Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

2017

Nieuws, Blogs, Vlogs

Toon

Vooruitblik hypotheekrentes

21 december 2017

Het blijft lastig om te voorspellen wat de hypotheekrentes gaan doen in de toekomst. Toch geven wij een verwachting voor 2018, deze kan uiteraard altijd nog anders uitpakken.  

Woongemak voor de toekomst

05 december 2017

Wie een dagje ouder wordt, merkt al snel dat bijvoorbeeld het onderhouden van een eigen huis lastiger kan worden. Het is niet het leukste om over na te denken, maar er komt een tijd dat extra woongemak een vereiste wordt in plaats van luxe.  

Let op de voorwaarden van de rentevaste periode

29 november 2017

Bij een hypotheek is het belangrijk om verder te kijken dan alleen naar de rente, de voorwaarden zijn namelijk ook van belang. Een lagere rente van een paar honderdste kan op termijn wel eens veel duurder uitpakken dan een iets hogere aanvangsrente, maar met betere voorwaarden. 

“Help! Ik heb een aflossingsvrije hypotheek!”

21 november 2017

Heeft u een aflossingsvrije hypotheek? Dan is het van belang om uit te zoeken of uw aflossingsvrije hypotheek wellicht in de toekomst tot problemen kan leiden. Het is goed om daar nu al over na te denken, zodat u eventueel nu alvast stappen kunt zetten om de problemen te voorkomen of te verkleinen.

PERSBERICHT - Michiel Meijer treedt toe tot directieteam Van Bruggen Adviesgroep

13 november 2017

Met ingang van 1 januari 2018 breidt het directieteam van Van Bruggen Adviesgroep uit met Michiel Meijer als algemeen directeur. Hiermee sorteert Van Bruggen Adviesgroep voor op een verdere groei van de organisatie. 

Wat verandert er in 2018 aan de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

08 november 2017

Het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie is voor veel woningkopers aantrekkelijk. In 2018 vinden een paar wijzigingen plaats bij de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Hypotheekrente reageert amper op besluiten ECB

07 november 2017

Ondanks eerdere berichten dat door besluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) de rente mogelijk zou gaan stijgen, is dit niet gebeurd. We zagen de afgelopen weken een paar sporadische hypotheekrenteverlagingen en een enkele verhoging. 

Wet Hillen versneld afgeschaft

01 november 2017

Zoals we al eerder vermelden in het nieuwsbericht in oktober, wordt de Wet Hillen geleidelijk afgeschaft. Maar waarom eigenlijk? 

PERSBERICHT- Te laat aangevraagde hypotheken kunnen tot grote problemen leiden

31 oktober 2017

Consumenten die van plan zijn in november of december een huis te kopen die pas in 2018 passeert bij de notaris, moeten rekening houden met de eindejaarsdrukte bij geldverstrekkers. Wanneer de hypotheekaanvraag niet volledig is verwerkt in 2017, dan kan men te maken krijgen met de hypotheeknormen van 2018. Dit kan tot gevolg hebben dat men minder kan lenen.

Minder lenen in 2018?

Pieter van Tuinen, algemeen directeur van Van Bruggen Adviesgroep, merkt dat sommige huizenkopers door de positieve berichtgeving over de nieuwe maximale hypotheeknormen het idee hebben dat ze geen haast hoeven te maken met hun hypotheekaanvraag, als ze pas in 2018 gaan passeren. “Maar anders dan in sommige media is gemeld, gaat voor veel mensen, en vooral voor hypotheken tot de NHG-grens, gelden dat ze op basis van de normen 2018 minder kunnen lenen dan op basis van de normen 2017. In een groot aantal situaties kunnen mensen al snel 4.000 tot 6.000 euro minder lenen. In sommige gevallen kan dit betekenen dat een hypotheek wel haalbaar is volgens de normen van 2017, maar niet op die van 2018. Wanneer er dan niet extra spaargeld achter handen is, kan dit zelfs betekenen dat men het huis niet kan kopen.”

