Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Wat verandert er in 2018 aan de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie is voor veel woningkopers aantrekkelijk. In 2018 vinden een paar wijzigingen plaats bij de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

Een hypotheek met NHG biedt aanzienlijk voordelen: u betaalt namelijk een veelal lagere rente dan wanneer u leent zonder NHG, én deze garantie biedt u een financieel ‘vangnet’.

Hogere kostengrens

Vanaf 1 januari 2018 komt u in aanmerking voor een hypotheek met NHG tot een koopsom van €265.000, dat is 8 procent hoger dan in 2017. Wanneer u investeert in energiebesparende voorzieningen, stijgt de NHG kostengrens naar maximaal €280.900. De extra financieringsruimte moet natuurlijk volledig besteed worden aan de energiebesparende voorzieningen (bijvoorbeeld een HR-ketel, spouwmuur-, dak- of vloerisolatie, HR++ beglazing en/of zonnecellen).

Eenmalige premie blijft gelijk

Voor een hypotheek met NHG betaalt u eenmalig een bedrag, de ‘borgtochtprovisie’. In 2018 is dit, net als in 2017, 1 procent van het totale hypotheekbedrag. Dat betekent dat u voor een lening van € 200.000 voor financiering met NHG € 2.000 betaalt. Deze kosten betaalt u aan de geldverstrekker zodra u de hypotheek afsluit. Voor dit bedrag bent u zeker van een verantwoorde en betaalbare hypotheek.

Bovendien kunt u op een vangnet rekenen als u door onvoorziene omstandigheden uw hypotheek niet meer kunt betalen. Ook financieel profiteert u als u een lening onder NHG afsluit, omdat u een lagere rente betaalt. Als u weinig eigen geld inbrengt, is de besparing al snel 0,5 à 0,7%. Dat betekent dat u de eenmalige premie over het algemeen al binnen twee jaar hebt terugverdiend.

Verplichting overlijdensrisicoverzekering vervalt

Tot en met 2017 was het in veel gevallen verplicht bij een hypotheek met NHG ook een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Dit gold voor het deel dat u meer leende dan 80% van de waarde van de woning. In 2018 is een overlijdensrisicoverzekering voor NHG niet langer verplicht. Echter is het de vraag of het verstandig is om geen overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Want als u of uw partner overlijdt, valt er een inkomen weg, waardoor de kans groot is dat de hypotheeklasten niet meer betaalbaar zijn voor de achterblijvende partner. Het is dus belangrijk om samen met uw financieel adviseur te bekijken wat de financiële gevolgen zijn bij overlijden en indien nodig u daar adequaat voor te verzekeren.

Oversluiten naar een hypotheek met NHG

In 2018 is het mogelijk om een bestaande hypotheek zonder NHG over te sluiten naar een hypotheek met NHG. Voorwaarde is wel dat u er een hypotheek met meer gunstige condities voor in de plaats krijgt, zoals een lagere rente.

Restschuldfinanciering met NHG

Per 31 december 2017 vervalt de hypotheekrenteaftrekregeling voor de financiering van een nieuwe restschuld. Een nieuwe financiering van een restschuld in 2018 valt in box 3. Desondanks blijft het mogelijk om een restschuld mee te financieren met NHG. Uw financieel adviseur kan daar meer over vertellen.

Maak een afspraak