Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Rentescenario’s: het voordeel of nadeel van oversluiten

 Ongeveer één op de drie afgesloten hypotheken is niet voor de aankoop van een woning maar voor de aanpassing van de hypotheek. De afgelopen jaren hebben al veel mensen hun hypotheek opengebroken omdat ze de zekerheid wilden hebben dat ze voor een lange periode de huidige, enorm lage hypotheekrente kunnen vastzetten. Of dat financieel gezien verstandig was en is, blijkt altijd pas achteraf als bekend is wat de hypotheekrente daadwerkelijk heeft gedaan.

Rentescenario

Stel uw rente staat nog voor twee jaar vast. Als u die periode netjes uitzit dan moet u over twee jaar maar afwachten hoe hoog de hypotheekrente tegen die tijd staat. Als u geluk heeft, is de hypotheekrente gedaald. Als u pech hebt, is de rente gestegen. De afgelopen vier weken zagen we dat geldverstrekkers kleine renteverhogingen doorvoerden voor de populaire, lange rentevaste periodes van bijvoorbeeld 10 en 20 jaar vast. De meeste experts verwachten dat de hypotheekrente ook op de middellange termijn gaat stijgen, al wordt verwacht dat de rente niet heel hard gaat stijgen. Het gevaar is echter dat niemand dat voor u kan garanderen. In de jaren 2013, 2014 en 2015 daalde bijvoorbeeld de rente jaarlijks met tussen de 0,7 en 1%, en dat kan in de toekomst best de omgekeerde kant opgaan.

Nú zekerheid

Door nu uw rentecontract open te breken, kunt u nú zekerheid krijgen over de hoogte van de rente en uw hypotheeklasten. En achteraf gezien kunt u dan vaststellen dat dit financieel gunstig voor u uitpakt als de rente over twee jaar bijvoorbeeld 0,2%, 0,5%, 1% of 1,5% hoger ligt dan nu. Realiseert u daarbij goed dat u dit voordeel niet voor één jaar hebt, maar over de duur van de nieuwe rentevaste periode.

Rekenvoorbeeld besparing

Bij bijvoorbeeld een aflossingsvrije hypotheek van € 250.000,- bespaart u achteraf gezien bruto € 500 per jaar als de hypotheekrente in twee jaar tijd met slechts 0,2% is gestegen. Stel, u bent van plan om de hypotheekrente 20 jaar vast te zetten, dan bespaart u in 18 jaar tijd al € 9.000. Stijgt de rente met 1,5% dan bespaart u in die 18 jaar door het openbreken zelfs bruto € 67.500.

Kortom: uw besparing hangt dus erg af van de ontwikkeling van de hypotheekrente, en die is onzeker. Het enige wat u wel weet als u nu openbreekt, is waar u de komende 10 of 20 jaar aan toe bent. Dus u kunt nu in ieder geval wel voor zekerheid kiezen.

Maak direct een afspraak