Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Starter in 2019 nog verder achterop

Veel middeninkomens kunnen in 2019 bij eenzelfde rente en ongewijzigd inkomen 2 à 2,5% meer hypotheek krijgen dan op basis van de huidige hypotheeknormen. De hypotheeknormen worden in 2019 iets soepeler waardoor ze met hetzelfde inkomen iets meer hypotheek kunnen krijgen. Van Bruggen Adviesgroep stelt echter dat de meeste starters vrijwel kansloos zijn in de woningmarkt het komende jaar.

Extra leenruimte echter geen oplossing voor de starter

Algemeen directeur Michiel Meijer van Van Bruggen Adviesgroep stelt dat de meeste starters weinig opschieten met de ruimere hypotheeknormen. “De snelle stijging van de huizenprijzen zorgt ervoor dat ondanks de licht ruimere leennorm voor de meeste starters een koopwoning verder weg komt te liggen in 2019. De betaalbaarheid zal ook in 2019 voor de meeste starters weer sterk achteruit gaan. Alleen starters die een grote inkomenssprong weten te maken kunnen de prijsstijging van koopwoningen bijbenen. Steeds vaker moeten ouders bijspringen of haken starters af voor het vinden van een betaalbare koopwoning. De enige structurele remedie is dat er meer koopwoningen bij komen en de sterke prijsstijging afneemt, maar dat vergt veel tijd.”

Mogelijk stijgende hypotheekrente

Michiel Meijer waarschuwt: “Als potentiële huizenkopers pech hebben, stijgt de hypotheekrente in 2019 met een paar tiende, waardoor de maximale hypotheekruimte naar beneden gaat. Dit lijkt een redelijk waarschijnlijk scenario, en raakt ook weer met name de starter. De doorstromer is minder kwetsbaar, doordat die veelal profiteert van de overwaarde, die de laatste jaren is gecreëerd door de snelle stijging van de huizenprijzen. Wel zien we dat steeds minder doorstromers in aanmerking komen voor NHG door de stijging van de huizenprijzen, vooral in de Randstad. Dat heeft ook gevolgen voor hun hypotheekrente, omdat je zonder NHG een renteopslag betaalt van een paar tiende. Voor de meeste doorstromers is die paar tiende renteopslag overigens prima betaalbaar, helemaal als ze voor hun huidige hypotheek nog een hoge hypotheekrente betalen.
De verhoging van de NHG grens van €265.000 naar €290.000 zal slechts voor een beperkte groep woningen betekenen dat in 2019 een hypotheek met NHG mogelijk is. In de Randstad zal deze verhoging van de ‘gemiddelde koopsom’ al bijna weer zijn ingehaald door de prijsstijging in de afgelopen en komende maanden. Buiten de Randstad vallen juist steeds meer woningen binnen de NHG grens.”

Laat je niet gek maken

“Als je op zoek bent naar een koopwoning en je ziet steeds minder woningen te koop staan en al helemaal niet in je prijsklasse dan begrijp ik heel goed dat veel kopers desperaat worden”, stelt Michiel Meijer. “Toch is het zaak om een goede afweging te blijven maken of de maandlasten van een hypotheek betaalbaar zijn. Houd er bijvoorbeeld rekening mee dat een maximaal berekening gebaseerd is op een stel zonder kinderen. Een gezin met bijvoorbeeld twee jonge kinderen kan evenveel lenen als het stel zonder kinderen, maar kent een geheel ander uitgavenpatroon. Het is dan ook altijd belangrijk om te bepalen wat voor jou een betaalbare woonlast is en niet zo zeer hoeveel de geldverstrekker je maximaal wil lenen. Maak daarbij ook een goede keuze in de rentevaste periode die bij je past. De rente van 20 jaar vast ligt een stukje hoger, waardoor je minder kunt lenen, maar biedt je vervolgens wel voor een langere tijd zekerheid over je hypotheeklasten.”

Bijlage maximaal berekening

Bij middeninkomens moet je denken aan een inkomen tot €45.000 bij een alleenstaande en tot
€50.000 aan gezamenlijk inkomen bij een stel. Deze groep huishoudens kan ongeveer tussen de
€3.000 en €7.000 meer lenen in 2019. Voor hogere inkomens geldt veelal dat ze net zoveel
kunnen lenen in 2019 als in 2018, maar in sommige gevallen kunnen stellen met een gezamenlijk
inkomen van rond de €75.000 à €100.000 ook ongeveer 2% meer lenen.

Maak direct een afspraak

Bekijk hier onze rekenvoorbeelden (PDF).