Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Reisverzekering en/of annuleringsverzekering?

Reisverzekeringen en annuleringsverzekeringen worden nog wel eens door elkaar gehaald. Toch zijn het twee hele verschillende verzekeringen. Een reisverzekering vergoedt namelijk schade aan of verlies van jouw kostbaarheden op reis, terwijl je een annuleringsverzekering juist afsluit om de kosten van jouw reis te vergoeden als je de reis door overmacht niet kunt maken of moet afbreken.

De reisverzekering

Een reisverzekering dient als aanvulling op de zorgverzekering, inboedelverzekering en autoverzekering. De reisverzekering biedt alleen dekking wanneer er op deze andere verzekeringen geen dekking is.

Dekking reisverzekering

De meeste reisverzekeringen dekken:

  • Schade aan bagage.
  • De kosten van hulpverlening, zoals repatriëring, opsturen van medicijnen en aanvragen van vervangende reisdocumenten.
  • Schade veroorzaakt aan het vakantieverblijf.

Voor de volgende schades is vaak een aanvullende verzekering nodig:

  • Verlies van geld.
  • Schades door extreme sporten.
  • Kosten voor zorg die hoger zijn dan gebruikelijk in Nederland.
  • Annuleringen van de vakantie door bijvoorbeeld ziekte

Let op: een reisverzekering biedt alleen dekking voor vakanties of reizen in de vrije tijd. Ze bieden geen dekking voor zakenreizen; daarvoor sluit je een aparte zakelijke (reis)verzekering af.

Extreme sporten

Als je op vakantie extreme sporten uitoefent, loop je meer risico op (gezondheids)schade dan als je dat niet doet. Daarom bieden basisvarianten van de meeste reisverzekeringen geen dekking tegen schade opgelopen tijdens wintersport en andere relatief gevaarlijkere sporten, zoals bungeejumpen, paragliden en (diepwater)duiken. Twijfel jij of jouw sport uitgesloten is in jouw verzekering? Neem dan contact op met een Van Bruggen-adviseur die helpt je graag.

Is een reisverzekering zinvol?

Ja, een reisverzekering is zinvol als je op reis gaat. De verzekeraar vergoedt bijvoorbeeld kosten als je bagage gestolen wordt. Het belangrijkste aspect van een reisverzekering is echter de hulp die een verzekeraar biedt in geval van nood. Stel je voor dat jij of jouw reisgenoot onverhoopt in het ziekenhuis wordt opgenomen, in een land waar je de taal niet spreekt. Je vliegtuig naar huis vertrekt morgen. Dan moet er van alles geregeld worden; je reisverzekeraar helpt je verder.

Een reisverzekering afsluiten: doorlopend of tijdelijk?

Je kunt zowel tijdelijke als doorlopende reisverzekeringen afsluiten. Als je niet zo vaak, ver of lang op reis bent, dan is een kortlopende verzekering voor jou waarschijnlijk de beste optie. Ga jij vaker dan twee keer per jaar met vakantie? Of boek je regelmatig een weekendje weg? Dan is een doorlopende reisverzekering al gauw voordeliger. Welke verzekering je ook kiest: let er goed op dat de voorwaarden passen bij wat jij nodig hebt.

Meer weten over verzekeringen rondom reizen en vakanties?

Naar annulerings- en reisverzekeringen

Bel naar 0800-1600 of maak direct een afspraak met één van onze adviseurs.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak