Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Duurhuurdershypotheek

Duurhuurdershypotheek

Een duurhuurdershypotheek is een hypotheek op maat voor als je minimaal drie jaar lang een hoge huur hebt betaald. Met dit type hypotheek vergroot je jouw kansen op een koopwoning. Mogelijk kun je door je aantoonbaar hoge huurlasten meer krijgen aan hypotheek. Deze hypotheekvorm kun je bij een aantal hypotheekaanbieders afsluiten. Je kiest daarbij zelf of je een annuïteitenhypotheek, een lineaire hypotheek of een combinatie van beide neemt.

Een duurhuurdershypotheek is altijd maatwerk. Schakel daarom onafhankelijk hypotheekadvies in als je hiervoor in aanmerking hoopt te komen. Een van onze adviseurs kan je precies vertellen wat er voor jou mogelijk is.

Gratis eerste gesprek hypotheekadvies

 

Wat houdt een duurhuurdershypotheek in?

De duurhuurdershypotheek bestaat pas sinds een tijdje en is een nieuw concept dat diverse hypotheekaanbieders samen met o.a. de stichting achter NHG zijn begonnen. Er zijn steeds meer mensen die al jarenlang hoge huur betalen, maar door de leennormen niet voor een hypotheek in aanmerking komen. Om daar verandering in te brengen, is er nu de duurhuurdershypotheek. Hierbij kun je door het maatwerk mogelijk een hogere maximale hypotheek krijgen dan volgens de standaard leennormen.

De duurhuurdershypotheek is niet één specifieke hypotheekvorm. Je maakt zelf, samen met een hypotheekadviseur, keuzes over hoe je hypotheek eruit komt te zien. Zo kies je zelf de hypotheekvorm (een annuïteitenhypotheek, een lineaire hypotheek of een combinatie van beide), bepaal je de rentevaste periode en kun je kiezen uit meerdere hypotheekaanbieders.

 

Kan ik een duurhuurdershypotheek krijgen?

Voor de duurhuurdershypotheek gelden een aantal voorwaarden. De belangrijkste is dat je minimaal drie jaar hoge huur hebt betaald. Onder ‘hoge huur’ wordt verstaan dat je in die drie jaar minstens één derde van je netto-maandinkomen aan huur kwijt was.

De andere voorwaarden voor de duurhuurdershypotheek zijn:

  • Je hebt nooit problemen gehad met de betaling van je huur (en hebt ook geen negatieve BKR-codering).
  • Je nieuwe koopwoning levert je lagere maandlasten op dan je huidige huurwoning.
  • Je hebt gunstige arbeidsmarktperspectieven.
  • Je hebt spaargeld en kunt aantonen dat je op dit moment ook aan het sparen bent.
  • Je koopt een goed onderhouden woning of je hebt de onderhoudskosten gedekt.
  • Je hebt geen grote leningen lopen. Een studieschuld is niet erg, maar zorgt er wel voor dat je minder kunt lenen.

Oscar NoorlagLet op: Dankzij een duurhuurdershypotheek kun je mogelijk meer hypotheek krijgen dan de standaard leennormen toelaten als je kunt aantonen dat je jarenlang wel een hoge huur kon betalen. Dit is gunstig voor veel “duurhuurders”.

Meer weten over de duurhuurdershypotheek?

Ben je nieuwsgierig of jij voor dit type hypotheek in aanmerking komt? Of wil je in het algemeen weten wat jouw financiële opties zijn om een huis te kopen? Onze hypotheekadviseurs vertellen je er graag meer over. Neem contact op voor een gratis kennismaking.

Gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

Een groot voordeel is dat je mogelijk meer kunt lenen, omdat de standaard leennormen minder streng worden opgevolgd. Ook zonder vast contract heb je daardoor betere hypotheekmogelijkheden. Nog een voordeel is dat de hypotheek altijd volledig is afgestemd op jouw situatie. Je weet dat de maandlasten betaalbaar voor je zijn, zelfs al leen je meer dan de standaard leennormen. Daarnaast kun je de hypotheek volledig afstemmen op jouw wensen.

Deze hypotheek kun je maar bij een beperkt aantal hypotheekaanbieders afsluiten. Ook kost het aanvraagproces meer tijd, omdat de hypotheek een kwestie van maatwerk is.

Je betaalt maandlasten die bestaan uit rente en aflossing. Daarnaast betaal je voor het afsluiten van de hypotheek eenmalig diverse bijkomende kosten. Dat zijn bijvoorbeeld de kosten voor hypotheekadviesnotariskosten, taxatiekosten en eventueel overdrachtsbelasting.