Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

BKR-registratie

BKR-registratie

Als je leningen hebt lopen, zoals een consumptief krediet of een creditcardschuld, dan worden die geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Een BKR-registratie hoeft een hypotheekaanvraag niet in de weg te staan als je altijd netjes op tijd betaalt. Je hebt dan een positieve BKR-registratie. De geldverstrekker van een hypotheek of lening zal voor het goedkeuren van je aanvraag altijd jouw registratie bij het BKR checken.

Ben je benieuwd wat jouw mogelijkheden zijn om een hypotheek af te sluiten? Onze hypotheekadviseurs kunnen je er alles over vertellen, ook als je een BKR-registratie hebt.

Vind een hypotheekadviseur in de buurt

 

Positieve of negatieve BKR-registratie

Het BKR houdt bij wat voor leningen je hebt lopen en of je voor die leningen een betaalachterstand of een afbetalingsregeling hebt. Bij het BKR worden alle schulden geregistreerd behalve je studieschuld. Daarbij zijn er twee typen registraties:

  1. Positieve BKR-registratie: je hebt schulden lopen, maar hebt daarvoor altijd op tijd je rente en eventuele aflossing betaald. Een hypotheek wordt niet positief geregistreerd bij het BKR.

  2. Negatieve BKR-registratie: je hebt voor één of meer van je schulden in de afgelopen 5 jaar een betalingsachterstand van minimaal 120 dagen opgelopen. Deze melding blijft tot 5 jaar na dato staan. . Een hypotheek wordt wel negatief geregistreerd bij het BKR, dus bij een achterstand.

Hypotheek met BKR, hoe zit dat?

Een positieve BKR-registratie hoeft een hypotheekaanvraag niet in de weg te staan. Wel kun je met een BKR-registratie (positief of negatief) een lagere maximale hypotheek krijgen. Dit heeft ermee te maken dat je door je lopende schulden al een deel van je inkomen kwijt bent aan de aflossing en rente voor andere leningen dan je hypotheek. Daardoor kun je, volgens de toetsingsnormen van de hypotheekaanbieder, minder maandlasten dragen voor je hypotheek.

Oscar NoorlagTip: Bij de meeste schulden geldt dat 2% van de totale schuld wordt afgetrokken van jouw maximale maandlasten. Als je dit bedrag vermenigvuldigt met 360 maanden (=30 jaar, de looptijd van een hypotheek), dan weet je hoeveel lager je hypotheek wordt door je schulden. Overigens gaat de berekening bij een studieschuld iets anders in zijn werk.

Ga je een hypotheek aanvragen? Dan is het soms aan te raden om schulden zoals een telefoonabonnement met telefoon op afbetaling in één keer af te lossen. Dat kan je een flink hogere maximale hypotheek opleveren.

een creditcard die bij het BKR geregistreerd staat heeft ook impact op je hypotheek. Als je voor je creditcard in termijnen mag betalen, staat dit bij het BKR geregistreerd, ook als je op dit moment geen saldo hebt opgenomen. Voor het aanvragen van je hypotheek is het slim om dit type creditcard op te zeggen. Neem in plaats daarvan een creditcard waarvoor je je creditcarduitgaven binnen 30 dagen moet terugbetalen. Die staat niet bij het BKR geregistreerd.

Bij een negatieve BKR-registratie is het lastiger om een hypotheek te krijgen. Als het gaat om een kortlopende schuld waarvoor je de betalingsachterstand al hebt hersteld, dan is een hypotheek wellicht wel een optie. Maar anders is de kans heel klein dat je een hypotheek krijgt totdat de negatieve BKR-registratie na 5 jaar is geschrapt. In een enkel geval kun je proberen om je negatieve BKR registratie verwijderd te krijgen.

 

Advies over jouw hypotheek?

Benieuwd hoeveel jij kunt lenen met of zonder BKR-registratie? Onze hypotheekadviseurs helpen je graag op weg met onafhankelijk advies. Plan een gratis kennismaking in bij jou in de buurt!

Plan een gratis oriëntatiegesprek

Mensen vragen ook

Je kunt in principe bij verschillende banken een hypotheek krijgen met een BKR-registratie. Als je je maandlasten maar netjes hebt betaald. Met een negatieve BKR-registratie kun je maar bij weinig aanbieders terecht. Mogelijk zijn er wel kansen als het gaat om een registratie waarvoor de betalingsachterstand inmiddels is hersteld. Dit is altijd maatwerk. Een hypotheekadviseur kan je precies vertellen wat jouw mogelijkheden zijn.

Je kunt ontdekken of je een BKR-registratie hebt door je BKR-overzicht op te vragen. Dit doe je online via de website van het BKR. Vaak zal de hypotheekaanbieder je ook vragen om dit overzicht als je een hypotheek aanvraagt.