Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging
Geschreven door: Oscar Noorlag Hypotheekexpert

Wat is een duurhuurdershypotheek?

De hypotheek voor duurhuurders bestaat nog niet zo lang. Het is een pilot waarmee een aantal hypotheekaanbieders (Aegon, BLG Wonen, Florius en ING) in samenwerking met onder andere NHG zijn gestart.

Veel Nederlanders betalen maandelijks een fors bedrag aan huur, maar komen door de standaard leennormen niet in aanmerking voor een hypotheek met veel lagere lasten. Hun maximale hypotheek valt te laag uit voor een eigen woning. Dat is krom, zo vonden deze samenwerkende partners. Daarom hebben zij een nieuw product op de markt gebracht: de duurhuurdershypotheek. Bij dit type hypotheek is sprake van maatwerk, waardoor je als duurhuurder mogelijk een hogere hypotheek kunt afsluiten dan de standaard hypotheeknormen toelaten.

De duurhuurdershypotheek is volledig op jouw situatie afgestemd. Hier helpen onze hypotheekadviseurs je graag bij. Je kiest bijvoorbeeld zelf uit de verschillende hypotheekvormen. Daarbij heb je op dit moment de keuze uit een van de volgende soorten hypotheken of een combinatie daarvan:

Onze hypotheekadviseurs laten je graag weten welke hypotheekvorm en aflossingswijze bij jou past. Ook denken ze mee of jij er goed aan doet je rente langere tijd vast te zetten of dat je beter voor een korte rentevaste periode kunt kiezen. Zo ga je altijd met een passende en voordelige hypotheek de deur uit.

Gratis afspraak met hypotheekadviseur

Wanneer kom je in aanmerking voor dit type hypotheek?

Je maakt kans op deze maatwerkhypotheek als je minimaal drie jaar hoge huur hebt betaald (minimaal één derde van je netto-inkomen per maand). Daarnaast moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Je hebt nooit betaalproblemen gehad met het betalen van je hoge huurlasten, waarbij je hetzelfde inkomen verdient als wat je nu verdient (of een lager inkomen).
 • Voor je nieuwe koopwoning ga je minder lasten betalen dan toen je een huis huurde. Daarbij gaat het niet alleen om je hypotheek, maar ook om je verzekeringen, onderhoud en gemeentelijke belastingen.
 • Je perspectieven op de arbeidsmarkt zijn goed.
 • Je hebt spaargeld op je rekening staan en kunt laten zien dat je geld spaart. Ook moet je kunnen laten zien dat je opgebouwde spaargeld stabiel is of stijgt.
 • De woning die je koopt, is goed onderhouden, of je hebt de kosten voor onderhoud gedekt.
 • Je hebt geen lening (of in elk geval geen grote lening) die de betaling van je maandlasten in de weg zit. Als je een studieschuld hebt, dan wordt die volgens de standaard leennormen in mindering gebracht op je maximale hypotheek.

Verder nemen je hypotheekkansen toe als je aantoonbaar eigen geld kunt inbrengen of als je jouw financiële zekerheid kunt aantonen. Zo heb je meer kans op een hypotheek…

 • …als je veel eigen geld inlegt;
 • …als je een schenking ontvangt van je ouders of een familielid of vriend;
 • …als je ouders garant willen staan voor de hypotheek;
 • …als je kunt laten zien dat je inkomen de komende jaren zal toenemen.

Ben je starter op de woningmarkt? Dan vergroot een Starterslening je budget voor een nieuwe woning. Check wel even of die lening in jouw gemeente wordt aangeboden.

Voordelen duurhuurdershypotheek

Een hypotheek voor duurhuurders heeft een aantal voordelen:

 • De leennormen worden minder streng gehanteerd, waardoor je mogelijk meer kunt lenen.
 • Het vergroot je mogelijkheden op een hypotheek zonder vast contract, bijvoorbeeld als je ondernemer of flexwerker bent.
 • De hypotheek is maatwerk en is dus volledig afgestemd op jouw situatie. Dat betekent dat je een hypotheek afsluit die qua maandlasten betaalbaar is voor jou.
 • Je kunt ook een duurhuurdershypotheek met NHG afsluiten, waardoor je profiteert van de voordelen van NHG.
 • Verder kun je de hypotheek helemaal afstemmen op jouw wensen, bijvoorbeeld qua hypotheekvorm, rentevaste periode en hypotheekhoogte.

Nadelen duurhuurdershypotheek

Enkele nadelen van dit type hypotheek zijn:

 • Je kunt maar bij een paar geldverstrekkers als duurhuurder een hypotheek afsluiten.
 • Het aanvraagtraject duurt wat langer, omdat de hypotheek volledig op maat is.
 • Als je in de toekomst je hypotheek wilt verhogen of oversluiten, dan gelden op dat moment de gewone hypotheekregels. Wellicht zijn daardoor je mogelijkheden beperkter dan als je geen duurhuurdershypotheek had gehad.

Wat kost een duurhuurdershypotheek?

Voor een duurhuurdershypotheek betaal je, net als voor een lineaire of annuïteitenhypotheek maandelijks een bedrag aan rente en aflossing. Die twee kostenposten vormen samen je maandlasten.

Verder betaal je voor het afsluiten van de hypotheek diverse eenmalige kosten. Denk aan kosten voor het hypotheekadvies (advies is essentieel bij deze maatwerkhypotheek), notariskosten en mogelijk overdrachtsbelasting.

Rente bij een duurhuurdershypotheek

De rente is een onderdeel van je maandlasten bij een duurhuurdershypotheek. Hoeveel je aan rente betaalt, hangt af van de actuele marktrente. Die is bepalend voor jouw rentepercentage. Over het algemeen geldt: hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de rente zal zijn. Toch is een langere rentevaste periode soms wel slim om te nemen. Het geeft je over een langere periode zekerheid dat je dit rentepercentage blijft betalen.

Hypotheekrenteaftrek bij duurhuurdershypotheek

Als je maandelijks aflost op je duurhuurdershypotheek, zoals bij een lineaire of annuïteitenhypotheek het geval is, dan ontvang je hypotheekrenteaftrek. Je mag dan bij de jaarlijkse belastingaangifte een deel van de betaalde rente aftrekken van je belastbaar inkomen. Dat levert je een mooi voordeel op.

Hypotheek voor duurhuurders oversluiten of meenemen?

Heb je een duurhuurdershypotheek afgesloten en ga je verhuizen? Dan kun je de hypotheek oversluiten of meenemen. Houd er bij oversluiten wel rekening mee dat in dat geval de standaard leennormen weer gelden voor jou. Mogelijk kun je daardoor minder lenen dan eerder het geval was. Je hypotheek meenemen is ook een optie. Je behoudt dan de eerder afgesproken voorwaarden en het rentepercentage waartegen je de hypotheek voor duurhuurders hebt afgesloten.

Wil je de hypotheek voor duurhuurders verhogen of er een tweede hypotheek bij nemen, bijvoorbeeld voor een verbouwing? Ook dan gelden de standaard leennormen voor jou. Je houdt in beide gevallen je huidige hypotheek aan en sluit daarnaast een extra hypotheek af. Dit doe je volgens de gebruikelijke hypotheeknormen.

Hoeveel kun jij aan duurhuurder-hypotheek krijgen?

Woon jij op dit moment in een huurwoning en ben je benieuwd naar je kansen om een huis te kopen? Wij vertellen je graag meer over jouw opties voor een duurhuurder-hypotheek. Kom vrijblijvend kennismaken en ontdek al in het eerste gesprek hoeveel jij aan hypotheek kunt krijgen én wat je maandlasten daarbij zijn.

Maak een gratis afspraak

Veelgestelde vragen over duurhuurdershypotheek

Je bent een duurhuurder als je minimaal drie jaar aantoonbaar op z’n minst één derde van je maandinkomen aan huur hebt betaald. Veel duurhuurders hebben al langere tijd de wens om een huis te kopen vanwege de lagere lasten, maar kunnen om diverse redenen niet voldoende hypotheek krijgen. Met een speciale hypotheek voor duurhuurders is dit wellicht wel mogelijk.

Voor de vaststelling van je maximale hypotheek maken hypotheekaanbieders gebruik van leennormen. Dit is een standaard berekening op basis van het inkomen, waarbij de maximale hypotheek in veel gevallen laag uitvalt. Uitgaande van de huur die je nu betaalt, zou je bij een hogere hypotheek dan de normhypotheek alsnog lagere hypotheeklasten hebben dan de huur die je nu betaalt.  Het is raar dat je die hogere hypotheek niet kunt krijgen,  terwijl je al wel jarenlang probleemloos een hoge huur betaalt. Omdat ook hypotheekaanbieders dit krom vinden, hebben een aantal instanties de duurhuurdershypotheek in het leven geroepen. Daarmee kun je als duurhuurder mogelijk alsnog een (hogere) hypotheek krijgen. Deze hypotheek is volledig maatwerk.

Eerder in dit artikel lees je over de belangrijkste voorwaarden voor een duurhuurdershypotheek. Zo is het van belang dat je minimaal drie jaar minstens een derde van je maandelijkse inkomen aan huur hebt betaald en dat je voor je koopwoning minder aan maandlasten kwijt zult zijn dan je nu bent.

Zeker, dat is mogelijk. Wel geldt hiervoor een maximale jaarlijkse aflossing. Als je meer dan dat bedrag aflost, zal je hypotheekaanbieder mogelijk een boete rekenen voor de gemiste rente-inkomsten. Je hypotheekadviseur kan je vertellen wat je tussentijdse aflosmogelijkheden zijn.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak