Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Woongemak voor de toekomst

Wie een dagje ouder wordt, merkt al snel dat bijvoorbeeld het onderhouden van een eigen huis lastiger kan worden. Het is niet het leukste om over na te denken, maar er komt een tijd dat extra woongemak een vereiste wordt in plaats van luxe.  

Veel mensen wil graag in de eigen woning blijven wonen, ook wanneer men ouder wordt. Het is dan zaak om er op tijd voor te zorgen dat de woning aangepast is aan de gewijzigde eisen en wensen op het gebied van veiligheid, gemak en extra comfort.

Waar kunt u zoal aan denken:

  • Het verbouwen van de badkamer; bijvoorbeeld stroeve badkamertegels, een inloopdouche in plaats van een douche met een opstap, extra handgrepen in de badkamer en er bestaan ook badkuipen met een deur erin.
  • Het verplaatsen van de badkamer en de slaapkamer naar de begane grond (bijvoorbeeld door in sommige gevallen een uitbouw te maken).
  • Het plaatsen van verhoogde toiletten.
  • De woning drempel-vrij te maken.
  • Slimme verlichting aanleggen zodat bepaalde lichten automatisch aangaan wanneer u bijvoorbeeld ’s nachts naar het toilet gaat.
  • Het aanleggen van een extra leuning bij de trap of een traplift.
  • Het vervangen van handmatige apparatuur door elektronisch aangedreven apparatuur, zoals bijvoorbeeld de garagedeur of rolluiken.

Financiering

Uw woning aanpassen kost natuurlijk geld en die verbouwing kunt u op meerdere manieren financieren, namelijk door middel van:

  1. Spaargeld
  2. Hypotheek nemen
  3. Consumptief geld lenen
  4. Blijverslening

Hebt u voldoende spaargeld dan kunt u daarmee de verbouwing betalen. Dan hebt u er vaak meer plezier van dan het weinige rendement dat een spaarrekening oplevert. Houd er wel rekening mee dat als u het spaargeld hebt gebruikt, het behoorlijk ‘vastzit in de stenen’.

Een alternatief is een hypotheek afsluiten of een consumptief krediet aan te gaan. Het mooie is dat voor een verbouwing aan de eigen woning de rente in beginsel aftrekbaar is. De keuze voor een hypotheek of een consumptief krediet is onder andere afhankelijk van de hoogte van het bedrag dat u wilt lenen. Bij een hypotheek krijgt u te maken met eenmalige kosten die u niet hebt bij een consumptief krediet, maar daar staat weer tegenover dat de rente van een hypotheek lager is. Hoe meer geld u moet lenen, hoe eerder een hypotheek interessanter zal zijn dan een consumptief krediet.

Een financieel adviseur kan u hierover informeren. Die weet bijvoorbeeld ook of het mogelijk is om in uw gemeente een Blijverslening te krijgen en wat dan de voorwaarden zijn. De Blijverslening is een hypotheek of consumptief krediet vanuit de gemeente met een gunstig rentepercentage.

Verhuizing naar een andere woning

Een alternatief voor een verbouwing van uw eigen woning is op zoek te gaan naar een woning die al ingericht is op een hogere leeftijd. Bijvoorbeeld door te verhuizen naar een appartement, bungalow, servicecomplex of aanleunwoning. Financieel gezien is het misschien nu ook wel een mooi moment, bijvoorbeeld als u nog een hoge hypotheekrente betaalt en die nog een tijd vaststaat. U mag namelijk meestal boetevrij de hypotheek aflossen als u gaat verhuizen. Voor de nieuwe hypotheek op uw nieuwe woning profiteert u dan van de huidige lage hypotheekrente.