Bij een hypotheek is het belangrijk om verder te kijken dan alleen naar de rente, de voorwaarden zijn namelijk ook van belang. Een lagere rente van een paar honderdste kan op termijn wel eens veel duurder uitpakken dan een iets hogere aanvangsrente, maar met betere voorwaarden.
We geven twee voorbeelden waarbij duidelijk wordt waarom de voorwaarden belangrijk zijn: 1. verhuisregeling rente; 2. wel of geen automatische daling rente-opslag.
Met de lage hypotheekrentes van dit moment zetten veel mensen de rente lang vast voor wel 10, 15, 20 of zelfs 30 jaar. Hoe langer u de rente vastzet, hoe groter de kans is dat u gedurende die rentevaste periode een nieuwe woning koopt. De kans is groot dat op dat moment de rente hoger is dan nu. Dan is het belangrijk dat u een verhuisregeling hebt die regelt dat u uw huidige lage hypotheekrente voor de resterende rentevaste periode mag meeverhuizen naar uw nieuwe hypotheek.
Bijna alle geldverstrekkers kennen een verhuisregeling maar de voorwaarden verschillen vaak. Zo mag er bij sommige geldverstrekkers maximaal 3 maanden zitten tussen de verkoop van de oude woning (en passering bij de notaris) en de aankoop van de nieuwe woning (en passering) bij de notaris. Terwijl bij een andere geldverstrekker er 24 maanden tussen mag zitten. Het meest gangbare is 6 maanden.
Hebt u een lening zonder Nationale Hypotheek Garantie, dan betaalt u een rente-opslag die afhankelijk is van de hoogte van uw hypotheek ten opzichte van de waarde van uw woning. Hoe lager uw hypotheek, hoe minder risico de geldverstrekker loopt, waardoor u een lagere rente zou kunnen betalen. Dit is niet per definitie het geval, want veel geldverstrekkers verlagen pas de rente als u in actie komt.
De meest afgesloten hypotheek is tegenwoordig de annuïteitenhypotheek. Bij deze hypotheek lost u elke maand een stukje af. Uw hypotheek gaat in verhouding tot de oorspronkelijke waarde van de woning dus steeds verder omlaag. Sommige geldverstrekkers passen dan automatisch de rente aan, maar veel geldverstrekkers doen dit pas op het moment van een renteherziening of eisen dat u eerst een taxatie moet laten uitvoeren.
Een andere reden om in aanmerking te komen voor een lagere rente-opslag is als uw woningwaarde is gestegen. Ook daar gaan geldverstrekkers heel wisselend mee om. Bij sommige geldverstrekkers is een rentewijziging pas mogelijk bij een renteherziening. Gelukkig zijn er ook geldverstrekkers waarbij u tussentijds naar een lagere rente kunt als u aan de hand van een WOZ-beschikking of een taxatierapport kunt aantonen dat u in aanmerking voor een lagere risicoklasse.
Kijk dus goed naar de voorwaarden wanneer u uw rente vastzet. Wilt u advies hierin? Onze adviseur helpt u hier graag bij.