lineaire hypotheek

Kiezen voor de lineaire hypotheek

Lineair aflossen is met name interessant voor mensen die zonder risico’s willen aflossen en snel van hun (hoge) hypotheeklasten af willen zijn. Dit moet echter wel passen in het financiële plaatje. Want hoewel er bij de lineaire hypotheek de mogelijkheid is tot hypotheekrenteaftrek, is het voor starters toch vaak een minder aantrekkelijke hypotheekvorm. Dat komt omdat de maandlasten van een lineaire hypotheek in het begin hoger zijn, wat meestal niet past bij het inkomen van de starter. Maar het kan ook een reden zijn om juist wel voor een lineaire hypotheek te kiezen. Omdat je in de beginjaren juist wel snel wilt aflossen op je hypotheek. Om deze reden is het voor personen die binnen afzienbare tijd met pensioen gaan een aantrekkelijke optie: je begint met hogere maandlasten, die lager worden naarmate de loopduur van de hypotheek vordert. Dat is prettig als je pensioeninkomen een stuk lager is dan je huidige inkomen.

Lineaire hypotheek: de voordelen

Buiten het feit dat je recht hebt op hypotheekrenteaftrek met deze hypotheek, zijn er nog een aantal voordelen bij deze hypotheekvorm te noemen:
• Je hebt zekerheid dat de lening op de einddatum volledig is afgelost.
• Tijdens de looptijd van de hypotheek wordt er afgelost. Dit zorgt ervoor dat de hypotheekschuld tijdens de looptijd afneemt.
• Over het algemeen is deze hypotheekvorm de goedkoopste vorm. Omdat je tussentijds aflost, neemt je rente af. Hierdoor betaal je minder rente dan bij andere hypotheekvormen.
• Je lost sneller af dan met een annuïteitenhypotheek. Halverwege de looptijd is zelfs de helft al afgelost.
• Zowel de bruto, als de netto maandlasten dalen tijdens de hele looptijd.

Nadelen van de lineaire hypotheek

Het grootste nadeel van de lineaire hypotheek is dat de maandlasten in het begin erg hoog zijn, door het hoge aflossingsbedrag.

Een hypotheek voor jou?

Wil je meer weten welke hypotheek goed bij jouw (financiële) situatie past? Onze financieel adviseurs kijken graag met je mee.

Maak direct een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak