jouw reis afstemmen, wat natuurlijk een prettig idee is.

Tip: Sommige reizen, zoals wintersport of een reis naar een land waar de zorg minder goed geregeld is, brengen extra risico’s met zich mee. In zo’n geval is het extra belangrijk om een reisverzekering te hebben.

Wat dekt een kortlopende reisverzekering?

Je kunt zelf allerlei keuzes maken over de dekking van jouw kortlopende reisverzekering. Zo kun je speciale dekkingen nemen voor pechhulp onderweg, bijzondere sporten of vervangend vervoer. De dekking verschilt ook sterk per verzekering. Vergelijk dus altijd verschillende reisverzekeringen voordat je een keuze maakt.

Kortlopende reisverzekeringen hebben standaard een basisdekking. Vandaaruit worden in elk geval SOS-kosten gedekt. Dit zijn buitengewone kosten waarmee je te maken kunt krijgen tijdens een buitenlandse vakantie. Denk daarbij aan kosten voor een reddingsactie of kosten voor een verplicht langer bedrijf (bijvoorbeeld door een natuurramp of stakingen) of kosten voor een acute terugreis naar Nederland als een familielid ziek blijkt of overlijdt.

Onder meer het volgende kan onder de dekking van een kortlopende reisverzekering vallen:

  • medische kosten in spoedeisende situaties;
  • hulp in noodsituaties (zoals bij een ongeval);
  • kosten voor een vervroegde terugreis die o.a. nodig is bij ziekte of een ongeluk;
  • extra reis- en verblijfskosten door omstandigheden als stakingen of een natuurramp;
  • schade aan en/of diefstal van je bagage;
  • pechhulp en/of kosten voor vervangend vervoer;
  • schade door bijzondere sporten (skiën, bergbeklimmen, etc.).

Je hebt meestal de keuze tussen een dekking binnen Europa en een werelddekking. De keuze die je daarin maakt, hangt natuurlijk af van de bestemming van jouw reis.

Wat kost een kortlopende reisverzekering?

De premie voor je kortlopende reisverzekering hangt vooral af van je gekozen dekking. Daarbij maakt het ook uit of het gaat om een dekking binnen Europa of over de hele wereld. Een basisverzekering kun je al afsluiten voor minder dan € 1,00 per dag. Afhankelijk van hoeveel je gedekt wilt hebben, kunnen de kosten oplopen tot een aantal euro per dag. Je betaalt alleen voor de dagen waarop je daadwerkelijk op vakantie bent.

Vergelijk de verschillende kortlopende en doorlopende reisverzekeringen zeker op prijs én voorwaarden om te ontdekken waar jij voordelig uit bent. Zo ben je goed verzekerd zonder dat je te veel betaalt.

Advies over je tijdelijke reisverzekering?

Wil je weten waar jij goed aan doet qua verzekeringen? Of het nu gaat om een reisverzekering, een inboedelverzekering, een annuleringsverzekering of iets anders – onze verzekeringsadviseurs helpen je graag. Vraag een gratis eerste gesprek aan en ontdek wat jouw opties zijn.

Vraag verzekeringsadvies aan

Veelgestelde vragen kortlopende reisverzekering

Je bent niet verplicht om een reisverzekering te nemen. Maar als je naar het buitenland gaat, kan het zeker wel handig zijn om minimaal een kortlopende reisverzekering voor die reis te nemen. Je hoeft dan niet zelf hoge kosten te betalen als er iets vervelends gebeurt. Beland je bijvoorbeeld in het buitenland in het ziekenhuis met een gebroken been? Of moet je eerder terug naar huis vanwege het overlijden van een familielid? Dan neemt de reisverzekeraar die kosten (deels of volledig) op zich.

In elk geval vallen alle Europese landen, waaronder dagtrips met overnachting in Nederland, onder de Europadekking. Ook diverse andere landen vallen soms onder de Europadekking. Het gaat dan met name om landen aan de Middellandse Zee, zoals Tunesië, Israël of Marokko. Check in de voorwaarden van jouw verzekeraar wat daarin voor jouw verzekering geldt. Als je naar landen verder weg afreist, heb je een werelddekking nodig. Houd er overigens rekening mee dat voor sommige landen en gebieden een code-rood-reisadvies geldt vanwege dreiging of gevaar. In die gebieden biedt een reisverzekering überhaupt geen dekking.

Het is mogelijk om een reisverzekering te nemen voor je hele gezin. Iedereen valt dan onder één en dezelfde reisverzekering. Soms zijn kinderen gratis meeverzekerd tot een bepaalde leeftijd.

De tijdelijke reisverzekering geldt uiteraard alleen voor de periode waarvoor je deze hebt afgesloten. Verder zijn er een aantal uitzonderingen waarbij je sowieso geen dekking krijgt. Zo krijg je niet altijd een vergoeding als de schade te verwachten of te voorzien was of als de schade ontstaat door een situatie waar je bij voorbaat van afwist. Ook als je niet voldoende voorzorgsmaatregelen hebt genomen om bijvoorbeeld diefstal te voorkomen, krijg je mogelijk geen vergoeding. Check in de voorwaarden hoe dit voor jou zit.

Uiteraard moet je deze verzekering vóór je vakantie afsluiten. Soms kan dit nog tot vlak voor je vertrek. Check bij jouw verzekeraar hoe dit zit. De annuleringsdekking kun je niet altijd tot het allerlaatste moment afsluiten.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak