Rentevaste periode

Bij het afsluiten van je hypotheek kun je je rente voor een bepaalde periode vastzetten. Tijdens die rentevaste periode betaal je een vast rentepercentage. Die kan niet wijzigen, hoe de marktrente zich ook ontwikkelt. Je kiest voor een rentevaste periode variërend van één tot dertig jaar. Daarbij geldt: hoe langer je de rente vastzet, hoe meer rente je moet betalen. Daar staat tegenover dat een langere rentevaste periode de zekerheid geeft dat je lange tijd dezelfde maandlasten blijft betalen.

Wil je weten waar jij verstandig aan doet: variabele of vaste rente? Onze hypotheekadviseurs geven je graag vrijblijvend advies over wat passend is in jouw situatie. Vraag een gratis eerste gesprek aan.

Hoe kies je voor een rentevaste periode?

Hoe langer de rentevaste periode, hoe meer rente je over het algemeen betaalt. Toch kiezen veel mensen voor een langere rentevaste periode. Dit biedt namelijk zekerheid voor langere tijd. Tot wel twintig of zelfs dertig jaar. Bovendien kun je bij een langere rentevaste periode mogelijk meer lenen. Dat heeft ermee te maken dat banken bij lange rentevaste periodes rekenen met de actuele hypotheekrente. Bij kortere rentevaste periodes nemen ze de (hoge) toetsrente als uitgangspunt.

Voor het kiezen van een rentevaste periode speelt zekerheid dus een rol. Maar het is verder vooral belangrijk wat de rentestanden op dit moment zijn én wat de renteverwachtingen zijn. Wordt een daling van de rente verwacht? Dan doe je er wellicht goed aan om je rente niet te lang vast te zetten. Bij een stijging van de rente op korte termijn is een langere rentevaste periode mogelijk wel gunstig.

Oscar NoorlagTip: Kijk ook naar de rentetarieven op dit moment. Zit er veel verschil tussen de rentes bij korte en lange rentevaste periodes? Als het verschil minimaal is, is vaak de keuze voor een langere rentevaste periode extra aantrekkelijk.

Neem verder in je beslissing mee hoe lang je in dit huis denkt te blijven wonen. De rentetarieven liggen vaak hoger bij lange rentevaste periodes. Verwacht je hier maar vijf jaar te wonen? Dan is het wellicht niet nodig om je hypotheek voor twintig jaar vast te zetten en het bijbehorende hoge percentage te kiezen. Alhoewel het soms alsnog verstandig kan zijn om je rente tóch langer vast te zetten. Hierbij spelen twee dingen mee:

  1. Je kunt bij een verhuizing een geheel nieuwe hypotheek nemen en kunt boetevrij je lopende hypotheek oversluiten. In dat opzicht maken de keuzes die je nu maakt, niet heel erg uit voor de lange termijn.
  2. Aan de andere kant is het ook mogelijk om je lopende (voordelige) hypotheek mee te nemen als je verhuist. Dat pleit dan weer juist wél voor een langere rentevaste periode als de rentes op dit moment laag liggen.

Persoonlijk advies over je rentevaste periode?

De keuze voor een rentevaste periode hangt dus van nogal wat overwegingen af. Benieuwd wat een goede keuze is voor jou? Onze hypotheekadviseurs geven je graag persoonlijk advies, afgestemd op jouw wensen, situatie en toekomstverwachtingen. Maak gratis kennis en ontdek jouw hypotheekopties.

Hoe lang laat je de rente vastzetten?

Het is niet zo dat een korte of juist lange rentevaste periode per definitie beter is. Dit hangt sterk af van jouw persoonlijke wensen en van bepaalde factoren. Hoe staan de rentes op dit moment? Hoe lang verwacht je hier nog te blijven wonen? Dit alles nemen onze hypotheekadviseurs mee als ze jou persoonlijk advies geven over een passende rentevaste periode. Zo weet je zeker dat je goed zit.

Wat betekent 10 jaar rentevast?

Als je rente voor 10 jaar vaststaat, dan betekent dit dat je 10 jaar lang elke maand precies hetzelfde rentepercentage betaalt voor je hypotheek. Het doet er daarbij niet toe hoe de marktrente zich ontwikkelt. Of die nu stijgt of daalt, jij blijft dit percentage aan rente betalen. Dat is gunstig als de hypotheekrentes stijgen. Daar merk je dan niets van. Maar als de rentes juist dalen, werkt het in je nadeel. Je profiteert daar dan niet van mee.