Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

2018

Nieuws, Blogs, Vlogs

Toon

Kamervragen renteopslag leiden tot motie

12 december 2018

Tweede Kamerlid Tony van Dijck heeft, naar aanleiding van het Van Bruggen Adviesgroep onderzoek naar renteopslag, een motie ingediend.

Hypotheekrente blijft hoog

11 december 2018

Op de kapitaalmarkt zien we de lange rentes de laatste maand met 0,1% à 0,15% dalen. De lagere rente op de kapitaalmarkt zien we voorlopig nog niet vertaald in lagere hypotheekrentes.

Vandaag op BNR nieuwsradio én in het FD

04 december 2018

Vandaag op BNR nieuwsradio én in het Financieel Dagblad: consumenten met een aflossingsvrije of spaarhypotheek zijn bij nieuwe renteafspraken steeds duurder uit.

Laat berekenen wat u in 2019 kunt lenen

03 december 2018
Hoeveel kan ik lenen en kopen?

Heeft u verhuisplannen voor 2019? Maak dan nu een afspraak met uw Van Bruggen Adviesgroep-adviseur om te laten berekenen hoeveel hypotheek u kunt krijgen in 2019

Grote verschillen rente-opslagen

30 november 2018

Ongeveer 2 op de 3 hypotheken wordt tegenwoordig zonder NHG afgesloten. Dat betekent dat je een rente-opslag betaalt ten opzichte van het NHG-tarief, omdat er voor geldverstrekkers meer risico is dat je de hypotheek mogelijk niet volledig terug kunt betalen, in vergelijking met een hypotheek met NHG.

Verhuizen in 2019? Bereken uw hypotheekmogelijkheden

22 november 2018

De nieuwe hypotheeknormen voor 2019 zijn bekend gemaakt. De meeste huishoudens kunnen met hetzelfde inkomen hetzelfde lenen als in 2018 en sommigen zelfs iets meer.

PERSBERICHT: Verzekeringen krijgen te weinig aandacht in het adviestraject

21 november 2018

Uit onderzoek van Van Bruggen Adviesgroep blijkt dat huizenkopers te vaak op het laatste moment hun woonverzekeringen (laten) regelen.

Starter in 2019 nog verder achterop

31 oktober 2018

Veel middeninkomens kunnen in 2019 bij eenzelfde rente en ongewijzigd inkomen 2 à 2,5% meer hypotheek krijgen dan op basis van de huidige hypotheeknormen. De hypotheeknormen worden in 2019 iets soepeler waardoor ze met hetzelfde inkomen iets meer hypotheek kunnen krijgen. Van Bruggen Adviesgroep stelt echter dat de meeste starters vrijwel kansloos zijn in de woningmarkt het komende jaar.

Extra leenruimte echter geen oplossing voor de starter

Algemeen directeur Michiel Meijer van Van Bruggen Adviesgroep stelt dat de meeste starters weinig opschieten met de ruimere hypotheeknormen. “De snelle stijging van de huizenprijzen zorgt ervoor dat ondanks de licht ruimere leennorm voor de meeste starters een koopwoning verder weg komt te liggen in 2019. De betaalbaarheid zal ook in 2019 voor de meeste starters weer sterk achteruit gaan. Alleen starters die een grote inkomenssprong weten te maken kunnen de prijsstijging van koopwoningen bijbenen. Steeds vaker moeten ouders bijspringen of haken starters af voor het vinden van een betaalbare koopwoning. De enige structurele remedie is dat er meer koopwoningen bij komen en de sterke prijsstijging afneemt, maar dat vergt veel tijd.”

Mogelijk stijgende hypotheekrente

Michiel Meijer waarschuwt: “Als potentiële huizenkopers pech hebben, stijgt de hypotheekrente in 2019 met een paar tiende, waardoor de maximale hypotheekruimte naar beneden gaat. Dit lijkt een redelijk waarschijnlijk scenario, en raakt ook weer met name de starter. De doorstromer is minder kwetsbaar, doordat die veelal profiteert van de overwaarde, die de laatste jaren is gecreëerd door de snelle stijging van de huizenprijzen. Wel zien we dat steeds minder doorstromers in aanmerking komen voor NHG door de stijging van de huizenprijzen, vooral in de Randstad. Dat heeft ook gevolgen voor hun hypotheekrente, omdat je zonder NHG een renteopslag betaalt van een paar tiende. Voor de meeste doorstromers is die paar tiende renteopslag overigens prima betaalbaar, helemaal als ze voor hun huidige hypotheek nog een hoge hypotheekrente betalen.
De verhoging van de NHG grens van €265.000 naar €290.000 zal slechts voor een beperkte groep woningen betekenen dat in 2019 een hypotheek met NHG mogelijk is. In de Randstad zal deze verhoging van de ‘gemiddelde koopsom’ al bijna weer zijn ingehaald door de prijsstijging in de afgelopen en komende maanden. Buiten de Randstad vallen juist steeds meer woningen binnen de NHG grens.”

Laat je niet gek maken

“Als je op zoek bent naar een koopwoning en je ziet steeds minder woningen te koop staan en al helemaal niet in je prijsklasse dan begrijp ik heel goed dat veel kopers desperaat worden”, stelt Michiel Meijer. “Toch is het zaak om een goede afweging te blijven maken of de maandlasten van een hypotheek betaalbaar zijn. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat een maximaal berekening gebaseerd is op een stel zonder kinderen. Een gezin met bijvoorbeeld twee jonge kinderen kan evenveel lenen als het stel zonder kinderen, maar kent een geheel ander uitgavenpatroon. Het is dan ook altijd belangrijk om te bepalen wat voor jou een betaalbare woonlast is en niet zo zeer hoeveel de geldverstrekker je maximaal wil lenen. Maak daarbij ook een goede keuze in de rentevaste periode die bij je past. De rente van 20 jaar vast ligt een stukje hoger, waardoor je minder kunt lenen, maar biedt je vervolgens wel voor een langere tijd zekerheid over je hypotheeklasten.”

Bijlage maximaal berekening

Bij middeninkomens moet je denken aan een inkomen tot €45.000 bij een alleenstaande en tot
€50.000 aan gezamenlijk inkomen bij een stel. Deze groep huishoudens kan ongeveer tussen de
€3.000 en €7.000 meer lenen in 2019. Voor hogere inkomens geldt veelal dat ze net zoveel
kunnen lenen in 2019 als in 2018, maar in sommige gevallen kunnen stellen met een gezamenlijk
inkomen van rond de €75.000 à €100.000 ook ongeveer 2% meer lenen.

Maak direct een afspraak

Bekijk hier onze rekenvoorbeelden (PDF).

Rentescenario’s: het voordeel of nadeel van oversluiten

19 oktober 2018

 Ongeveer één op de drie afgesloten hypotheken is niet voor de aankoop van een woning maar voor de aanpassing van de hypotheek.

1 op de 3 geldverstrekkers verhoogt hypotheekrente

08 oktober 2018

Afgelopen week verhoogden één op de drie geldverstrekkers de lange hypotheekrentes van 10 en 20 jaar vast. Dit zat er wel een beetje aan te komen omdat de kapitaalmarktrente de afgelopen weken behoorlijk was gestegen.

Verlaging belastingtarieven en vanaf 2021 nog maar twee schijven

25 september 2018

Het kabinet verlaagt in 2019 de belastingpercentages voor met name de middeninkomens. Op dit moment en volgend jaar zijn er vier belastingschijven, maar dit gaat terug naar twee vanaf 2021.

Klik hier voor een actueel overzicht van de belastingtarieven in 2022. 

Hieronder de oude en de nieuwe tarieven voor belastingplichtigen voor het bereiken van de AOW-leeftijd. De nieuwe belastingtarieven weergegeven in een tabel

Conclusies:

  1. Middeninkomens tot en met € 68.507 gaan in 2019 bijna 3% minder aan sociale premies en belasting betalen. Dit geldt ook voor hogere inkomens voor het deel van het inkomen tot € 68.507. Men houdt dus meer netto inkomen over. Maar let op: het lage btw-tarief voor sommige goederen gaat wel omhoog van 6% naar 9%. Boodschappen worden hierdoor duurder. Het lage btw-tarief geldt ook voor bepaalde werkzaamheden die aan de woning worden verricht, zoals bijvoorbeeld schilderen en isoleren.

  2. In 2021 zijn er nog maar twee belastingschijven. Tot € 68.507 betaalt u 37,05% aan belasting en over het meerdere 49,50%.

  3. Een lager belastingpercentage in 2019 betekent ook een lagere aftrek van de hypotheekrente. Voor de hogere inkomens is dit effect niet zo groot, omdat die in 2018 de hypotheekrente sowieso maar voor maximaal 49,5% mochten aftrekken. Dit percentage gaat in 2019 omlaag naar 49%.

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.

Hypotheeklasten middeninkomens omhoog in 2019

19 september 2018

Afgelopen dinsdag was het Prinsjesdag waar het kabinet met de Miljoenennota haar belangrijkste plannen voor 2019 presenteerde. Belangrijk nieuws voor de middeninkomens: de hypotheekrenteaftrek ligt volgend jaar een kleine 3% lager dan nu. De hogere inkomens moeten er rekening mee houden dat de maximale hypotheekrenteaftrek in de periode 2020 tot en met 2023 versneld omlaag gaat, met 3% per jaar.