Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Cijfers

De meeste geldverstrekkers stellen voor ondernemers de eis dat zij minimaal drie jaar aan jaarcijfers moet overleggen om in aanmerking te komen voor een hypotheek. Sommige geldverstrekkers kennen een soepeler beleid; vaak geldt als minimale eis dat je minstens twaalf maanden als ondernemer werkzaam moet zijn.

Ondernemer en hypotheek met NHG

(Startende) Ondernemers kunnen dankzij een speciale regeling een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten. Je moet dan wel minstens twaalf maanden ondernemer zijn en er wordt naar het gemiddelde inkomen in de afgelopen drie jaar gekeken. Ook inkomen dat uit een dienstverband in loondienst is voortgekomen, wordt in de berekening meegenomen.

Deze speciale NHG-regeling is met name interessant voor zzp’ers die – als zelfstandige – hetzelfde beroep blijven uitoefenen als toen ze nog in loondienst waren. Zij hebben vaak meteen bij aanvang van de onderneming een vergelijkbaar inkomen als toen ze nog in loondienst werkten.

Wat is het juiste moment voor startende ondernemers om een hypotheek af te sluiten?

Voor veel startende ondernemers geldt dat hun inkomen een stijgende lijn vertoont. Als ze net beginnen ligt het inkomen vaak wat lager, omdat ze dan nog nieuwe klanten en contracten moeten werven. Omdat de meeste geldverstrekkers het toetsinkomen berekenen door het gemiddelde te nemen van het inkomen van de afgelopen drie jaar, kan het verstandig zijn om nog even te wachten met het kopen van een woning. Een onafhankelijk financieel adviseur helpt je graag met passend advies voor jouw persoonlijke, financiële situatie.

Maak nu een afspraak

Een rekenvoorbeeld

Stel: jij bent een onderneming gestart. Jouw inkomen was in je eerste jaar € 28.000, in het tweede jaar € 40.000 en in het derde jaar € 46.000. Je verwacht de komende jaren circa € 46.000 te blijven verdienen. Op basis van het gemiddelde inkomen van € 38.000 kun je bij een rente van 2% ongeveer € 167.000 lenen. Als je nog een jaar wacht, valt het lage inkomen van het eerste jaar weg uit het gemiddelde en kun je ruim € 193.000 lenen. Over twee jaar zou je bij een gemiddeld inkomen van € 46.000 ruim € 202.000 kunnen lenen, mits de rente, de hypotheeknormen en je inkomen gelijk blijven.

Hypotheek als ondernemer berekenen

Het berekenen van je zzp-hypotheek is dus maatwerk. Wel kun je een eerste indicatie krijgen van jouw maximale hypotheek als zzp’er. Vul in onze hypotheek berekentool voor ondernemers jouw winst in van de afgelopen drie jaar (als je minimaal drie jaar ondernemer bent). Dan krijg je een eerste indicatie van je maximale hypotheek.

Maximale hypotheek berekenen

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak