Hypotheek voor startende ondernemers

Hypotheek voor startende ondernemers

De meeste geldverstrekkers stellen als eis dat je over minimaal drie jaar aan jaarcijfers moet beschikken om in aanmerking te komen voor een hypotheek, maar er zijn ook een paar geldverstrekkers die een soepeler beleid kennen. De minimale eis bij deze geldverstrekkers is dat je minimaal 12 maanden werkzaam moet zijn als ondernemer.

NHG-regeling

Naast dit versoepelde beleid is er sinds kort ook een speciale regeling met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), speciaal voor startende ondernemers. Ook onder deze speciale regeling is de eis dat je in ieder geval minimaal 12 maanden werkzaam moet zijn als ondernemer. Deze speciale NHG-regeling is bijvoorbeeld interessant voor zzp’ers die hetzelfde beroep blijven uitoefenen als toen ze nog in loondienst waren. Alleen nu als zelfstandige en in het verleden onder een werkgever. Een belangrijk deel van hen heeft meteen bij aanvang een vergelijkbaar inkomen als toen ze nog in loondienst werkten. Onder de speciale NHG-regeling wordt naar het gemiddelde inkomen in de afgelopen drie jaar gekeken, waarbij dus ook het inkomen dat behaald werd in loondienst wordt meegenomen. Als het inkomen in het laatste jaar lager was dan dit gemiddelde, dan wordt met dit lagere inkomen gerekend.

Wanneer is het juiste moment?

Voor veel startende ondernemers geldt dat ze met een stijgend inkomen te maken hebben. Doordat ze in het begin nieuwe klanten en/of contracten moeten werven ligt het inkomen in de beginjaren meestal wat lager. Doordat bij de meeste geldverstrekkers het toetsinkomen wordt berekend als het gemiddelde van de afgelopen drie jaar, kan het soms verstandig zijn om nog even te wachten met het kopen van een woning. Een onafhankelijk financieel adviseur kan je hier goed over adviseren.

Maak nu een afspraak

Een rekenvoorbeeld

Stel dat je inkomen in je eerste jaar als ondernemer € 28.000 was, in jaar 2 € 40.000 en in jaar 3 € 46.000 en je verwacht dat je de komende jaren ook ongeveer € 46.000 kunt verdienen. Op basis van het gemiddelde inkomen van € 38.000 kun je nu bij een rente van 2% bijna € 163.000 lenen. Als je een jaar wacht, dan valt het lage inkomen van het eerste jaar weg uit het gemiddelde en kun je ruim € 193.000 lenen. En over 2 jaar, als de rente, de hypotheeknormen en je inkomen gelijk blijven, zou je bij een gemiddeld inkomen van € 46.000 ruim € 202.000 kunnen lenen.

Maak nu een afspraak

Aanhef is niet ingevuld.

Naam is niet ingevuld.

Telefoonnummer is niet ingevuld.Vul een geldig nummer in.

Email is niet ingevuld.

Opmerking is niet ingevuld.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring. is niet ingevuld.