Bijkomende eenmalige kosten

De bijkomende eenmalige kosten zijn de extra kosten die je eenmalig betaalt als je een huis koopt. Het gaat dan bijvoorbeeld om de kosten voor hypotheekadvies, de notariskosten, de taxatiekosten en de kosten voor Nationale Hypotheek Garantie. Een deel van die kosten is fiscaal aftrekbaar en mag je dus aftrekken van je belastbaar inkomen als je belastingaangifte doet.

Wil je precies weten wat het kopen van een huis kost en met welke kosten je rekening moet houden? Onze hypotheekadviseurs weten er alles van en vertellen je graag meer.

Wat zijn de bijkomende eenmalige kosten voor een hypotheek?

Ga je een hypotheek afsluiten? Dan betaal je elke maand een bedrag aan maandlasten voor de rente en aflossing. Daarnaast betaal je bij het aangaan van de hypotheek diverse bijkomende eenmalige kosten. Die kosten betaal je, zoals de naam al zegt, maar één keer en zijn bedoeld voor het rond maken van de hypotheekaanvraag. Ook als je een hypotheek oversluit of een tweede hypotheek neemt, krijg je met sommige van deze kosten te maken.

Het gaat daarbij om de volgende kostenposten:

  • de kosten voor hypotheekadvies en -bemiddeling;
  • de kosten voor de taxatie van je woning (een taxatie is nodig als je een hypotheek afsluit of oversluit of als je een tweede hypotheek neemt);
  • de kosten voor de notaris (voor het opmaken van de hypotheekakte en de transportakte en voor de inschrijving van je hypotheek in het Kadaster);
  • de kosten voor de aanvraag van een NHG-hypotheek (als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluit);
  • de kosten voor de aankoopmakelaar (als je die inschakelt);
  • de kosten voor een eventuele bankgarantie;
  • mogelijk de bereidstellingsprovisie als je de hypotheekofferte verlengt;
  • de kosten voor een bouwkundige keuring;
  • de overdrachtsbelasting.

Deze kosten zijn voor rekening van de koper van een huis. Althans, dat geldt bij kosten koper. Als je een nieuwbouwwoning koopt, dan doe je dat vrij op naam en hoef je bepaalde kosten niet te maken. Je bent dan bijvoorbeeld geen overdrachtsbelasting verschuldigd en hoeft ook geen notariskosten voor de akte van levering te betalen.

Welke bijkomende eenmalige kosten zijn aftrekbaar?

Een aantal van deze kosten mag je aftrekken van je belastbaar inkomen, mits het gaat om een hypotheek die je aanvraagt voor de aankoop, verbouwing of verduurzaming van je woning.

De volgende soorten kosten zijn fiscaal aftrekbaar:

  • de kosten voor hypotheekadvies en -bemiddeling;
  • de taxatiekosten;
  • de notariskosten voor de hypotheekakte en de hypothecaire inschrijving;
  • de NHG-kosten;
  • de bereidstellingsprovisie;
  • de kosten voor een bouwkundige keuring.

Oscar NoorlagLet op: In het jaar na het afsluiten van de hypotheek mag je diverse bijkomende eenmalige kosten aftrekken van je belastbaar inkomen. Vergeet dit zeker niet te doen, want het levert je een mooi fiscaal voordeel op.

Advies over jouw hypotheek?

Sta jij op het punt een hypotheek af te sluiten? Dat is een nogal spannende stap met grote gevolgen. Daarom is het prettig om er niet alleen voor te staan. Onze financieel adviseurs staan graag voor je klaar en helpen je om een passende hypotheek af te sluiten én niets over het hoofd te zien. Plan een gratis kennismaking en ontdek hoe we jou kunnen helpen.

Hoeveel bedragen de bijkomende kosten bij de aankoop van een huis?

Dit verschilt per situatie. Zo is niet iedereen overdrachtsbelasting verschuldigd en schakelt de ene persoon wel en de andere persoon niet een aankoopmakelaar in. Meestal bedragen de kosten koper een paar procent van het aankoopbedrag van de woning. Ga uit van zo’n 3 à 5% van de koopsom van je woning. Ben je vrijgesteld van overdrachtsbelasting? Dan kun je rekenen op ongeveer 2 à 3%.

Wat zijn de bijkomende eenmalige kosten bij een nieuwbouwhuis?

Een nieuwbouwhuis koop je vaak vrij op naam. Dit houdt in dat je te maken hebt met minder bijkomende kosten. De aannemer betaalt bijvoorbeeld de notariskosten voor de leveringsakte. Ook is er geen sprake van overdrachtsbelasting. Houd er wel rekening mee dat je zelf de kosten betaalt voor een bankgarantie en dat je ook de bouwrente moet betalen. Verder krijg je te maken met diverse kosten voor de nieuwbouwwoning zelf, bijvoorbeeld voor meerwerk of voor het aanleggen van de tuin.