Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Voorspelling toekomst huizenmarkt qua prijzen

In het laatste halfjaar van 2022 zijn de prijzen voor koopwoningen gedaald. Ze liggen wel hoger dan een jaar geleden, maar van maand tot maand is sprake van een daling. Overigens is die daling beperkt. Nog steeds hebben heel veel mensen een flinke overwaarde, omdat huizen in vergelijking met 2013 soms zelfs bijna dubbel zoveel waard zijn geworden.

Ook een aantal Nederlandse banken delen hun verwachtingen voor de huizenmarkt. Rabobank verwacht dat de huizenprijzen in 2023 wat gaan dalen. Zo’n 3%. ABN AMRO en ING voorspellen allebei een daling van de huizenprijzen van zo’n 2,5%. De Nederlandsche Bank voorspelt een daling van 3,1% in 2023 en 3,3% in 2024. Kortom: een daling van in totaal ongeveer 6,5% in twee jaar tijd.

Waarom een daling van de huizenprijzen?

Dit komt deels door de gestegen hypotheekrente. De afgelopen jaren lag de hypotheekrente extreem laag: op het “dieptepunt” zelfs rond de 1%. In 2022 steeg de rente weer voor het eerst sinds lange tijd, met wel een paar procent. Daardoor betaal je hogere maandlasten voor een nieuwe hypotheek en kun je soms met hetzelfde inkomen iets minder lenen. Overigens is het met een verhuisregeling wellicht mogelijk om je huidige hypotheek mee te nemen inclusief de lage rente. Daardoor kun je alsnog ook bij je nieuwe woning profiteren van lagere maandlasten.

Een andere factor die meespeelt, is de economische onzekerheid. De inflatie is hoog en dat is voor iedereen voelbaar. Zo gaan de prijzen voor gas en elektriciteit door het dak (door de situatie in Oekraïne) en zijn ook de kosten voor boodschappen fors gestegen. Nu is het zo dat het kabinet in 2023 maatregelen neemt om de koopkracht te verbeteren, zoals een prijsplafond voor energie. Maar maatregelen of niet, het leven zal hoe dan ook wat duurder worden.

Die onzekerheid voelen ook mogelijke huizenkopers. Sommige huishoudens zetten daarom hun koop- of verhuisplannen in de ijskast in afwachting van nieuwe ontwikkelingen. Dat werkt door in de huizenprijzen. Minder vraag betekent immers dat je als koper wat minder hoeft te overbieden en dus dat de huizenprijzen minder opgedreven worden.

Oscar NoorlagTip: Benieuwd of verhuizen voor jou wel of niet een goed idee is? Onze adviseurs duiken er graag voor je in. Het eerste gesprek is bij ons altijd gratis en vrijblijvend.

Gratis eerste afspraak maken

Verwacht geen grote waardedaling

Maar je hoeft naar onze mening zeker niet bang te zijn voor een flinke daling van je woningwaarde. Integendeel, diverse factoren hebben juist positief effect op de toekomst van de woningmarkt.

Tekort aan woningen

Ten eerste is er nog altijd een groot tekort aan huur- en koopwoningen. Dat zal de komende tijd zeker zo blijven. Sterker nog: de verwachting is dat het tekort verder toeneemt. Er is dus meer vraag naar woningen dan dat er woningen worden aangeboden. Er wordt dan wel veel bijgebouwd, maar de vraag naar woningen loopt sneller op dan dat er nieuwe huizen bijkomen. Daardoor is er nog altijd veel vraag naar huizen die te koop  komen.

Zolang de vraag naar woningen nog groter is dan het aanbod, verwachten we geen forse dalingen van de huizenprijzen.

Oscar NoorlagLet op: Een kanttekening is wel dat koopkrachtontwikkelingen daar iets aan kunnen veranderen. Als mensen bijvoorbeeld door de huidige energiecrisis en de forse inflatie steeds minder te besteden hebben, kan dat wel doorwerken in de vraag naar woningen.

Weinig werkloosheid

Ten tweede is er nauwelijks sprake van extra werkloosheid: er is juist een tekort aan werknemers in veel sectoren. De kosten voor levensonderhoud mogen dan toenemen. Het lijkt er niet op dat mensen opeens massaal hun inkomen verliezen.

Hoge overwaarde

Ten derde hebben veel huizenbezitters een hoge overwaarde door de forse stijging van hun woningwaarde in de afgelopen jaren. Daardoor is de kans bij veel mensen klein dat hun woning onder water komt te staan.

Disclaimer: natuurlijk blijft de toekomst van de huizenmarkt lastig te voorspellen. De huidige situatie is erg onzeker. We weten niet wat de oorlog in Oekraïne verder gaat betekenen en hoe de inflatie zich ontwikkelt. Dat alles is medebepalend voor hoe de toekomst van de huizenmarkt eruitziet.

Dus, wat is de verwachting voor de huizenmarkt?

We verwachten dat de gestegen hypotheekrente en de hoge inflatie impact hebben op de huizenprijzen. Die zullen waarschijnlijk niet of nauwelijks stijgen of mogelijk zelfs licht dalen. Aan de andere kant verwachten we geen grote daling van de huizenprijzen. Bovendien lijkt het erop dat de hypotheekrente stabiliseert en in ieder geval niet meer zo fors zal stijgen als afgelopen jaar, wat positief is voor de ontwikkelingen van de woningmarkt. Ook kan de heel hoge inflatie natuurlijk tijdelijk van aard zijn, omdat die vooral voortkomt uit de hoge energietarieven door de situatie in Oekraïne.

Oscar NoorlagTip: We verwachten dat de hypotheekrente in 2023 ongeveer gelijk zal blijven, maar er zijn wel veel onzekerheden op dit moment. Die maken het lastig om een voorspelling te doen. Bekijk onze actuele renteverwachtingen om de ontwikkelingen te volgen.

Toch kunnen we niet met 200% zekerheid zeggen wat de toekomst van de huizenmarkt op de lange termijn is. Zo kan een grote economische crisis net als eerder deze eeuw roet in het eten gooien, maar kan het ook juist zijn dat de energiecrisis eindigt en dat positief doorwerkt op de woningmarkt.

Andere ontwikkeling: duurzame woningen populairder

Een andere belangrijke ontwikkeling die we zien in de huizenmarkt is dat steeds meer woningkopers erg letten op het energielabel van een huis. Steeds meer mensen geven de voorkeur aan energiezuinige woningen of investeren in de verduurzaming van hun huis. We verwachten daarom dat de waarde van woningen met een positief energielabel wellicht minder hard daalt.

Koop je een duurzame woning of investeer je in verduurzaming, dan kun je mogelijk meer lenen. Diverse hypotheekaanbieders bieden een duurzaamheidshypotheek aan, waarbij je rentekorting krijgt als je een duurzame woning koopt of investeert in energiebesparende maatregelen. Ook kun je vaak überhaupt wat meer lenen als je een deel van de hypotheek gebruikt voor verduurzaming.

Dus, waar doe jij goed aan?

Heb je verhuisplannen? Dan kan het zeker slim zijn om daar juist nu werk van te maken. Er wordt minder overboden op huizen. Mogelijk maak je dus een betere kans om een nieuwe woning gunstig te kopen. Ook kun je je eventuele huidige woning nog steeds tegen een aantrekkelijke prijs verkopen. De overwaarde kun je investeren in je volgende woning.

Mogelijk kun je door de hogere hypotheekrentes iets minder lenen dan een tijdje geleden. Maar er is meer mogelijk dan je denkt. Zo kun je wellicht dankzij een duurzaamheidshypotheek wat extra geld lenen, hoeven starters geen overdrachtsbelasting te betalen en kun je soms je huidige lage hypotheekrente meenemen naar je volgende huis.

Ben je er nog niet zo zeker van dat verhuizen voor jou een goed idee is? Je kunt er ook voor kiezen om je huidige woning te verbouwen of verduurzamen. Daar kun je mogelijk je overwaarde voor gebruiken. Daarmee wordt je woning meer waard, bespaar je flink op je energielasten en maak je je huis ook nog eens toekomstbestendig. Niet alleen jij maar ook andere mogelijke woningkopers geven namelijk steeds vaker de voorkeur aan een energiezuinig huis. De extra hypotheekkosten zijn vaak kleiner dan de besparingskosten op je energierekening.

Overleggen met een expert?

Als je verhuis- of verbouwplannen hebt, is het altijd verstandig om eerst met een financieel adviseur te overleggen. Die kan je precies vertellen wat jouw mogelijkheden zijn en waar je goed aan doet. Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan bij een Van Bruggen-adviseur bij jou in de buurt. Die helpt je graag verder!

Maak een gratis eerste afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak