Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

PERSBERICHT- Te laat aangevraagde hypotheken kunnen tot grote problemen leiden

Consumenten die van plan zijn in november of december een huis te kopen die pas in 2018 passeert bij de notaris, moeten rekening houden met de eindejaarsdrukte bij geldverstrekkers. Wanneer de hypotheekaanvraag niet volledig is verwerkt in 2017, dan kan men te maken krijgen met de hypotheeknormen van 2018. Dit kan tot gevolg hebben dat men minder kan lenen.

Minder lenen in 2018?

Pieter van Tuinen, algemeen directeur van Van Bruggen Adviesgroep, merkt dat sommige huizenkopers door de positieve berichtgeving over de nieuwe maximale hypotheeknormen het idee hebben dat ze geen haast hoeven te maken met hun hypotheekaanvraag, als ze pas in 2018 gaan passeren. “Maar anders dan in sommige media is gemeld, gaat voor veel mensen, en vooral voor hypotheken tot de NHG-grens, gelden dat ze op basis van de normen 2018 minder kunnen lenen dan op basis van de normen 2017. In een groot aantal situaties kunnen mensen al snel 4.000 tot 6.000 euro minder lenen. In sommige gevallen kan dit betekenen dat een hypotheek wel haalbaar is volgens de normen van 2017, maar niet op die van 2018. Wanneer er dan niet extra spaargeld achter handen is, kan dit zelfs betekenen dat men het huis niet kan kopen.”

Oplossing: op tijd bindende offerte krijgen

Pieter van Tuinen: “Het is van belang dat het gehele hypotheek aanvraagtraject nog in 2017 doorlopen wordt. Alléén dan gelden de normen van 2017 nog. Het passeren kan dan wel in 2018 plaatsvinden.” Het gehele traject houdt in: dat de geldverstrekker na het uitbrengen van het renteaanbod eerst alle benodigde documenten binnen moet hebben om vervolgens de hypotheek te kunnen beoordelen en uiteindelijk een bindende offerte uit te brengen. Tussen het moment van het uitbrengen van een renteaanbod en een bindende offerte kan al snel enkele weken zitten. Een extra aandachtspunt is dat geldverstrekkers eerst de aanvragen die in 2017 gaan passeren, behandelen en alleen als ze tijd over hebben ook de aanvragen die gaan passeren in 2018. Door de traditionele decemberdrukte zullen naarmate het einde van het jaar nadert, meer aanvragen pas behandeld gaan worden in 2018. Huizenkopers dienen dus op tijd in actie te komen.

Over Van Bruggen Adviesgroep

Van Bruggen Adviesgroep is een landelijke organisatie van onafhankelijke, financieel adviseurs. Elke financieel adviseur voldoet aan strenge kwaliteitsnormen en is deskundig in zijn vakgebied. Van Bruggen Adviesgroep wil zich onderscheiden door haar expertise, betrokkenheid, duidelijkheid en een persoonlijke aanpak. Hierbij leveren zij maatwerk dat aansluit bij de persoonlijke wensen en mogelijkheden. Van Bruggen Adviesgroep kijkt niet alleen naar de huidige situatie, maar vooral ook naar de toekomst.

=============================================================

Noot voor de redactie

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de afdeling marketing van Van Bruggen Adviesgroep. Telefoonnummer: 055 580 55 55 E-mailadres: marketing@vanbruggen.nl