Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

20 jaar vast is nu de meest gekozen rentevaste periode

Niemand kan met zekerheid de toekomst voorspellen. Veel analisten verwachten voor de komende jaren een licht oplopende hypotheekrente, maar nog steeds op een zeer laag niveau. Met de kennis van nu, is daar ook veel voor te zeggen. Maar realiseer je dan dat de meeste analisten in 2008 dachten dat de hypotheekrente in de daarop volgende jaren ongeveer op hetzelfde niveau zou liggen en hoogstens licht zou dalen. Er waren geen analisten die voorspelden dat de hypotheekrente meer dan zou halveren. Het omgekeerde scenario van een sterk stijgende hypotheekrente is niet heel waarschijnlijk, maar hoort desondanks wel tot de mogelijkheden. Zeker als we niet één of twee jaar vooruitkijken, maar bijvoorbeeld acht, negen of tien jaar.

Lange rentevaste periode

Een makkelijke oplossing om je voor een lange periode te verzekeren van de huidige lage hypotheekrente is om te kiezen voor een lange rentevaste periode. Een steeds grotere groep mensen kiest voor een rentevaste periode van 15, 20 of zelfs 30 jaar vast. Inmiddels is 20 jaar vast de meest gekozen rentevaste periode, terwijl dit heel lang 10 jaar vast was. Van degene die kiezen voor een lange rentevaste periode van minimaal 10 jaar vast, kiest 1 op de 3 voor 10 jaar vast en 2 op de 3 voor 15, 20 of 30 jaar vast.

Kiezen voor zekerheid heeft wel een prijs, want je betaalt een hogere hypotheekrente. Gemiddeld over alle geldverstrekkers gezien, betaal je ongeveer een 0,55 à 0,6% hogere rente. Veel mensen zijn graag bereid om deze hoge rente te betalen omdat ze daarmee de zekerheid hebben dat ze 20 jaar kunnen genieten van die lagere hypotheekrente. Belangrijk aandachtspunt is om ook goed te kijken onder welke voorwaarden je deze lage hypotheekrente mee mag verhuizen naar een nieuwe woning.