Annuïteitenhypotheek weergegeven in een grafiek

Hoe werkt een annuïteitenhypotheek?

Als je kiest voor de annuïteitenhypotheek, betaal je elke maand een vast bedrag: de annuïteit. Deze bestaat uit een deel rente en een deel aflossing. Je betaalt in het begin van de looptijd vooral veel rente, je lost weinig af. In de loop van de jaren wordt het rentebedrag kleiner, omdat je al meer hebt afgelost. Omdat de annuïteit elke maand hetzelfde blijft, los je steeds sneller af. Doordat de rente fiscaal aftrekbaar is en de aflossing niet, nemen de netto hypotheeklasten wel elke maand toe. Op het moment dat de rente wijzigt, verandert ook het vaste bedrag dat je per maand betaalt.

Looptijd en rente annuïteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek kent vaak een looptijd van 30 jaar, maar je kunt ook een kortere looptijd kiezen. Je maandbedrag, de annuïteit gaat dan omhoog, doordat je meer en sneller gaat aflossen. Het grote voordeel is dat je over de gehele looptijd gezien goedkoper uit bent. Bij een enkele geldverstrekker kun je speciaal als starter een langere looptijd kiezen. Het voordeel is dan dat je lagere maandlasten hebt, maar over je hele looptijd die dus langer is, betaal je per saldo wel meer. Bovendien is er een wat meer complexe regeling van toepassing in het kader van de hypotheekrenteaftrek, waar je financieel adviseur je meer over kan vertellen.

Bij een annuïteitenhypotheek kun je uit alle rentevaste periodes kiezen van variabel tot en met 30 jaar vast. Als je voldoet aan de voorwaarden van Nationale Hypotheek Garantie is het vaak raadzaam om te kiezen voor een annuïteitenhypotheek met NHG, omdat je dan een lagere rente betaalt.

Hoe bereken je een annuïteitenhypotheek?

Met een rekenvoorbeeld laten we zien hoe een annuïteit werkt en hoe je deze berekent. We gaan uit van een hypotheekbedrag van € 300.000,- en een rente van 2%. Je betaalt dan een maandelijks een bedrag aan de geldverstrekker, de zogenaamde annuïteit, van afgerond € 1.109,-. Zolang de hypotheekrente niet wijzigt, betaal je dit vaste bedrag. De samenstelling van dit bedrag wijzigt wel. In de eerste maand bestaat die voor € 500,- uit rente en € 609,- uit aflossing. Na 10 jaar is de rentecomponent kleiner geworden, namelijk € 368,- en is de aflossing gestegen naar € 741. In de laatste maand van de looptijd, dus maand 360 betaal je nog maar € 2,- rente en € 1.107,- aan aflossing. De netto maandlast stijgt in de loop van de tijd van ongeveer € 950 à € 980,- (dat is afhankelijk van de hoogte van je inkomen) naar ongeveer € 1.175,- (dat is zelfs iets hoger dan het bruto bedrag als gevolg van de bijtelling van het eigenwoningforfait.

Dankzij de lage rentestand zien we dat de laatste jaren de aflossingscomponent ook in het eerste jaar al groter is dan de rentecomponent. Het voordeel van een lage rente dat je niet alleen een lagere netto maandlast hebt, maar dat je ook sneller aflost.

Kun je extra aflossen op een annuïteitenhypotheek?

Ja, je kunt zeker extra aflossen op je annuïteitenhypotheek. Als je extra aflost wordt opnieuw de annuïteit berekend, omdat die dan omlaag gaat. Je hoeft minder rente te betalen en ook je aflossingsbedrag gaat naar beneden.

Annuïteitenhypotheek: de voordelen

Wil je de mogelijkheid tot hypotheekrenteaftrek? Dan is de annuïteitenhypotheek een voordelige optie. Sinds 2013 is deze namelijk één van de twee hypotheekvormen die fiscaal aftrekbaar zijn. Daarnaast is dit type hypotheek aantrekkelijk voor mensen die op dit moment (nog) niet zo veel verdienen, maar in de (nabije) toekomst verwachten meer te gaan verdienen. Dit komt doordat de netto maandlasten pas in de loop van de jaren stijgen.

Verder heeft de annuïteitenhypotheek als voordelen:
 De annuïteitenhypotheek is aan het eind van de looptijd volledig afgelost.
• Door de aflossing neemt de schuld tijdens de looptijd af.
 De netto maandlasten zijn in het begin van de looptijd lager dan bij de lineaire hypotheek.

De nadelen van een annuïteitenhypotheek

Naast de voordelen zitten er ook een aantal nadelen aan de annuïteitenhypotheek:
• Tijdens de looptijd neemt de uitstaande schuld af, maar bij een lineaire hypotheek gaat dit in het begin veel sneller.
• In het begin los je weinig af en betaal je vooral rente.
• De netto maandlasten stijgen gedurende de looptijd.

Hypotheekadvies

Wil je weten welke hypotheekvorm goed bij jouw situatie past? Onze financieel adviseurs staan voor je klaar.

Maak direct een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak