Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Variabele hypotheekrente stijgt, vast daalt heel licht

Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Zoals verwacht stegen afgelopen week de variabele hypotheekrentes, nadat een week eerder de Europese Centrale Bank (ECB) haar beleidsrente met 0,75% verhoogde naar 2%. Die stijging van 0,75% is nog niet volledig verwerkt in variabele hypotheekrentes en de komende weken zal de variabele hypotheekrente dan ook verder stijgen. Bovendien verwachten we dat we nog niet de laatste rentestijging van de ECB hebben gezien en dat de variabele hypotheekrente de komende maanden nog verder zal stijgen.

De stijging van de gemiddelde vaste hypotheekrentes is in ieder geval tijdelijk ten einde gekomen. Afgelopen week waren er weinig rentewijzigingen bij de vaste rentes, met iets meer verlagingen dan verhogingen.

Gemiddelde renteontwikkeling 2021-2022

Renteverschillen geldverstrekkers

Ontwikkeling vaste rente lastig te voorspellen

Over de ontwikkeling van de variabele hypotheekrente zijn we redelijk zeker; die gaat nog wel een tijdje omhoog. Voor de vaste hypotheekrentes is het een stuk lastiger om te voorspellen wat er gaat gebeuren. We lijken af te stevenen op een lichte recessie, mede dankzij de verhogingen van de rente door de centrale banken, en de hoop is dat dit de inflatieverwachtingen gaat drukken. Afgelopen week verhoogde de Fed, de centrale bank van de Verenigde Staten (VS), haar rente met 0,75%. De Fed is al langer bezig dan de ECB met het verhogen van de rente. De hypotheekrente staat in de VS inmiddels rond de 7%. De economie doet het nog steeds goed en de inflatie blijft hoog, waardoor er zeker nog een volgende renteverhoging gaat komen in de VS.

Europa kent een nog hogere inflatie en de verwachting is dus dat de ECB nog wel een aantal renteverhogingen gaat doorvoeren. Dat hoeft niet meteen te betekenen dat ook de lange marktrentes en vervolgens de hypotheekrentes op dezelfde manier omhooggaan. Het is vooral belangrijk of beleggers verwachten dat die hogere rente van de ECB gaat leiden tot een vertraging van de groei en tot een veel lagere inflatie. We zagen de afgelopen weken in ieder geval even iets meer rust bij de kapitaalmarktrentes die resulteerde zelfs in een daling. Maar we weten ook dat dit heel snel verstoord kan raken door negatief economisch nieuws en dat het inflatiespook nog niet is verdreven. Afgelopen week gingen per saldo de marktrentes alweer iets omhoog, maar we zitten nog wel iets onder de jaarrecords van een paar weken geleden.

Kortom: het is koffiedik kijken wat de vaste hypotheekrentes de komende weken en maanden gaan doen. 

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.