Hoe profiteer jij van jouw overwaarde? Download ons gratis whitepaper hier.

Tip 1: kies de juiste dekking

De meeste verzekeraars bieden drie soorten dekkingen aan:

  • Allrisk (ook wel volledig casco genoemd). Nieuwe auto’s worden meestal Allrisk verzekerd. Een Allrisk verzekering vergoedt alle schades die door aanrijdingen zijn ontstaan, zowel bij jezelf als bij de tegenpartij. Ook schade door brand, storm en diefstal is verzekerd.
  • WA+. Als auto’s ongeveer vier tot vijf jaar oud zijn, worden de meeste verzekeringen omgezet naar WA+. Deze verzekering kent dezelfde dekking als een Allrisk verzekering, alleen de schade aan de eigen auto bij een aanrijding wordt niet vergoed. De schade aan anderen bij een aanrijding is wel verzekerd.
  • WA. In Nederland moet je minstens een WA-verzekering afsluiten voor een auto. Met deze verzekering ben je alleen verzekerd voor schade bij een ander. Eigen schade, door welke oorzaak ook, is niet gedekt. Welke dekking het beste bij jou past? De adviseurs van Van Bruggen Adviesgroep denken graag met je mee.

Tip 2: vergelijk de polisvoorwaarden

Op diverse websites kun je een prijs- en kwaliteitsvergelijking uitvoeren. Vaak is het echter niet duidelijk waarom de ene verzekering goed gewaardeerd wordt en de andere juist minder. Wat voor de een belangrijk is, kan voor de ander juist minder belangrijk zijn. Het is daarom belangrijk de polisvoorwaarden van autoverzekeringen met elkaar te vergelijken. Er bestaan grote verschillen in dekking tussen verzekeringen. In de polisvoorwaarden staat precies welke rechten en plichten jij als verzekeringnemer hebt. Let ook goed op de voorwaarden van de aankoopwaarderegeling. Met deze dekking krijg je het aankoopbedrag van je auto terug wanneer je auto total loss raakt. Deze periode verschilt aanzienlijk per verzekeraar. Zonder deze regeling krijg je slechts de dagwaarde terug van je verzekeraar als de auto total loss raakt. Van Bruggen Adviesgroep helpt jou bij het maken van een vergelijking, zodat je kunt kiezen voor een verzekering die volledig past bij jouw wensen en situatie.

Tip 3: betaal kleine schades zelf

Als je geen schade claimt, dan krijg je vaak korting op de premie van je autoverzekering. De korting wordt bepaald aan de hand van de bonus malus ladder. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger je op deze ladder staat en hoe meer korting je ontvangt. Dien je wel een schadeclaim in, dan is het mogelijk dat een deel van de no-claimkorting verdwijnt. Vaak daalt het aantal schadevrije jaren dan en kom je lager op de bonus malus ladder te staan. Door de schade zelf te betalen, behoud je de korting. In sommige gevallen is dit op de lange termijn goedkoper. De specialisten van Van Bruggen Adviesgroep rekenen het omslagpunt graag voor je uit.

Tip 4: kies een hoger eigen risico

Kies je voor een hoger eigen risico, dan krijg je korting op je autoverzekeringspremie. Wanneer je doorgaans weinig schade hebt, kun je met een hoger eigen risico geld besparen. Soms ben je met een hoger eigen risico dus voordeliger uit dan met een lager eigen risico. Rijd je wel een keer schade? Dan kan het in sommige gevallen voordeliger zijn deze zelf te betalen. De specialisten van Van Bruggen Adviesgroep rekenen dat graag voor je uit.

Tip 5: voorkom dubbel verzekerd zijn

Verzekeraars bieden extra en aanvullende dekkingen aan. Voorbeelden hiervan zijn de ongevalleninzittendeverzekering, pechhulp, rechtsbijstand motorrijtuig en de mogelijkheid om zelf een garage uit te kiezen. Van Bruggen Adviesgroep helpt je te voorkomen dat je dubbel verzekerd bent. Wij helpen je de overlap met andere verzekeringen die je al hebt afgesloten, te achterhalen.

Tip 6: controleer dekking in het buitenland

Controleer de dekking van je autoverzekering voor het buitenland. Op de groene kaart staan alle landen (ook de landen buiten de EU) waar je verzekerd bent. Het regelen van vervangend vervoer en service bij pech, zijn meestal niet standaard verzekerd. Hiervoor moet je veelal een aanvullende (reis)verzekering afsluiten.

Tip 7: vraag om een leaseverklaring

Met het rijden in een leaseauto bouw je geen schadevrije jaren op. Toch kunnen ook leaserijders korting opbouwen door schadevrij te rijden. Lever je een leaseauto in of ga je privé een auto rijden naast je leaseauto, dan is het verstandig te vragen naar de leaseverklaring. Op basis van die verklaring kunnen verzekeraars de no-claimkorting en het aantal schadevrije jaren bepalen.

Tip 8: kies alleen voor pechhulp als dat nodig is

Met een pechhulpverzekering ben je verzekerd van hulp bij pech met je auto. Je kunt kiezen uit verschillende dekkingen, bijvoorbeeld alleen dekking in Nederland of recht op vervangend vervoer. Ben je al lid van de ANWB of Route Mobiel? Dan is het risico op dubbel verzekerd zijn groot. Ook merkdealers bieden meestal een mobiliteitsgarantie bij nieuwe auto’s. Let dus goed op of deze aanvullende verzekering wel nodig is. De specialisten van Van Bruggen Adviesgroep helpen je graag.

Tip 9: kies voor een no-claimbeschermer

Het aantal schadevrije jaren daalt na een schade die jij hebt veroorzaakt en geclaimd. Door deze daling verlies je mogelijk ook een deel van de no-claimkorting. Met een no-claimbeschermer raak je bij schade geen korting kwijt. Het aantal schadevrij jaren wordt wel aangepast. Soms is dit een dure oplossing voor een klein probleem. Van Bruggen Adviesgroep voorziet je van een duidelijk advies over of dit product past bij jouw persoonlijke situatie.

Tip 10: stap eens over

Autoverzekeringen zijn net als energie- en telecomcontracten. Het loont om af en toe over te stappen. Soms ontvang je een aantrekkelijke welkomstkorting. Ook is het mogelijk dat je autoverzekeraar ooit een aantrekkelijke keuze was, maar dat die aanbieder inmiddels een erg dure oplossing is. Overstappen is redelijk eenvoudig. Alle particuliere schadeverzekeringen, dus ook de autoverzekering, kennen een contractduur van twaalf maanden. Na deze twaalf maanden loopt de overeenkomst gewoon door, maar is er een opzegtermijn van een maand. Je kunt na twaalf maanden, rekening houdende met de opzegtermijn, dus altijd overstappen.

Besparen op je autoverzekering Vergelijken loont.

Dat geldt ook voor je autoverzekering. Het aanbod van autoverzekeringen is groot en constant in beweging. Hierdoor kan het lastig zijn een verzekering te vinden die aansluit bij je wensen en persoonlijke situatie. Van Bruggen Adviesgroep vergelijkt continu het verzekeringsaanbod van vrijwel alle verzekeringsmaatschappijen. Vanuit dit aanbod selecteren wij de autoverzekeringen met goede en bij jou passende polisvoorwaarden en een scherpe premie.

Naar autoverzekeringen >

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak