Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Bonus-malus korting

Hoe is het prijsverschil tussen autoverzekeringen te verklaren? Deels komt dit doordat jongeren minder voordeel hebben van de bonus-malus korting. Het bonus-malus systeem beloont 'goede rijders' (verzekerden die geen schade claimen) en straft de ‘slechte rijders’. Het belonen gaat via kortingen die op kunnen lopen tot wel 80% van de premie. Dat zijn serieuze bedragen. Door het veroorzaken van schade die niet op derden te verhalen is, raakt een rijder een deel van zijn korting kwijt.

Lees meer over autoverzekeringen >

Premiedifferentiatie

Een ander deel van het prijsverschil is te verklaren door de premiedifferentiatie. Verzekeraars maken een inschatting van de kans op schade. Hiervoor gebruiken verzekeraars verschillende variabelen buiten de leeftijd om, zoals postcode, gezinssamenstelling, schadeverleden, aantal kilometers per jaar, type auto en motorinhoud auto. Er zijn zelfs verzekeraars die de kleur van de auto mee laten bepalen wat de premie gaat zijn.

Al deze gegevens worden gekoppeld aan persoonlijke informatie uit verzekeringen voor inboedel, opstal, auto, ziektekosten en andere zaken die verzekerden claimen. Als laatste wordt deze informatie ook nog eens samengevoegd met relevante externe data. Hierbij kun je denken aan de gegevens uit schadestatistieken. Door al deze data te combineren en te analyseren, kunnen verzekeraars een individuele premie bepalen. Het is dus mogelijk dat een tweelingbroer die één deur verder woont en in dezelfde auto rijdt, toch een andere premie betaalt.

Auto op naam van de ouders

De hoge premies die jongeren moeten betalen, worden vaak gezien als een probleem. Daarom kiezen zij ervoor om de auto op naam van de ouders te laten zetten. Dit is vaak een goedkopere manier om de auto te verzekeren. Toch is dit niet verstandig. In de eerste plaats wordt deze ‘truc’ niet geaccepteerd door verzekeraars. Dit kan ernstige gevolgen hebben als de verzekeraar ontdekt dat het kind de regelmatige bestuurder is. De verzekeraar heeft dan het recht om de verzekering te beëindigen en de veroorzaakte schade niet te vergoeden.

Een andere reden om de auto van een kind niet op naam van de ouders te zetten, is omdat er op die manier geen schadevrije jaren door het kind opgebouwd kunnen worden. Zonder schadevrije jaren is er géén recht op een hogere korting. Een klein aantal verzekeraars biedt hiervoor een oplossing. Zij hebben het mogelijk gemaakt om een kind bij te schrijven op de autoverzekering van de ouders. Zo is het mogelijk dat zij als beginnende bestuurder meteen beginnen met de opbouw van schadevrije jaren of bonus-malus treden.

Let hierbij wel goed op of de verzekeraar échte schadevrije jaren biedt, die ook bij andere verzekeraars te gebruiken zijn, of dat er alleen bij die specifieke verzekeraar een verzekering afgesloten kan worden in de toekomst. Dit laatste is natuurlijk in sommige gevallen geen wenselijke situatie.

Ook een goede verzekering tegen een redelijke prijs?

Ook voor de autoverzekering geldt: vergelijken loont. Het aanbod van autoverzekeringen is groot en constant in beweging. Hierdoor kan het lastig zijn een verzekering te vinden die aansluit bij jouw wensen en persoonlijke situatie. Van Bruggen Adviesgroep vergelijkt continu het verzekeringsaanbod van vrijwel alle verzekeringsmaatschappijen. Vanuit dit aanbod selecteren wij de verzekeringen met goede en bij jou passende polisvoorwaarden en een scherpe premie. We kijken graag met je mee.

Maak direct een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak