Familiehypotheek

Familiehypotheek

Niet elke ouder kan of wil in één keer een groot bedrag schenken aan een kind, maar sommigen hebben wel spaargeld beschikbaar om het kind te helpen bij de financieren van een woning. De familiehypotheek of ouder-kind hypotheek is dan een oplossing die voor beide partijen interessant kan zijn.

Wat is een familiehypotheek?

Een familiehypotheek is een lening die je niet afsluit bij een geldverstrekker maar bij een familielid. Vaak zijn dat de ouders, maar het kunnen ook de grootouders of een oom of tante zijn. Een familiehypotheek kan ook naast een reguliere hypotheek gesloten worden. Zelf onderling een hypotheek afspreken vinden veel mensen eng, maar als je een financieel adviseur in de arm neemt dan kan deze je helpen met het opstellen van voorwaarden die rekening houden met beide partijen.

Maak een afspraak

Is de hypotheekrente van een familiehypotheek wel aftrekbaar?

De hypotheekrente van een familiehypotheek is gewoon aftrekbaar, als tenminste voldaan is aan de voorwaarden die ook gelden voor een ‘reguliere’ hypotheek:

  • De familiehypotheek moet in maximaal 30 jaar tijd afgelost worden door middel van een maandelijkse aflossing. Dat kan een annuïteitenhypotheek zijn, maar ook een lineaire hypotheek.
  • De voorwaarden moeten schriftelijk vastgelegd worden. Dat hoeft niet perse via de notaris, maar dit is wel aan te raden.

Verder is van belang dat een hypotheekrente wordt afgesproken die marktconform is. Dat betekent dat de hypotheekrente niet heel erg mag afwijken van de hypotheekrentes die reguliere geldverstrekkers rekenen. De rente mag niet te laag zijn, maar ook niet te hoog.

De voordelen van een familiehypotheek

Voor het kind is het voordeel van een familiehypotheek dat hij veelal lagere hypotheeklasten heeft dankzij een lagere rente dan bij een geldverstrekker. Of doordat een iets hogere hypotheekrente gecombineerd wordt met een jaarlijkse schenking vanuit de ouders. Bovendien zijn de voorwaarden gunstiger dan bij een reguliere hypotheek.

De belangrijkste reden voor ouders is vaak dat ze graag hun kind willen helpen bij de financiering van een koopwoning. Financieel kan een familiehypotheek ook interessant zijn, omdat je een substantieel hoger rendement krijgt dan op een spaarrekening.

Maak een afspraak

Voorbeeld combinatie met jaarlijkse schenking

Het mooie van een familiehypotheek is dat je maatwerk kunt maken die precies aansluit bij de persoonlijke financiële situatie van ouder en kind. 

Klik hier voor voorbeelden hoe een familiehypotheek gecombineerd kan worden met bijvoobeeld een jaarlijkse schenking.

Maak nu een afspraak

Aanhef is niet ingevuld.

Naam is niet ingevuld.

Telefoonnummer is niet ingevuld.Vul een geldig nummer in.

Email is niet ingevuld.

Opmerking is niet ingevuld.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring. is niet ingevuld.