Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Kamervragen renteopslag leiden tot motie

Tweede Kamerlid Tony van Dijck heeft, naar aanleiding van het Van Bruggen Adviesgroep onderzoek naar renteopslag, een motie ingediend.

In zijn beredenering is het niet wenselijk dat banken een hogere risico-opslag hanteren als consumenten met een aflossingsvrije hypotheek willen oversluiten. Uiteindelijk hebben banken de consument deze hypotheekvormen aangeboden en verkocht. Maar als de consument nu wilt oversluiten, moet deze al naar maximaal 50% aflossingsvrij. Zelfs die 50% is voor de bank nog te hoog en daarom moeten klanten 0,85% meer risico-opslag betalen dan bij klanten met een annuïtaire hypotheek. De bank gebruikt het excuus dat zij meer risico lopen, maar met 50% aflossingsvrije hypotheek hebben de banken niet meer risico.

De Kamer heeft geconstateerd dat veel geldverstrekkers een renteopslag hanteren als klanten bij het oversluiten van hun hypotheek weer voor een spaar- of aflossingsvrije hypotheek kiezen. Deze klanten worden niet gelijk behandeld ten opzichte van klanten die een annuïteitenhypotheek afsluiten. De kamer neemt de motie aan en verzoekt de regering in overleg te treden met de financiële sector om deze oneigenlijke risico-opslagen te ontmoedigen of te voorkomen.

Lees hier het hele artikel over renteopslag