Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Wat is een camperverzekering?

Met een camperverzekering verzeker je jezelf tegen schade die jij met je camper veroorzaakt. Denk aan mogelijke schade bij botsingen of bij het inparkeren. De verzekeraar vergoedt die schade dan (onder bepaalde voorwaarden) aan degene die hier nadeel van heeft. Het gaat daarbij om zowel materiële schade aan andere voertuigen als om immateriële schade, zoals wanneer iemand tijdelijk arbeidsongeschikt is na een ongeluk.

Van de camperverzekering bestaan, net als bij een autoverzekering, drie varianten:

  • WA-verzekering. Deze camperverzekering is minimaal verplicht. Zonder die verzekering mag je de weg niet op met je camper. Met de WA-verzekering ben je gedekt voor schade die jij per ongeluk aan anderen toebrengt met je camper. Schade aan je eigen camper of diefstal van je camper valt niet onder deze dekking. Ook botsingen met loslopende dieren zijn vanuit deze verzekering niet gedekt.
  • WA+ (beperkt casco) verzekering. Deze dekking is iets uitgebreider. Je bent hiermee ten eerste verzekerd voor schade die je aan (eigendommen van) anderen toebrengt met je camper. Daarnaast ben je beperkt verzekerd voor diefstal en bepaalde schade aan je camper. Het gaat daarbij om schade door bijvoorbeeld brand, storm of een botsing met een dier. Is de schade ontstaan doordat iemand anders jou heeft aangereden of door vandalisme? Dan valt dat meestal niet onder de WA+-dekking. Voor de schade veroorzaakt door iemand anders ben je afhankelijk van de verzekering van die persoon.
  • Allrisk (volledig casco)-verzekering. Dit is de meest uitgebreide camperverzekering. Hiermee ben je verzekerd voor schade die je toebrengt aan anderen en voor vrijwel alle schades aan je eigen camper. Het gaat dan bijvoorbeeld ook om schades die ontstaan door een aanrijding, vandalisme of door brand, storm of ruitschade. Zelfs als iemand tegen je camper is gereden en geen briefje achterlaat, krijg je mogelijk een vergoeding.

Je kunt daarnaast kiezen voor aanvullende dekkingen. De meest voorkomende is de inzittendenverzekering. Daarmee is ook schade aan de passagiers in je auto verzekerd. Stel: jij veroorzaakt een botsing en je meerijder raakt daardoor blijvend invalide, dan keert de verzekeraar hiervoor mogelijk een bedrag uit.

Verder kun je vaak kiezen voor pechhulp. Dat betekent dat je hulp van de verzekeraar krijgt als jij met pech langs de weg staat met je camper.

Is een camperverzekering verplicht?

Ja, als je met een camper de weg op wilt, dan moet je een camperverzekering hebben. Dat wil zeggen: je moet minimaal een WA-camperverzekering afsluiten. De uitgebreidere dekkingen zijn optioneel.

Dat een camperverzekering, net als een autoverzekering, verplicht is, heeft ermee te maken dat schade die je bij anderen veroorzaakt flink in de papieren kan lopen. Door een camperverzekering te nemen, hoef je niet bang te zijn dat jij opeens voor een enorme kostenpost komt te staan. Andersom weet het slachtoffer zeker dat jij de kosten voor het ongeluk kunt betalen.

Welke dekking heb jij nodig?

Je hebt dus de keuze tussen meerdere dekkingen. Welke daarvan past het beste bij jou? Dat hangt van allerlei zaken af. Uiteraard betaal je meer voor de camperverzekering naarmate je een uitgebreidere dekking neemt. Toch kan een uitgebreide dekking soms wel handig zijn.

Je loopt altijd het risico op diefstal of schade aan je camper. De kosten daarvoor kunnen flink oplopen, zeker als je een nieuwe camper hebt. We raden daarom met name voor nieuwe of duurdere campers aan om je in een allrisk- of WA+-dekking te verdiepen. Dat geldt overigens ook als je zelf weinig buffer hebt. Het is dan fijn als je een beroep kunt doen op de verzekering wanneer er toch iets gebeurt en je hoge kosten moet maken.

Wil je weten welke dekking goed bij jou past voor je camper? Maak een gratis eerste afspraak met een van onze verzekeringsadviseurs voor persoonlijk advies.

Gratis eerste afspraak

Oscar NoorlagLet op: bij sommige verzekeraars is ook de inboedel in je camper tot een bepaald bedrag verzekerd. Daaronder vallen bijvoorbeeld je kookspullen of luifel. Dit geldt niet voor elke camperverzekering. Kijk dus goed wat bij jouw verzekering wel en niet gedekt is.

Camperverzekering bij dagelijks gebruik

Gebruik je een camper ook voor dagelijks vervoer? Dan zorgt dat soms voor lastige kwesties met de verzekeraar. De premie voor een camperverzekering is er namelijk op gebaseerd dat jij de camper beperkt gebruikt voor vakanties en dat je dus een beperkt aantal kilometers rijdt. Als je de camper ook privé gebruikt, rijd je er meer kilometers mee. Bovendien is het risico dat je schade veroorzaakt groter dan bij een auto, omdat een camper een groter voertuig is.

Als je je camper ook dagelijks gebruikt, kan het dus zijn dat je er een gewone autoverzekering of een bestelautoverzekering voor moet afsluiten. Overleg hierover met de verzekeraar of met je verzekeringsadviseur.

Marleen OverduinLet op: meestal staan camperverzekeraars het niet toe om je camper te verhuren. Als een huurder schade maakt met je camper, is de schade dus niet gedekt. Je camper uitlenen aan familie kan soms wel. Maar check goed de voorwaarden om te zien wat in die gevallen gedekt is bij schade.

Wat kost een camperverzekering?

Een camperverzekering kost meestal minder dan een standaard autoverzekering. Dit heeft er vooral mee te maken dat je met een camper over het algemeen minder rijdt dan met een auto. Dat verkleint het risico voor de verzekeraar op een claim.

Wat een camperverzekering voor jou kost, hangt af van een aantal factoren:

  • de dekking dat je kiest (voor all-risk betaal je meer dan voor WA+, en voor WA+ betaal je meer dan voor een gewone WA-verzekering);
  • welke aanvullende dekkingen je eventueel neemt;
  • de camper waarin je rijdt (de leeftijd, de waarde, de grootte, het soort brandstof, etc.);
  • hoeveel kilometer je per jaar rijdt;
  • de regio waar je woont (in de Randstad is de kans op een aanrijding of inbraak groter dan in rustigere gebieden);
  • je schadevrije jaren (rijd jij al een paar jaar schadevrij in een camper, dan betaal je minder premie dan als je nog geen schadevrije jaren hebt).

Ga gemiddeld uit van ongeveer € 700,- per jaar voor een WA-verzekering. Voor een WA+-verzekering kun je rekenen op gemiddeld € 1.400,-. Kies je voor een all-risk-verzekering? Dan kan je premie oplopen tot gemiddeld € 2.400,- per jaar.

Oscar NoorlagGoed nieuws: heb je schadevrije jaren opgebouwd met je auto? Dan kun je die meenemen voor no-claimkorting voor je camperverzekering. Je hoeft dan een stuk minder premie te betalen.

Persoonlijk advies over jouw verzekeringen?

Wil jij met je camper goed verzekerd de weg op gaan? Heb je misschien meer in het algemeen vragen over jouw verzekeringspakket? Onze verzekeringsadviseurs geven je graag persoonlijk advies over zowel je camperverzekering als andere lopende verzekeringen.

Ontdek wat passende verzekeringen zijn voor jou én hoe je bespaart op premie. Maak een gratis eerste afspraak met een van onze verzekeringsadviseurs en ontdek zo welke opties jij hebt.

Gratis eerste afspraak

Veelgestelde vragen

Een WA-verzekering is bij elke verzekeraar voordeliger dan een camperverzekering met WA+- of all-risk-dekking. Wel is het zo dat niet voor iedereen dezelfde camperverzekering als voordeligst uit de bus komt. Vergelijk dus het volledige verzekeringsaanbod en kijk ook zeker naar de voorwaarden. Zo kun je een camperverzekering kiezen die bij je past en die ook voordelig is. Onze verzekeringsadviseurs staan je hierin graag bij.

Neem altijd goed de voorwaarden voor dekking door als je een camperverzekering kiest. Staar je daarbij niet blind op de tarieven, maar onderzoek ook wat je voor de premie terugkrijgt. Zo is bij de ene verzekeraar wel de inboedel van je camper verzekerd en bij de andere niet. Check ook of pechhulp bij je verzekering is inbegrepen. Onderzoek verder wat bij de verschillende verzekeraars onder de WA+- en all-risk-dekking valt. Dit verschilt nogal per verzekeraar.

Rijd je langere tijd niet in je camper en wil je daarom je camper tijdelijk niet verzekeren? Dan kun je via de website van de RDW een online schorsing aanvragen voor maximaal één jaar. Je betaalt wel wat kosten voor de schorsing. Je kunt de camper voor maximaal één jaar schorsen. In die tijd heb je niet per se een camperverzekering nodig, maar het is soms alsnog handig om de verzekering aan te houden. Sowieso gaan verzekeraars niet altijd akkoord met het tijdelijk stopzetten van de verzekering. Bovendien is je camper anders ook niet verzekerd voor bijvoorbeeld diefstal of schade.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak