Aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrij hypotheek is een hypotheekvorm waarbij er gedurende de looptijd van de lening alleen rente betaald wordt. Zoals de naam al zegt, er wordt gedurende de looptijd niet afgelost. Op de einddatum moet de lening uiteraard wel afgelost worden. Dit kan met geld uit eigen middelen of door verkoop van de woning. In sommige gevallen kan de lening ook verlengd worden. Maar, ooit dient de lening wel afgelost te worden. Helemaal aflossingsvrij is deze hypotheekvorm dus zeker niet.

Aftrekbare rente en aflossing

De betaalde rente op een hypothecaire lening is fiscaal aftrekbaar als de lening in maximaal 30 jaar volledig wordt afgelost. Sinds 2013 kan dit, voor nieuwe hypotheken, alleen via een annuïteiten- of lineaire hypotheek. Andere hypotheekvormen zijn ook mogelijk, maar dan wel zonder het recht op hypotheekrenteaftrek. Met de huidige lage rente hoeft dat niet altijd een probleem te zijn. De rente op een aflossingsvrije hypotheek is alleen aftrekbaar als deze al bestond voor 1 januari 2013. Het grootste voordeel is dat de maandlasten zeer laag zijn. Er wordt namelijk alleen rente betaald. Pas aan het einde van de looptijd van de hypotheek moet de huiseigenaar de schuld terug betalen.

Is een aflossingsvrije hypotheek voordelig voor mij?

Om het eerst maar eens om te draaien, het is waarschijnlijk niet interessant voor starters op de woningmarkt. Sinds 2013 is deze hypotheekvorm namelijk uitgesloten van recht op hypotheekrenteaftrek bij nieuw afgesloten hypotheken. Het was tot 2013 een zeer populaire hypotheekvorm. De maandlasten waren namelijk extreem laag, doordat er geen geld nodig was om af te lossen. Het is ook nu nog een interessante hypotheekvorm voor mensen met veel eigen vermogen die geen gebruik willen maken van de rentaftrek, mensen die zeker weten dat verhuizen op termijn geen probleem gaat worden en voor huiseigenaren waarvan de te betalen rente lager is dan de fiscale bijtelling-eigen-woning.

Wat zijn de voordelen van een aflossingsvrije hypotheek?

  • Het grote voordeel is de zeer lage maandlasten.

Wat zijn de nadelen van een aflossingsvrije hypotheek?

  • Geen recht op aftrek van hypotheekrente (voor nieuwe hypotheken sinds 2013).
  • Er wordt geen vermogen opgebouwd om af te lossen. Gedwongen verkoop kan van toepassing zijn op de einddatum van de lening.

Is een aflossingsvrije hypotheek een probleem?

Niet alle huiseigenaren hebben genoeg vermogen om de totale lening op de einddatum terug te betalen. Er kan dan een nieuwe hypotheek afgesloten worden, maar meestal zonder recht op hypotheekrenteaftrek. En omdat de huiseigenaren rond die tijd vaak ook gestopt zijn met werken, daalt het inkomen. De kans bestaat dat een bank, als het inkomen daalt en de woonlasten stijgen, de woningschuld niet opnieuw wil financieren. Huiseigenaren kunnen dan gedwongen worden hun woning te verkopen. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) bestaat de Nederlandse hypotheekschuld voor bijna 55% uit aflossingsvrije leningen, wat in totaal neerkomt op €340 miljard. DNB voorspelt dat in 2035 een piek van 700.000 huiseigenaren te maken gaat krijgen met de problematiek van aflossen van een lening waarvoor geen vermogen opgebouwd is. Bent u in het bezit van een aflossingsvrije hypotheek en wilt u weten of het voor u een probleem gaat worden? Neem dan contact op met de adviseurs van Van Bruggen Adviesgroep.

Maak nu een afspraak

Aanhef is niet ingevuld.

Naam is niet ingevuld.

Telefoonnummer is niet ingevuld.Vul een geldig nummer in.

Email is niet ingevuld.

Opmerking is niet ingevuld.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring. is niet ingevuld.