Oplossing: op tijd bindende offerte krijgen

Pieter van Tuinen: “Het is van belang dat het gehele hypotheek aanvraagtraject nog in 2017 doorlopen wordt. Alléén dan gelden de normen van 2017 nog. Het passeren kan dan wel in 2018 plaatsvinden.” Het gehele traject houdt in: dat de geldverstrekker na het uitbrengen van het renteaanbod eerst alle benodigde documenten binnen moet hebben om vervolgens de hypotheek te kunnen beoordelen en uiteindelijk een bindende offerte uit te brengen. Tussen het moment van het uitbrengen van een renteaanbod en een bindende offerte kan al snel enkele weken zitten. Een extra aandachtspunt is dat geldverstrekkers eerst de aanvragen die in 2017 gaan passeren, behandelen en alleen als ze tijd over hebben ook de aanvragen die gaan passeren in 2018. Door de traditionele decemberdrukte zullen naarmate het einde van het jaar nadert, meer aanvragen pas behandeld gaan worden in 2018. Huizenkopers dienen dus op tijd in actie te komen.

Over Van Bruggen Adviesgroep

Van Bruggen Adviesgroep is een landelijke organisatie van onafhankelijke, financieel adviseurs. Elke financieel adviseur voldoet aan strenge kwaliteitsnormen en is deskundig in zijn vakgebied. Van Bruggen Adviesgroep wil zich onderscheiden door haar expertise, betrokkenheid, duidelijkheid en een persoonlijke aanpak. Hierbij leveren zij maatwerk dat aansluit bij de persoonlijke wensen en mogelijkheden. Van Bruggen Adviesgroep kijkt niet alleen naar de huidige situatie, maar vooral ook naar de toekomst.

=============================================================

Noot voor de redactie

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de afdeling marketing van Van Bruggen Adviesgroep. Telefoonnummer: 055 580 55 55 E-mailadres: marketing@vanbruggen.nl

20 jaar vast is nu de meest gekozen rentevaste periode

01 januari 1970

Niemand kan met zekerheid de toekomst voorspellen. Veel analisten verwachten voor de komende jaren een licht oplopende hypotheekrente, maar nog steeds op een zeer laag niveau. Met de kennis van nu, is daar ook veel voor te zeggen. Maar realiseer je dan dat de meeste analisten in 2008 dachten dat de hypotheekrente in de daarop volgende jaren ongeveer op hetzelfde niveau zou liggen en hoogstens licht zou dalen. Er waren geen analisten die voorspelden dat de hypotheekrente meer dan zou halveren. Het omgekeerde scenario van een sterk stijgende hypotheekrente is niet heel waarschijnlijk, maar hoort desondanks wel tot de mogelijkheden. Zeker als we niet één of twee jaar vooruitkijken, maar bijvoorbeeld acht, negen of tien jaar.

Lange rentevaste periode

Een makkelijke oplossing om je voor een lange periode te verzekeren van de huidige lage hypotheekrente is om te kiezen voor een lange rentevaste periode. Een steeds grotere groep mensen kiest voor een rentevaste periode van 15, 20 of zelfs 30 jaar vast. Inmiddels is 20 jaar vast de meest gekozen rentevaste periode, terwijl dit heel lang 10 jaar vast was. Van degene die kiezen voor een lange rentevaste periode van minimaal 10 jaar vast, kiest 1 op de 3 voor 10 jaar vast en 2 op de 3 voor 15, 20 of 30 jaar vast.

Kiezen voor zekerheid heeft wel een prijs, want je betaalt een hogere hypotheekrente. Gemiddeld over alle geldverstrekkers gezien, betaal je ongeveer een 0,55 à 0,6% hogere rente. Veel mensen zijn graag bereid om deze hoge rente te betalen omdat ze daarmee de zekerheid hebben dat ze 20 jaar kunnen genieten van die lagere hypotheekrente. Belangrijk aandachtspunt is om ook goed te kijken onder welke voorwaarden je deze lage hypotheekrente mee mag verhuizen naar een nieuwe woning.

Ruim € 100 miljard nieuwe rentevaste periodes

30 mei 2017

Veel mensen profiteren al van de huidige lage hypotheekrentestand. Hun rentevaste periode liep af, of ze hebben de hypotheek overgesloten of rentemiddeling toegepast.

Dilemma: rentemiddeling, oversluiten of wachten?

23 mei 2017

Heeft u nog een korte rentevaste periode te gaan, dan heeft u een mooi vooruitzicht in de toekomst: een lagere rente en lagere hypotheeklasten. Maar daarmee zit u ook direct met een dilemma: wat gaat de rente doen?