Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

De verplichte verzekeringen

Iedere Nederlander is wettelijk verplicht om een zorgverzekering te hebben. Als je een motorvoertuig hebt, ben je volgens de wet verplicht om minstens een WA-verzekering af te sluiten: de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Hiermee ben je verzekerd in het geval dat jij (met jouw auto) schade veroorzaakt bij een ander.

Niet wettelijk verplicht, wel noodzakelijk

Sommige verzekeringen zijn niet verplicht vanuit de wetgever, maar voor (bijna) iedereen een must om te hebben. De particuliere aansprakelijkheidsverzekering is voor de meeste mensen niet wettelijk verplicht – wel als je bijvoorbeeld jager bent. Deze verzekering is echter voor iedereen aan te raden, zeker met (kleine) kinderen en huisdieren in de buurt zit een ongelukje in een klein hoekje – met soms grote financiële consequenties.

Zes gangbare verzekeringen

Welke verzekeringen zijn wél echt nodig zijn? Er zijn veel schadeverzekeringen, maar we noemen hier de zes meest gangbare verzekeringen.

1. Opstalverzekering

Deze verzekering, dekt de schade aan je woning bij bijvoorbeeld storm, brand, regen en hagel. Deze verzekering is meestal verplicht als je een hypotheek afsluit. Lees meer over de woonhuisverzekering.

2. Inboedelverzekering

De inboedelverzekering dekt schade aan je spullen, de inboedel. Afhankelijk van jouw verzekering wordt alleen de schade aan de spullen die in je huis staan vergoed, of juist ook de spullen in je tuin, tweede huis of de spullen die je onderweg meeneemt. Meer lezen over de inboedelverzekering.

3. Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren (AVP)

In de volksmond wordt deze verzekering vaak WA-verzekering genoemd. Maar dit is technisch gezien niet correct. De AVP is ook niet verplicht, in tegenstelling tot de eerder genoemde wettelijk verplichte WA-verzekering voor de bezitters van een motorvoertuig. Een AVP dekt de schade die jij, iemand uit je gezin of jouw huisdier aan (spullen van) anderen toebrengt. Denk bijvoorbeeld aan het omstoten van een vaas op bezoek bij een vriendin, de hond die de jurk van het buurmeisje kapot bijt of een voetbal door de ruit van de buurman.

4. Rechtsbijstand

Als je je wilt verdedigen tegen opgelegde claims, of als je je recht moet kunnen halen, is het mogelijk om de kosten van rechtsbijstand te verzekeren. De meeste verzekeraars bieden diverse keuzemogelijkheden aan, zoals rechtsbijstand in wonen, werk en/of verkeer.

5. Reisverzekering

Met de reisverzekering ben je verzekerd van hulp op reis én mag je rekenen op vergoeding van bepaalde onverwachte kosten die je maakt als je op reis bent. Je kunt kiezen uit verschillende dekkingsgebieden, zoals dekking in Europa of in de hele wereld. Doe je aan extreme sport op reis? Dan moet dat vaak apart bijverzekerd worden. Kijk daarnaast goed naar wat je eigen zorgverzekering en inboedelverzekering dekken. De reisverzekering is namelijk een verzekering die soms overlap kent met andere verzekeringen: je bent al snel dubbel verzekerd. Dat is zonde van je geld. Meer informatie over reisverzekeringen.

Of neem direct contact op met een Van Bruggen adviseur. 

6. Autoverzekering

Zoals al aangegeven, is de autoverzekering voor auto-eigenaren verplicht. Het gaat hierbij om de minimale dekking: de WA-dekking. Bij een aanrijding is schade aan anderen verzekerd, maar schade aan jouw eigen auto niet. Voor nieuwe(re) auto’s is het gebruikelijk om een verzekering met uitgebreide dekking af te sluiten. Met een autoverzekering kun je je aanvullend verzekeren tegen schade door brand, storm, diefstal en overige schade aan de eigen auto door bijvoorbeeld aanrijdingen.

Wil je meer weten over de verzekeringen die noodzakelijk zijn in jouw specifieke, persoonlijke situatie? Jouw Van Bruggen-adviseur staat voor je klaar.

Verzekeren van life-events

Als je materiële schade hebt, helpen schadeverzekeringen bij het opvangen van de financiële gevolgen. Toch is het minstens zo belangrijk om ook te kijken naar de financiële gevolgen van impactvolle gebeurtenissen, zoals verhuizen, trouwen, het krijgen van kinderen, werkloosheid en overlijden. Door het afsluiten van verzekeringen als de levensverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering en woonlastenverzekering, maak je de financiële gevolgen van dit soort – soms onvoorziene – gebeurtenissen beheersbaar.

Waar moet je op letten?

Bij het afsluiten van verzekeringen zijn er verschillende zaken waar je op moet letten. Ten eerste uiteraard op de prijs. Maar daarnaast is het ook belangrijk om te letten op de voorwaarden. Een goedkopere verzekering betekent vaak namelijk dat er, soms op essentiële onderdelen, minder wordt gedekt. Verzekeraars verschillen bovendien onderling in wat wel en niet gedekt wordt.

Besparen op je verzekering? Ook bij verzekeringen geldt: vergelijken loont.

Het aanbod van verzekeringen is namelijk groot én constant in beweging. Het kan daardoor lastig zijn om de juiste verzekeringen te vinden die aansluiten op je wensen en persoonlijke situatie. Van Bruggen Adviesgroep vergelijkt continu het verzekeringsaanbod van vrijwel alle verzekeringsmaatschappijen. Vanuit dit aanbod selecteren wij de verzekeringen met goede en bij jou passende polisvoorwaarden en een scherpe premie. We kijken graag met je mee.

Maak direct een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak