Annuïteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij het maandelijkse bedrag van rente plus aflossing gelijk blijft gedurende de gehele looptijd. In het begin van de looptijd wordt er vooral veel rente betaald. Over de loop der jaren wordt er steeds meer afgelost. Op de einddatum heeft u de zekerheid dat de gehele hypotheek is afgelost.

Aftrekbare rente en aflossing

De rente op een hypotheek is fiscaal aftrekbaar als de lening in maximaal 30 jaar volledig wordt afgelost. Sinds 2013 kan dit, voor starters, alleen via een annuïteiten- of lineaire hypotheek. Andere hypotheekvormen zijn ook mogelijk voor starters, maar dan wel zonder het recht op hypotheekrenteaftrek. Met de huidige lage rente hoeft dat niet altijd een probleem te zijn. Bij een annuïteitenhypotheek wordt er, mits de rente niet wordt aangepast, elke maand hetzelfde bruto bedrag geïncasseerd door de geldverstrekker. In het begin van de looptijd bestaat dit bedrag vooral uit rente, aan het einde van de looptijd vooral uit aflossing. Omdat de rente fiscaal aftrekbaar is, maar de aflossing niet, nemen de netto hypotheeklasten elke maand toe.

Is een annuïteitenhypotheek voordelig voor mij?

Ten eerste is een annuïteitenhypotheek voor iedereen voordelig die gebruik wil maken van de mogelijkheid tot renteaftrek. Daarnaast lijkt deze hypotheekvorm vooral aantrekkelijk voor mensen die nu nog niet zoveel verdienen, maar in de (nabije) toekomst meer gaan verdienen. De netto maandlasten zijn door de hypotheekrenteaftrek aan het begin van de looptijd laag. Gedurende de looptijd lopen de kosten op. Doordat het inkomen dan naar verwachting hoger is, kunnen de hogere maandlasten dan prima betaald worden.

Wat zijn de voordelen annuïteitenhypotheek?

  • Starters hebben recht op hypotheekrenteaftrek met deze hypotheek.
  • De lening is aan het einde van de looptijd van de hypotheek volledig afgelost.
  • Vanwege de aflossing neemt de schuld tijdens de looptijd van de hypotheek af.
  • U betaalt over de gehele looptijd minder rente dan bij hypotheekvormen waarbij de schuld gedurende de looptijd in stand blijft.
  • De netto maandlasten zijn in het begin van de looptijd lager dan bij de lineaire hypotheek.

Wat zijn de nadelen annuïteitenhypotheek?

  • Tijdens de looptijd neemt de uitstaande schuld af. Hierdoor kan er niet optimaal gebruik gemaakt worden van de hypotheekrenteaftrek.
  • In het begin wordt er weinig afgelost en wordt er vooral rente betaald.
  • De netto maandlasten stijgen gedurende de looptijd.


Hypotheek berekenen

Maximale hypotheek325.312,-

Maak een afspraak