Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Wat is een bestelautoverzekering?

Een bestelautoverzekering is een verzekering die je afsluit voor een bestelauto die je particulier of zakelijk gebruikt. Hiermee dek je in elk geval schade af die jij per ongeluk toebrengt aan (eigendommen van) anderen. Dat soort schade kan je namelijk duur komen te staan. Daarom is het fijn als de verzekering dit dekt. Het gaat dan om zowel materiële schade (zoals blikschade na een botsing) als om schade aan de persoon zelf (bijvoorbeeld als diegene door invaliditeit tijdelijk niet kan werken).

Onder het begrip ‘bestelauto’ vallen auto’s met een laadruimte die vooral bedoeld is om goederen mee te vervoeren. Ook grotere busjes waarmee je (uiteraard op een passende manier) personen of dieren vervoert (denk aan een busje voor gehandicaptenvervoer of het busje van de hondenuitlaatservice) vallen onder de noemer ‘bestelauto’.

Zakelijke vs. particuliere bestelautoverzekering

Gebruik je de bestelauto privé, bijvoorbeeld voor klusjes in huis of om mee op vakantie te gaan? Dan sluit je daarvoor een particuliere verzekering af bij een autoverzekeraar die ook particuliere verzekeringen voor bestelauto’s aanbiedt. Gebruik je de auto met name zakelijk? Dan neem je een zakelijke bestelautoverzekering.

Houd er rekening mee dat je voor een zakelijke bestelautoverzekering aan bepaalde eisen moet voldoen. Zo moet je zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en moet je minimaal een bepaald percentage van je kilometers zakelijk rijden.

Als je aan diverse voorwaarden voldoet, profiteer je bij een zakelijke bestelauto van fiscale voordelen. Je mag dan bijvoorbeeld de brandstof voor zakelijke kilometers aftrekken van je omzet. Lees meer over de diverse voorwaarden voor zakelijk gebruik van je bestelauto op de site van de Belastingdienst.

Is een bestelautoverzekering verplicht?

In Nederland is een bestelautoverzekering verplicht als je met je bestelauto de openbare weg op gaat. Je moet minimaal WA-verzekerd zijn. Hier heeft de overheid voor gekozen omdat schade flink in de papieren kan lopen. Door de WA-verzekering verplicht te stellen weten zowel de schadeveroorzaker als het slachtoffer zeker dat het voor jou haalbaar is om de schadevergoeding uit te keren.

Welke dekking is voor jou passend?

Je kunt voor je bestelautoverzekering kiezen tussen drie dekkingen:

  • WA-verzekering. Dit is de minimaal verplichte verzekering voor je bestelauto. Bij deze dekking keert de verzekeraar alleen geld uit als jij (uiteraard niet doelbewust) met je bestelauto schade toebrengt aan andere weggebruikers of aan hun eigendommen. Ontstaat er schade aan je eigen bestelauto of wordt die gestolen? Dan krijg je daar geen vergoeding voor.
  • WA+ verzekering (beperkt casco). De verzekering met beperkt casco gaat een stapje verder. Je hebt hierbij de standaard WA-dekking en bent daarnaast verzekerd als er sprake is van diefstal of van schade aan je eigen bestelauto door oorzaken als storm, ruitbreuk of een aanrijding met en dier. Als er door een ander schade aan jouw auto ontstaat, dan moet je die verhalen op de verzekering van de andere persoon.
  • Allrisk-verzekering. Deze bestelautoverzekering biedt de meest uitgebreide dekking. De verzekeraar keert bij schade aan anderen, bij diefstal én bij veel soorten schade aan je eigen auto een bedrag uit. Ook als je bijvoorbeeld tegen een paaltje aanrijdt of als iemand tegen je auto aankomt en geen briefje achterlaat, krijg je vanuit de allrisk-verzekering een vergoeding. Uiteraard gelden hiervoor wel bepaalde voorwaarden.

Over het algemeen is een allrisk-verzekering sterk aan te raden als jij een vrij nieuwe bestelauto hebt (nul tot vijf jaar oud). Is je bestelauto al wat ouder (ouder dan tien jaar)? Dan is een beperkt cascoverzekering of een WA-verzekering soms passender.

Oscar NoorlagLet op: Je kunt overigens ook een allrisk-verzekering overwegen als je bijvoorbeeld weinig eigen geld achter de hand hebt, sterk afhankelijk bent van je bestelauto of als je bestelauto ondanks de leeftijd een hoge dagwaarde heeft.

Onze verzekeringsadviseurs kunnen je onafhankelijk adviseren over een bestelautoverzekering die bij jou past. Neem contact op voor een vrijblijvend eerste gesprek.

Vraag verzekeringsadvies aan

Aanvullende dekkingen

Je kunt kiezen voor diverse aanvullende verzekeringen. Zo is een inzittendenverzekering mogelijk als je ook een bedrag uitgekeerd wilt krijgen wanneer inzittenden in je auto bij een ongeluk blijvend of tijdelijk invalide raken. Verder kan het verstandig zijn om te kiezen voor rechtshulp bij verkeer binnen een rechtsbijstandsverzekering. Je kunt dan rekenen op kosteloze juridische hulp als je in een conflict verzeild raakt rondom je bestelauto, bijvoorbeeld na een aanrijding.

Bij sommige verzekeraars kun je ook kiezen voor pechhulp. Als je dan met je bestelauto met pech langs de weg staat, dan komt een expert vanuit de verzekeraar je weer op weg helpen.

Wat kost een bestelautoverzekering?

De kosten voor je bestelautoverzekering zijn een maandelijks premiebedrag. Hoeveel dit is, hangt van allerlei factoren af. Zo maakt het uit of je de auto zakelijk of privé gebruikt, hoeveel kilometer je ermee rijdt en of je al schadevrije jaren hebt opgebouwd.

Onder meer de volgende factoren bepalen hoeveel een bestelautoverzekering voor jou kost:

  • de gekozen dekking (voor een allrisk-verzekering betaal je meer dan voor een minder uitgebreide dekking);
  • het type bestelauto (de autowaarde, de leeftijd van de auto, het soort brandstof, etc.);
  • hoeveel kilometer je per jaar rijdt (hoe meer je rijdt, hoe groter de kans op schade en hoe hoger je premie dus is);
  • de regio (op sommige plekken is de kans op o.a. diefstal en vandalisme groter);
  • zakelijk vs. privégebruik (bij zakelijk gebruik betaal je vaak meer, omdat je dan meer kilometers maakt; wel profiteer je dan mogelijk van fiscale voordelen over de premie);
  • je schadevrije jaren (je krijgt no-claimkorting op je premie als je al een aantal jaar schadevrij in een bestelauto rijdt).

Het voordeel van de no-claimkorting is dat je verzekeringspremie daalt naarmate je langer zonder schade in een bestelauto rijdt. Dus als jij je verzekering een jaar hebt en geen schade hebt veroorzaakt, dan gaat je premie omlaag. Het jaar daarop daalt je premie nog verder.

Krijg persoonlijk advies over jouw bestelautoverzekering

Wil je jouw bestelauto goed laten verzekeren? Onze verzekeringsadviseurs vergelijken graag het brede aanbod aan verzekeringen voor je en laten je weten welke verzekering past bij jou. Neem contact op voor een vrijblijvend eerste adviesgesprek.

Plan een gratis eerste afspraak voor verzekeringsadvies. Hiervoor kun je bij Van Bruggen Adviesgroep terecht bij meer dan 70 kantoren in heel Nederland. Er is vast ook een kantoor bij jou in de buurt.

Gratis eerste afspraak

Veelgestelde vragen

Ja, je mag pas met een bestelauto de weg op als deze minimaal WA-verzekerd is. Daarnaast kun je kiezen voor beperkt casco of allrisk als je extra dekking wilt. Maar de WA-verzekering is in elk geval vereist.

Ja, bij veel verzekeraars is je bestelauto ook voor privégebruik verzekerd. Check in de voorwaarden van je verzekeraar hoe dit voor jou zit. Zo is het daarvoor vaak wel een vereiste dat je de bestelautoverzekering op naam van het bedrijf hebt staan.

Ja, ook anderen zijn verzekerd als ze in jouw bestelauto met verzekering rijden. Het is afhankelijk van je gekozen dekking wat er precies verzekerd is. Raakt de bestuurder bijvoorbeeld een paaltje met jouw bestelauto? Dan wordt dit alleen vergoed als je een allrisk-dekking hebt. Let op: je kunt wel je no-claimkorting verliezen op jouw verzekering als iemand anders in jouw bestelauto schade veroorzaakt. Je gaat daardoor meer premie betalen. Als je de bestelauto structureel door iemand anders laat besturen of als deze van eigenaar verandert, dan moet je dat natuurlijk aan de verzekeraar doorgeven.

Ja, het is mogelijk om als particulier een bedrijfsauto te laten verzekeren. Neem in dat geval een particuliere verzekering. Houd er rekening mee dat je de bestelauto dan alleen particulier mag gebruiken. Zakelijke ritten zijn niet verzekerd.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak