Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Wat is een levensverzekering?

Levensverzekeringen zijn een verzameling verzekeringen waarbij de verzekerde een uitkering ontvangt als een bepaalde situatie zich voordoet. Dat kan bijvoorbeeld zijn als jij of je partner overlijdt (bij een overlijdensrisicoverzekering) of als je arbeidsongeschikt raakt (bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering). Ook een kapitaalverzekering is een vorm van een levensverzekering.

Met de levensverzekering voorkom je dat jij of je nabestaanden de maandlasten niet meer kunnen dragen als je bijvoorbeeld komt te overlijden of niet meer kunt werken. Ook zijn er typen levensverzekeringen waarmee je spaart voor je pensioen of voor de aflossing van je hypotheek.

Soorten levensverzekeringen

Er zijn dus diverse soorten levensverzekeringen. De vraag ‘Wat is een levensverzekering?’ is dan ook niet in een paar zinnen te beantwoorden. Het hangt er sterk van af welke specifieke verzekering jij afsluit.

Grofweg onderscheiden we de volgende soorten levensverzekeringen:

  1. Overlijdensrisicoverzekering
  2. Kapitaalverzekering
  3. Uitvaartverzekering

Overlijdensrisicoverzekering

Met een overlijdensrisicoverzekering voorkom je dat jij de maandlasten niet meer kunt dragen als je partner komt te overlijden (of andersom). Ook kun je zo’n verzekering afsluiten voor andere nabestaanden, zoals voor je kinderen.

Deze verzekering keert een vooraf afgesproken bedrag uit aan de nabestaanden als de verzekerde binnen de looptijd komt te overlijden. Daarmee kunnen zij bijvoorbeeld de maandlasten blijven betalen of de hypotheek aflossen.

Kapitaalverzekering

Dit type levensverzekering sloot je meestal af op het moment dat je een hypotheek afsloot. In de kapitaalverzekering spaar je met premie-inleg een bedrag bij elkaar. Daarmee kun je aan het eind van de looptijd (een deel van) de hypotheekschuld aflossen.

Een kapitaalverzekering is een spaarverzekering, een beleggingsverzekering of een gemengde verzekering.

  • Houd er rekening mee dat de spaarverzekering alleen een uitkering biedt als je op een bepaald moment tijdens de looptijd nog leeft.
  • De beleggingsverzekering keert uit na een bepaalde (vooraf vastgestelde) periode.
  • Bij de gemengde verzekering is er altijd een uitkering. Als je op de afgesproken einddatum nog leeft, krijg je de uitkering op dat moment. Overlijd je voor die tijd, dan wordt er op het moment van overlijden uitgekeerd.

Uitvaartverzekering

Vanuit een uitvaartverzekering worden (deels) de kosten betaald die een crematie of begrafenis met zich meebrengt. Nabestaanden hoeven die kosten dan niet volledig uit eigen zak te betalen.

Wil je advies over deze verschillende soorten levensverzekeringen? Of over andere verzekeringen, zoals een opstalverzekering of inboedelverzekering? Onze adviseurs helpen je graag. Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan.

Gratis oriëntatiegesprek

Hoe werkt een levensverzekering?

Hoe een levensverzekering precies werkt, hangt af van het soort levensverzekering dat je afsluit. Maar over het algemeen werkt het als volgt.

Je spreekt van tevoren met de verzekeraar af bij welke gebeurtenis (bijvoorbeeld bij overlijden of als je juist op een bepaalde datum nog leeft) je welk bedrag wilt laten uitkeren.

Voor de verzekering betaal je periodiek (of soms eenmalig) een bedrag aan premie. Je spreekt van tevoren af wanneer er sprake is van een uitkering, bijvoorbeeld:

  • alleen als de verzekerde op de einddatum nog leeft;
  • alleen als de verzekerde vóór die datum overlijdt;
  • als de verzekerde überhaupt komt te overlijden binnen de looptijd;
  • altijd (zowel als de verzekerde nog leeft op de einddatum als wanneer de persoon dan is overleden).

Bij sommige levensverzekeringen staat de uitkering van tevoren vast. Het gaat dan om een traditionele levensverzekering. Bij andere levensverzekeringen wordt de premie voor je belegd. Je weet dan niet precies wat je op de einddatum uitgekeerd krijgt; dit kan meer of minder zijn dan gedacht, afhankelijk van de opbrengsten van de beleggingen.

De belangrijkste verschillen tussen een traditionele levensverzekering en een beleggingsverzekering zijn als volgt:

Traditionele levensverzekering

Beleggingsverzekering

Het uitgekeerde kapitaal is gegarandeerd. Dit hangt niet af van beleggingen.

De premie wordt voor je belegd. Dat bepaalt hoeveel je uiteindelijk ontvangt.

De premie of uitkering staat vast.

De premie staat vast, maar de uitkering niet. Die is afhankelijk van de opbrengst van je beleggingen.

Je weet welk bedrag je gegarandeerd krijgt (als je op de einddatum nog leeft of als je voor die tijd overlijdt).

De uitkering is niet gegarandeerd. Wel kun je soms kiezen voor een garantieregeling. Dat levert je een minimum rendement op.

Wat kost een levensverzekering?

Voor een levensverzekering betaal je maandelijks, jaarlijks of eenmalig een bedrag aan premie. Betaal je eenmalig een bedrag? Dan wordt dat de ‘koopsom’ genoemd.

Je premie is afhankelijk van de keuzes die je maakt voor je verzekering. Zo betaal je meer premie als je een hoger bedrag uitgekeerd wilt krijgen en als de looptijd korter is.

De premie voor je levensverzekering bestaat uit een aantal onderdelen:

  • de premie die je betaalt voor uitkering bij leven en/of overlijden;
  • de kosten voor het beheer van de verzekering door een verzekeringsadviseur;
  • premie voor eventuele aanvullende dekkingen (als je die hebt meeverzekerd).

Quote: Verder betaal je kosten voor de verzekeringsadviseur. Realiseer je wel dat je deze kosten vaak al snel terugverdient. Met een onafhankelijke verzekeringsadviseur aan je zijde heb je namelijk als belangrijk voordeel dat je een verzekering met lage premie en gunstige voorwaarden afsluit.

Belangrijk: schakel verzekeringsadvies in

Een levensverzekering is een complex financieel product. Daarom is het belangrijk dat je hier niet zelf keuzes over maakt, maar advies inwint bij een verzekeringsadviseur. Diegene kan met je meekijken of een levensverzekering voor jou verstandig is, welk product en welke voorwaarden bij je passen en welke keuzes je daarin het beste kunt maken.

Met een onafhankelijke verzekeringsadviseur aan je zijde bespaar je veel premie, voorkom je een dubbele dekking én weet je zeker dat je nu en later goed zit. Bovendien houdt de adviseur voor je in de gaten of het product na verloop van tijd nog steeds bij je past.

Vrijblijvend advies over een levensverzekering?

Wil je vrijblijvend meer te weten komen over wat een levensverzekering is en hoe het werkt? En ben je benieuwd of dit type verzekering voor jou nuttig is? Vraag dan een gratis oriëntatiegesprek aan bij een Van Bruggen Adviesgroep-expert bij jou in de buurt. Die kan je vrijblijvend meer vertellen over waar jij goed aan doet.

Gratis oriëntatiegesprek

Veelgestelde vragen

Een levensverzekering is bedoeld om jou of je nabestaanden een bepaalde uitkering te garanderen als je bijvoorbeeld komt te overlijden of als je op een bepaald moment nog leeft. Er zijn meerdere redenen om een levensverzekering af te sluiten. Dit kan bijvoorbeeld zijn om te voorkomen dat je nabestaanden met een schuld achterblijven als je overlijdt. Je kunt ook een levensverzekering nemen om je hypotheek aan het eind van de looptijd te kunnen aflossen of om te sparen voor je pensioen.

Dit hangt sterk af van jouw persoonlijke situatie. Een levensverzekering afsluiten kan verstandig zijn als je nabestaanden of jijzelf mogelijk in de financiële problemen komen in een bepaalde situatie. Ben je bijvoorbeeld sterk afhankelijk van het inkomen van je partner? Dan is een overlijdensrisicoverzekering misschien een slimme zet. Een verzekeringsadviseur kan met jou meekijken of een levensverzekering nuttig is en, zo ja, welke levensverzekering bij je past.

Nee, een levensverzekering is niet verplicht volgens de wet. Wel kunnen hypotheekaanbieders het verplicht stellen dat jij een overlijdensrisicoverzekering afsluit. De eisen hiervoor verschillen sterk per situatie.

Er bestaan meerdere soorten levensverzekeringen en een overlijdensrisicoverzekering is er daar één van. Ook onder andere een kapitaalverzekering en uitvaartverzekering vallen onder levensverzekeringen.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak