Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Verdere daling hypotheekrentes, maar het kan harder

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Bijna 4 op de 5 geldverstrekkers verlaagden afgelopen week de vaste hypotheekrentes. De meeste verlagingen zagen we bij 10 jaar vast. Dit is op dit moment de meest populaire rentevaste periode en de concurrentie is daar het sterkst.

Maar als we kijken naar de ontwikkeling van de marktrentes dan is er zeker ruimte voor verdere verlaging van de vaste hypotheekrentes. Waar de marktrentes de afgelopen vijf weken met ongeveer 0,7% omlaaggingen, bleef dat bij de gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente beperkt tot slechts een paar honderdsten. De hypotheekrentes stegen nog een tijdje door, terwijl de marktrentes al aan het dalen waren. In de grafiek hieronder kun je dan ook zien dat de 10 jaar swaprente harder daalt dan de gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente met NHG.

Pas de afgelopen weken zien we dat de trend bij de vaste hypotheekrentes ook overtuigend dalend is geworden. Twee weken geleden was de gemiddelde daling bij 10 jaar vast 5 honderdste en dat is nu versneld naar 7 honderdste. Doordat de marktrente harder daalt, verwachten wij dat de dalende trend zich deze week verder en harder doorzet.

Swap-en-hypotheekrente

Terwijl de vaste hypotheekrentes dalen, zien we dat de gemiddelde variabele hypotheekrente nog steeds stijgt.

Onze verwachting is dat die de komende maanden verder zal stijgen. De variabele hypotheekrente is afhankelijk van de geldmarktrente, die erg beïnvloed wordt door de rente die de Europese Centrale Bank (ECB) hanteert. President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) en mede beleidsbepaler van de koers van de ECB, kondigde in gesprek met de Tweede Kamer aan dat de rente de komende maanden verder verhoogd zal worden om de inflatie te beteugelen. De variabele hypotheekrentes zullen deze verhoging grotendeels volgen.

Betekent een verhoging van de rente van de ECB dat de vaste hypotheekrentes ook meteen weer zullen stijgen? Nee, dat hoeft helemaal niet. Als beleggers er vertrouwen in hebben dat door deze renteverhoging de inflatie beteugeld wordt, dan leidt dat niet automatisch tot hogere vaste rentes.

Gemiddelde renteontwikkeling 28-11-2022

Renteverschillen geldverstrekkers

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.