Hoe profiteer jij van jouw overwaarde? Download ons gratis whitepaper hier.

2022

Nieuws, Blogs, Vlogs

Toon

Grillig verloop rentes

27 juni 2022

Het beeld van afgelopen week: de marktrentes daalden, terwijl de hypotheekrentes nog behoorlijk stegen. Hypotheekrentes volgen de marktrentes over het algemeen, maar wel met een zekere vertraging. Dat komt ook doordat de marktrentes heel grillig bewegen en geldverstrekkers niet op elke individuele beweging reageren, maar wel op de trend.

We laten in dit artikel daarom een wat complexe grafiek zien. Een grafiek met twee assen. Op de linker-as staat de ontwikkeling van de gemiddelde hypotheekrente 10 jaar vast, dat is de gemiddelde verkoopprijs die geldverstrekkers hanteren. Op de rechter-as staat de ontwikkeling van de swaprente 10 jaar vast, wij nemen dat als uitgangspunt voor de inkoopprijs van de geldverstrekkers (NB dat is een indicatie, want geldverstrekkers funden hun hypotheken op verschillende manieren).

Grafiek swaprente 10 jaar vs gemiddelde hypotheekrente 10 jaar met van met nhg

Het verschil tussen de linker- en rechter-as bedraagt 1%. Dat is het gemiddelde verschil dat we vorig jaar zagen tussen enerzijds de swaprente 10 jaar en de gemiddelde hypotheekrente 10 jaar vast met NHG. Wat we in de grafiek dus duidelijk zien is dat vaak met enige vertraging de gemiddelde hypotheekrente de ontwikkeling van de swaprente volgt.

Zo ging bijvoorbeeld aan het begin van het jaar de swaprente fors omhoog, waarna de hypotheekrente een paar weken later volgde. Toen in week 22 en 23 de swaprentes fors opliepen, zagen we in week 24 de hypotheekrente fors stijgen.

Afgelopen week zagen we de swaprente omlaaggaan. Maar dat zal niet meteen leiden tot hypotheekrenteverlagingen. Bij de vorige daling van de swaprente zagen we wel dat geldverstrekkers na enige tijd het aantal hypotheekrenteverhogingen terugschroefden. Maar geldverstrekkers zijn ook voorzichtig omdat de swaprentes een heel grillig verloop vertonen. Dat hebben we zichtbaar gemaakt door in de uitsnede het verloop te tonen van de swaprente op dag basis in de afgelopen twee weken. Dan zien we uitschieters op dag basis van +16%, +25%, -17%, -12% en -21%.

ECB beleid

Beleggers vinden het regelmatig erg moeilijk om de verschillende economische ontwikkelingen te waarderen. Het is ook lastig te bepalen welke richting de inflatie opgaat en in te schatten of bijvoorbeeld de ECB op de goede weg is met haar beleid. Twee weken geleden kondigde de ECB aan haar opkoopbeleid van obligaties te stoppen en haar depositorente in juli voor het eerst in meer dan een decennium te verhogen. Vervolgens liepen de verschillen tussen de rentes die verschillende overheden voor staatsobligaties moeten betalen op, wat politiek zeer onwenselijk was. De ECB kwam in een extra sessie bijeen en blijkbaar gaf dat toch iets meer vertrouwen bij beleggers, omdat de rentes daalden.

Hypotheekrentes

De hypotheekrentes gingen ondertussen vorige week nog behoorlijk fors omhoog. Voor de komende week verwachten we dat de stijging iets kleiner zal zijn. Veel verder vooruitkijken is bij een huidige onzekere situatie niet goed mogelijk.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.

PERSBERICHT - Van Bruggen Adviesgroep breidt assortiment uit met verzilverpropositie Levius

20 juni 2022

APELDOORN, 16 juni 2022 – Van Bruggen Adviesgroep biedt klanten vanaf vandaag mogelijkheid om de overwaarde van hun woning te verzilveren, door het huis te verkopen en vervolgens direct terug te huren. Dat is opeens mogelijk dankzij een nieuwe samenwerking met Levius. Senioren kunnen tot wel negentig procent van de woningwaarde uitgekeerd krijgen, met de garantie dat men in de woning kan blijven wonen.

“Senioren willen het risico niet lopen dat hun overwaarde deels of zelfs volledig verdwijnt bij een eventueel toekomstige huizenprijsdaling. Dankzij het Levius-product wordt het grootste deel van de overwaarde verzilverd, waarna ze dat naar eigen inzicht kunnen besteden”, stelt Michiel Meijer, algemeen directeur bij Van Bruggen Adviesgroep. 

Het financiële warenhuis voor senioren

“Van Bruggen Adviesgroep wil ‘het financiële warenhuis’ voor senioren zijn. Wij moeten in principe alle financiële vraagstukken voor de toekomst kunnen beantwoorden”, vervolgt Meijer. “Wij bieden al langer verschillende hypotheekmogelijkheden voor senioren die willen verhuizen, verbouwen, verduurzamen of hun overwaarde willen verzilveren. Maar met deze uitbreiding kunnen we echt een specifieke groep helpen, die we tot nu toe niet optimaal konden bedienen.”

Inzichtelijk maken van de financiële mogelijkheden

Op basis van een persoonlijk plan wordt uitgezocht of deze constructie een goede optie is voor de senior. Meijer: “We geven inzicht in de nieuwe huursituatie en de financiële aandachtspunten Zodoende wordt op een transparante manier duidelijk wat het verzilveren van de overwaarde oplevert, maar ook wat de huursituatie gaat kosten.”

Los van eventuele financiële voordelen worden een aantal zorgen uit handen genomen. “Er zijn veel senioren die graag in hun eigen huis willen blijven wonen, maar bijvoorbeeld niet meer verantwoordelijk willen zijn voor het onderhoud. Ook om die reden zorgt deze verzilverpropositie voor een zorgeloze vorm van wonen”, aldus Meijer.

Levius

Levius is een Nederlands bedrijf dat zich richt op senioren die de overwaarde in hun woning willen verzilveren. Via Levius kunnen zij waarde vrijspelen door hun woning te verkopen en weer terug te huren. Levius staat voor een eenvoudig product en een eerlijke en transparante manier van werken. Levius wil een betrouwbare partner zijn door persoonlijke aandacht en maatwerk voor haar klanten. 

Van Bruggen Adviesgroep

Als landelijke organisatie met onafhankelijke, financieel adviseurs heeft Van Bruggen Adviesgroep een duidelijk hoofddoel: dé meest klantvriendelijke dienstverlener van Nederland worden én bij alle life-events altijd het verschil kunnen maken voor de klant. Naast financieel advies biedt zij ook makelaarsdiensten, zodat de klant op één adres terecht kan voor alle zaken rond de koop of verkoop van een huis, en nu dus ook voor het verkopen én tegelijkertijd terughuren van de ‘eigen’ woning.

Grootste weekstijging hypotheekrentes van deze eeuw

20 juni 2022

Het zal niemand ontgaan zijn: de hypotheekrentes zijn dit jaar enorm gestegen. Waar je vorig jaar op het laagste punt de hypotheekrente voor 1% 10 jaar vast (met NHG) kon zetten, betaal je op dit moment meer dan 3,36%. En tijdens het schrijven van dit bericht loopt die rente al verder op. 

Afgelopen week hadden we de grootste stijging van deze eeuw, met een stijging van de gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente van meer dan 0,3%. Terwijl we dit jaar sowieso al enorm veel grote renteverhogingen zagen, met gemiddeld een tiende per week. Wanneer een econoom dit vorig jaar voorspeld zou hebben, zou deze voor gek zijn verklaard. 

In de onderstaande grafiek staat de stijging van de gemiddelde hypotheekrentes voor 10 en 20 jaar vast met NHG. Bij de 10 jaar vaste rente hebben we ook de wekelijkse stijging in een getal boven de staaf geplaatst.

Afgelopen week was dus een uitzonderlijke week. Verder viel op dat de gemiddelde stijging voor de kortere rentevaste periodes iets groter was dan voor de langere periodes (zie de grafiek). 

Ook is het goed om je te bedenken dat het hier alleen om de gemiddelde rentestijging gaat. Sommige geldverstrekkers verhoogden voor specifieke rentevaste periodes de rente met 0,5% en de grootste uitschieter zat zelfs op 0,7%. 

Hieronder onze rentegrafiek met de ontwikkeling van de gemiddelde hypotheekrentes met en zonder NHG in het afgelopen jaar. 

Historisch nog altijd een lage hypotheekrente 

Ondanks de hele hoge inflatie is de hypotheekrente in historisch perspectief nog altijd laag. Dat laat onderstaande grafiek met de ontwikkeling van de 5 jaar vaste hypotheekrente zien.

Maar zoomen we in op de periode vanaf 2010, dan zitten we qua hypotheekrentes inmiddels wel op het niveau van 2014 en vooral verontrustend is de enorm steile lijn omhoog.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.

Aankondiging renteverhoging ECB

13 juni 2022

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt in juli haar belangrijkste rentetarief, de depositorente, met een kwart procent. De depositorente is de rente die banken ontvangen, en bij de huidige negatieve rente betalen, als ze geld stallen bij de ECB. De depositorente gaat van – 0,50% naar – 0,25%. Ook stopt de ECB per 1 juli met het opkopen van obligaties. 

De ECB gaat de rente in september verder verhogen, maar weet nog niet met welk percentage. De ECB hoopt dat ze met het beëindigen van het opkoopprogramma van obligaties en het verhogen van de rente een rem kan zetten op de inflatie.

Te laat 

De ECB is rijkelijk laat met het stoppen van het opkoopprogramma en het verhogen van de rente. De ECB verwacht dat de inflatie in Europa dit jaar uitkomt op 6,8%, in 2023 afzwakt naar 3,5% en nog verder afzwakt in 2024 naar 2,1%. Het lijkt erop dat we in ieder geval twee jaar af zitten van het belangrijke doel van de ECB dat de inflatie rond de 2% ligt. 
We zullen nooit weten of eerder ingrijpen de inflatie beter in toom had gehouden, want een deel van de hoge inflatie wordt verklaard door bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne. Het blijft nu afwachten of we niet in een spiraal terechtkomen van hogere prijzen en lonen, waardoor de doelstelling van de ECB wel eens voor langere tijd niet gehaald kan worden. 

Kapitaalmarkt-en-hypotheekrente

Lange rente allang opgelopen 

De rente op de geldmarkt is vooruitlopend op dit besluit van de ECB de afgelopen weken met een paar tienden opgelopen. De lange rentes op de kapitaalmarkt en de hypotheekrentes zijn al lang fors opgelopen. Beleggers vragen een hogere rentevergoeding om gecompenseerd te worden voor de hoge rente. Het is de komende tijd interessant om te zien of zij vertrouwen hebben in de maatregelen van de ECB. Zo niet, dan zal de stijgende trend in de marktrentes zich de komende weken voortzetten en zullen de hypotheekrentes die ook gaan volgen.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.

Adempauze hypotheekrentestijging, maar voor hoe lang?

07 juni 2022

Afgelopen week wijzigden slechts 1 op de 3 geldverstrekkers de hypotheekrentes en dat waren over het algemeen kleine hypotheekrenteverhogingen voor een beperkt aantal rentevaste periodes. Een enkele geldverstrekker verlaagde zelfs licht de hypotheekrentes. 
Deze adempauze is mogelijk omdat de hypotheekrentes de afgelopen weken harder opliepen dan de marktrentes. Die marktrentes leken een paar weken terug een piek bereikt te hebben. Maar mede doordat de inflatie in de eurozone een nieuw record bereikte van 8,1% in mei, tegen 7,4% in april, blijft de onrust er bij beleggers in zitten.

De marktrentes gingen afgelopen week weer behoorlijk omhoog en de oude pieken werden doorbroken. Nu is er de afgelopen weken voldoende extra marge opgebouwd zodat geldverstrekkers niet meteen die hogere marktrente hoeven door te vertalen naar hogere hypotheekrentes. Maar als de marktrentes door blijven stijgen, dan liggen er ook nieuwe verhogingen voor de hypotheekrentes in het verschiet.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.

Goed voorbereid: doe een eigen simulatie van een huizenprijsdaling

30 mei 2022

Het Kadaster meldde vorige week dat de huizenprijzen in april met 19,7% waren gestegen in vergelijking met april 2021. Daarbij moeten we ons wel bedenken dat het hier gaat om woningen die van eigenaar wisselen bij de notaris. Die woningen zijn al een paar maanden eerder verkocht. De NVM die dichter op de daadwerkelijke verkoop zit, zag in het eerste kwartaal de mediane koopprijs met 13,7% op jaarbasis stijgen. Maar ten opzichte van het laatste kwartaal van 2021 was sprake van een daling van 2,1%. 

De drie grootbanken verwachten dit jaar nog een prijsstijging van tussen de 12,5% en 17,3% en voor volgend jaar een stijging van tussen de 4,5% en 5,5%. Voorspellen van de ontwikkeling van de woningprijzen is altijd een riskante zaak, omdat er zoveel verschillende factoren zijn die de prijzen beïnvloeden. 

We noemen er een paar: 

• Er is nog altijd een enorm tekort aan woningen, de nieuwbouw gaat niet hard genoeg, waardoor de komende jaren de vraag naar koopwoningen nog steeds een stuk groter is dan het aanbod. 
De hypotheekrente is dit jaar fors gestegen, waardoor de leencapaciteit daalt en de kosten van een hypotheek fors omhooggaan. 
• Het is onzeker welke kant de economie opgaat en onder meer door de gestegen rente en inflatie daalt het consumentenvertrouwen om nu een (andere) woning te kopen. 

Simulatie huizenprijsdaling CPB 

Hoewel het Centraal Planbureau ook niet weet hoe de huizenprijzen zich zullen ontwikkelen, hebben ze een simulatie gemaakt en bekeken wat de gevolgen zijn van een huizenprijsdaling van 10%, 20% en 30%. Bij een huizenprijsdaling van 30% stijgt het aantal huishoudens dat onder water staat, dat wil zeggen dat de hypotheek groter is dan de waarde van de woning, van 6% naar 33%. Dat is maar liefst 1 op de 3 huishoudens. Bij een daling van 20% blijft dat beperkt tot 1 op de 4 huishoudens. 

Een belangrijke kanttekening die het CPB zelf al maakt, is dat dit gebaseerd is op de laatst bekende cijfers uit begin 2020. Van Bruggen Adviesgroep acht een scenario met een forse prijsdaling van 20% of 30% heel erg klein. Maar zelfs bij een dergelijke forse correctie verwachten wij dat het aantal huishoudens dat onder water komt te staan een stuk kleiner zal zijn dan het CPB becijfert. Ten opzichte van het peiljaar 2020 van het CPB stegen de huizenprijzen namelijk met 24%, waardoor in de afgelopen twee jaar de meeste huishoudens een behoorlijk stuk extra buffer hebben gekregen. 

Individuele simulatie 

Maar uiteraard zijn er ook huishoudens die geen of een minder grote buffer hebben. Bijvoorbeeld starters die de afgelopen jaren maximaal hebben gefinancierd en misschien wel zwaar overboden hebben. Maar zelfs voor deze starters geldt dat de risico’s een stuk kleiner zijn dan gedurende de vorige woningprijsdaling, die plaatsvond in de periode 2008 tot en met 2013 en 20% bedroeg. Want starters kunnen tegenwoordig maximaal 100% van de waarde van de woning lenen en lossen verplicht maandelijks af (tenzij ze een deel aflossingsvrij hebben afgesloten), waardoor de hypotheek maandelijks daalt. 
Het is altijd goed om ook eens een individuele simulatie te doen. Houd je nog overwaarde over als jouw woning 10%, 20% of 30% in waarde daalt? Zo niet, dan is het verstandig om een extra spaarbuffer achter de hand te houden, voor het geval je onverwachts je woning moet verkopen. 

Overwaarde 

De meeste huishoudens met een koopwoning beschikken over een grote overwaarde. Zelfs na een ruime prijscorrectie houden zij een ruime overwaarde over. Huishoudens kunnen die overwaarde voor meerdere doeleinden inzetten, bijvoorbeeld voor verduurzaming. Door je huis beter je isoleren, zonnepanelen aan te schaffen of een hybride warmtepomp, kun je de energierekening fors terugbrengen. Dat kan ervoor zorgen dat je totale woonlasten goed betaalbaar blijven, zelfs als de energieprijzen voor langere tijd hoog blijven.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.

Vertraging in hypotheekrentestijgingen op komst?

16 mei 2022

Afgelopen week zagen we eindelijk een kentering bij de steeds maar stijgende rentes op de kapitaalmarkt. Het verloop is nog steeds grillig, maar naast stijgingen zagen we ook enkele dagen verlagingen. Per saldo eindigden de kapitaalmarktrente en swaprentes voor 10 en 20 jaar lager dan de week ervoor. Dat gold niet voor de hypotheekrentes; want de gemiddelde hypoheekrentes van 5, 10, 20 en 30 jaar vast stegen allemaal met meer dan 0,1%. 

Uitleg swaprentes: de swaprentes zijn een goede graadmeter voor de ontwikkeling van de hypotheekrentes. Met een renteswap kan een variabele rente in feite omgevormd worden tot een financiering met een vaste rente. De swaprente kan worden gezien als een maatstaf voor de risicovrij rente.

Daling marktrente versus stijging hypotheekrentes 

We zien sowieso dat de marktrentes de laatste weken minder hard stijgen dan de gemiddelde hypotheekrentes. Dat betekent dat de marges van geldverstrekkers toenemen en er ruimte ontstaat om de hypotheekrentes minder te verhogen dan in de afgelopen maanden steeds wekelijks gebeurde. Wij verwachten daarom dat we de komende week minder en minder hoge hypotheekrenteverhogingen gaan zien. Al blijft het koffiedik kijken of we daadwerkelijk een voorlopig hoogtepunt bij de markt- en hypotheekrentes hebben bereikt. 

Dat de marktrentes een daling inzetten en de hypotheekrentes nog stijgen, tonen onderstaande twee grafieken aan, waarin we de swap rentes voor 10 en 20 jaar afzetten tegen de gemiddelde hypotheekrentes van 10 en 20 jaar met NHG. De oranje lijnen zijn de swaprentes en de blauwe lijnen de gemiddelde hypotheekrentes. Waarbij je kunt zien dat blauwe lijn, de hypotheekrentes, grofweg met een zekere vertraging de marktrentes van de oranje lijnen volgen.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.

Hypotheekrente stijgt met ruim een tiende per week

09 mei 2022

In de afgelopen dertien weken (vanaf week 6) stegen de gemiddelde hypotheekrentes van 10 en 20 jaar vast met 0,12% respectievelijk 0,13% per week.

Een optimist zal in bovenstaande grafiek lezen dat de laatste twee weken de stijging met 10 basispunten lager ligt dan het gemiddelde van de afgelopen dertien weken. Maar het zijn nog steeds enorm grote wekelijkse verhogingen. Om het even in perspectief te plaatsen: in 2021 was over het hele jaar gezien het verschil tussen de laagste en hoogste gemiddelde hypotheekrente voor 10 jaar vast slechts 0,15%, en 0,12% voor 20 jaar vast. 

Stijging ongekend hard 

Die wekelijkse stijgingen bij elkaar opgeteld, leiden tot een spectaculaire stijging van bijvoorbeeld de gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente (met NHG) van maar liefst 176% sinds het laagste punt vorig jaar in oktober. 

In het huidige tempo duurt het nog twee weken en dan hebben we absoluut gezien de grootste stijging van deze eeuw te pakken. Waarbij de oude recordhouder vier jaar de tijd nam om een stijging van 1,94 procentpunten neer te zetten en we nu in nog geen zeven maanden al op 1,76 procentpunten zitten.

Verwachting voor de komende week 

Wij verwachten dat de hypotheekrentes ook de komende week weer zullen stijgen. Zolang de marktrentes blijven stijgen, zullen de hypotheekrentes volgen.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.

PERSBERICHT - Consument op woningmarkt nog minder keus?

02 mei 2022

APELDOORN, 28 april 2022 – Van Bruggen Adviesgroep signaleert dat hypotheekverstrekkers door toedoen van toezichthoudende instanties steeds vaker moeten terugvallen op standaardisatie van het proces. De franchiseketen vreest dat door standaardisering, het schrappen van hypotheekproducten en vereenvoudiging van acceptatiecriteria de behoefte van veel consumenten nóg verder onder druk komt te staan.

“De woonbehoefte van de Nederlander staat al jaren flink onder druk. Uiteraard moeten we verantwoord hypotheken blijven verstrekken maar ik vind het jammer dat veel partijen zich nu door de waan laten meeslepen”, vertelt Michiel Meijer, algemeen directeur van Van Bruggen Adviesgroep.  “De ratio zou moeten overheersen. Wat er nu namelijk gebeurt is dat bepaalde partijen de beperkte keuze van de consument en het leveren van maatwerk juist nóg weer verder onder druk zetten.”

Volgens Van Bruggen Adviesgroep is er juist door de toename van aanvragen door oplopende rentes, de onzekerheid voor consumenten en de voorzichtig stabiliserende huizenprijzen behoefte aan maatwerk en een individuele benadering van de consument. “De spelregels binnen het woondomein moeten veel duidelijker worden en kaders scheppen om in te spelen op individuele klant situaties, zodat hypotheekverstrekkers op voorhand weten wat ze wel en niet kunnen en mogen aanbieden”, vertelt Meijer. De angst dat innovatie en maatwerk altijd meteen leiden tot sancties of terugroep-acties moet volgens hem verdwijnen.

Omarmen in plaats van afstoten

De franchiseketen vindt dat de consument nu vooral gebaat is bij duidelijkheid. Alle partijen die actief zijn op de Nederlandse woningmarkt zouden er volgens Van Bruggen Adviesgroep goed aan doen om de banden nóg meer aan te halen. Meijer hoopt dat de drie partijen (toezichthouders, geldverstrekkers en hypotheekadviseurs), die volgens hem van cruciaal belang zijn in het bedienen van de Nederlandse consument op het woondomein, veel intensiever gaan samenwerken: “Toezichthouders, geldverstrekkers en hypotheekadviseurs moeten juist nu met elkaar in gesprek met als doel verantwoord te blijven financieren ondanks de verhitte omstandigheden waarin zij momenteel moeten opereren.”

Aanleiding voor Van Bruggen Adviesgroep om te waarschuwen, is het besluit van de Rabobank om, na gesprekken met de AFM, zijn maatwerk acceptatie per 1 april stop te zetten. Meijer vreest voor een sneeuwbaleffect: “De kans is groot dat veel meer geldverstrekkers hun maatwerk zullen terugschroeven of stopzetten. De AFM poogt hiermee klanten te beschermen voor overkreditering, maar in feite betekent het dat er niet meer naar het individu gekeken wordt. Financiering moet verantwoord zijn maar mijn angst is dat iedere persoon met een financieringsvraagstuk straks over één kam wordt geschoren en dat vind ik niet terecht.”

Over Van Bruggen Adviesgroep   

Als landelijke organisatie met onafhankelijke, financieel adviseurs heeft Van Bruggen Adviesgroep een duidelijk hoofddoel: dé meest klantvriendelijke dienstverlener van Nederland worden én bij alle life-events altijd het verschil kunnen maken voor de klant. Naast financieel advies biedt zij ook makelaarsdiensten, zodat de klant op één adres terecht kan voor alle zaken rond de koop of verkoop van een huis.   

Rentes stegen ruim 1,5% sinds dieptepunt

25 april 2022

Ook afgelopen week gingen de gemiddelde hypotheekrentes weer met ruim 15 basispunten omhoog en ook de komende week zal de trend stijgend zijn. Hopelijk zal de stijging minder hoog zijn dan de afgelopen weken. Het lijkt erop dat de stijging van de hypotheekrentes op dit moment iets sneller gaat dan die van de marktrentes. 
Sinds het dieptepunt van de hypotheekrentes in 2021 zijn de gemiddelde hypotheekrentes van 10, 20 en 30 jaar vast met ruim 1,5% gestegen. Dit geldt zowel voor de rentes met als zonder NHG. De meest populaire rentevaste periode 20 jaar vast steeg iets meer, namelijk 1,6% zonder NHG en 1,66% met NHG. Alleen de gemiddelde 5 jaar vaste hypotheekrente steeg iets minder met ongeveer 1,35%.

Keuze voor kortere rentevaste periode 

De stijging van de gemiddelde hypotheekrentes is voor de verschillende rentevaste periodes ongeveer gelijk. De verschillen tussen de rentevaste periodes is dan ook weinig veranderd. Toch zien we wel een verschuiving in de aangevraagde rentevaste periodes in de eerste vier maanden van dit jaar. Consumenten kiezen eerder voor een rentevaste periode van 10 jaar vast in plaats van voor 20 of 30 jaar vast. 
20 jaar vast is nog steeds de meest aangevraagde rentevaste periode, maar het aandeel daalde van boven de 50% naar 46,5% in april. Ook 30 jaar vast werd minder aangevraagd en daalde van ruim 19% in januari naar iets meer dan 14% in april. Het aandeel van 10 jaar vast groeide van ruim 18% in januari naar iets boven de 26% in april.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.

Ongekende wekelijkse reeks van renteverhogingen

19 april 2022

Als elke week de hypotheekrentes met 10 procentpunten of meer omhooggaan, dan lijkt het bijna geen nieuws meer. Maar 2022 is toch echt een zeer uitzonderlijk jaar, waarin we nu al 15 weken te maken hebben met hypotheekrenteverhogingen. Begon januari nog voorzichtig met de stijging van de gemiddelde hypotheekrentes van slechts een paar procentpunten; sinds februari zijn de wekelijkse verhogingen in een versnelling gegaan. Onderstaande afbeelding laat de wekelijkse opbouw zien van de gemiddelde 10 en 20 jaar vaste hypotheekrentes met NHG.

Renteontwikkeling afgelopen jaar 

In onze wekelijkse rentegrafiek op de volgende pagina kun je zien hoe de gemiddelde hypotheekrentes van een nagenoeg vlakke lijn in 2021, sinds begin dit jaar omhoog geschoten zijn. En de grote vraag is “waar eindigt dit?”, waar we helaas het antwoord niet op hebben. Het lijkt er in ieder geval niet op dat we van de Europese Centrale Bank (ECB) veel moeten verwachten. De ECB gaf vorige week aan dat ze zoals al eerder gepland het opkoopprogramma gaat stoppen, maar dat gaat in stapjes. In april koopt de ECB nog voor € 30 miljard aan obligaties op en in mei € 20 miljard. Waarschijnlijk eindigt het programma ergens in juni of juli. Waarschijnlijk volgt pas later dit jaar een eerste renteverhoging. Maar dat weerhoudt beleggers er niet van om nu al steeds hogere rentes te vragen. Zij willen een hogere rente om gecompenseerd te worden voor de hoge inflatie. Het probleem voor de ECB is dat zij met haar beleid weinig invloed lijkt te kunnen oefenen op de huidige hoge inflatie, die vooral gedreven wordt door hoge energieprijzen en geopolitieke ontwikkelingen.

Oversluiten en rentemiddeling

We krijgen veel vragen van bestaande huis- en hypotheekbezitters wat te doen nu de hypotheekrente maar blijft oplopen. Daar is helaas geen eenduidig antwoord op te geven. Want vanuit financieel oogpunt kunnen wij niet met zekerheid zeggen of het nu verstandig is om je rentecontract open te breken. Want ook wij weten niet waar de hypotheekrente eind deze week staat, laat staan over een maand, een jaar of nog verder in de tijd. 

Maar wie nu duidelijkheid wil hebben over zijn hypotheeklasten voor de komende 10, 20 jaar of nog langer, heeft de mogelijkheid om zijn rentecontract open te breken en de rente vast te zetten. Dat kan door de hypotheek over te sluiten. Je moet dan vaak een boete betalen wegens vervroegde aflossing; al is die boete als gevolg van de gestegen rente nu wel een stuk lager dan enkele maanden geleden. Over het algemeen geldt hoe langer je huidige resterende rentevaste periode, hoe hoger de boete. Pas achteraf kun je zien hoe de hypotheekrente zich verder ontwikkeld en of het financieel gezien verstandig was om nu over te sluiten of dat je toch beter had kunnen wachten. 

Een andere mogelijkheid dan oversluiten is rentemiddeling. Je kiest er dan nu voor om de rente voor een nieuwe langere periode vast te zetten. De rente wordt dan herberekend. Bovenop de nu geldende rente komt dan een renteopslag die gebaseerd is op je huidige contractrente. Rentemiddeling is daarmee een eenvoudige manier om voor een langere periode zekerheid te krijgen, zonder dat je hoge kosten moet maken wegens het openbreken van je rentecontract. Helaas kan rentemiddeling slechts bij een beperkt aantal geldverstrekkers. Bovendien kun je bij met name een aantal banken niet kiezen voor een lange nieuwe rentevaste periode van bijvoorbeeld 20 jaar.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.

Grootste hypotheekrentestijging van deze eeuw

11 april 2022

Niet eerder in deze eeuw gingen de hypotheekrentes in zo’n korte periode zo hard omhoog. In een half jaar tijd is de hypotheekrente met 1,22% gestegen, van 1,00% in september 2021 naar 2,22% in april 2022 en het einde lijkt nog niet in zicht. Daarmee overtreft het de stijging tijdens de eurocrisis toen steeg in een korte periode, tussen oktober 2010 en april 2011, de hypotheekrente met meer dan 1,13 omhoog ging.

Alleen over een langere periode gezien hebben we deze eeuw eerder te maken gehad met een grotere hypotheekrentestijging van 194 procentpunten in de periode september 2005 tot en met juli 2008, namelijk van 3,79% naar 5,73%.

Maar de huidige stijging springt er sowieso uit als we kijken naar de relatieve stijging. Want de huidige stijging is maar liefst 122%, wat neerkomt op meer dan een verdubbeling van het laagterecord uit oktober vorig jaar. Terwijl de stijging in de jaren 2005-2008 ‘beperkt’ bleef tot iets boven de 50%.

Verdubbeling van hypotheeklasten bij aflossingsvrije hypotheek

Wie een aflossingsvrije hypotheek afsluit of de rentevaste periode verlengd, merkt het meest direct in zijn portemonnee de gevolgen van de hogere hypotheekrente. Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente en geen aflossing en als de hypotheekrente ruim 120% hoger uitvalt, dan betaal je ook 120% meer aan bruto hypotheeklast ten opzichte van de laagste rente uit oktober vorig jaar. Een aflossingsvrije hypotheek afsluiten is in een korte periode dus een behoorlijk stuk duurder geworden.

De meeste mensen met een bestaande hypotheek merken er overigens niks van, omdat ze op dit moment de rente voor een bepaalde periode vast hebben staan. Voor wie het wel speelt, is voor degene die aan het einde van hun rentevaste periode zitten of overwegen of ze hun hypotheek willen oversluiten. Zij worden nu geconfronteerd met een hogere rente dan in oktober, maar omdat zij zelf vaak al een hogere lopende hypotheekrente hebben, gaan ze er qua maandlasten nog wel op vooruit. Alleen minder dan dat ze wellicht enkele maanden geleden dachten.

Beperkte stijging hypotheeklasten bij annuïteitenhypotheek

De effecten van de hogere hypotheekrente op de maandlasten van een annuïteitenhypotheek zijn kleiner dan bij een aflossingsvrije hypotheek. Dat komt omdat de hypotheeklasten bij een annuïteitenhypotheek niet alleen uit rente bestaat maar juist ook voor een groot deel uit aflossing. Bovendien wordt het aflossingsbedrag ook nog eens iets kleiner gemaakt bij een hogere rente. Dat is overigens wel iets om rekening mee te houden. Bij een hogere rente betaal je dus iets hogere bruto maandlasten, maar je lost ook minder af in bijvoorbeeld de komende tien jaar, dan bij een lagere hypotheekrente.

Afgelopen week

Bijna alle geldverstrekkers verhoogden afgelopen week hun hypotheekrentes. En weer waren het geen kleine verhogingen. De verschillende gemiddelde hypotheekrentes  voor verschillende rentevaste periodes gingen met tussen de 12 en 15 procentpunt omhoog. Voorlopig is er ook nog geen zicht op het einde van de stijging van de hypotheekrentes. Zij volgen eigenlijk gewoon de marktrentes en die stijgen nog steeds door. Belangrijke reden is de hoge inflatie. 

Wat is de relatie tussen inflatie en rente?

Stel een belegger heeft € 100,- en hij kan daar op dit moment 100 broden voor kopen; een brood kost dus € 1,-. In plaats van nu broden te kopen, kiest hij ervoor om die € 100,- uit te zetten voor een jaar als hypotheekgeld en hij krijgt daar een rente voor van 2%.

Na een jaar krijgt hij dus € 102,- terug van degene aan wie hij geld heeft geleend voor een hypotheek. Maar stel dat de inflatie blijft zo hoog blijft als de afgelopen maand, bijna 10%, dan kan hij met die € 102,- net niet 93 broden kopen; want het brood kost dan € 1,10. In een normale situatie wil een belegger naast de normale rentevergoeding dus ook gecompenseerd worden voor inflatie en zou hij een rente vragen van 12%. Als de inflatie dus zo hoog blijft, zal de marktrente en vervolgens ook de hypotheekrente nog verder stijgen.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.