Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Voorspelling toekomst huizenmarkt qua prijzen

We voorspellen dat er in 2024 minder bestaande woningen worden verkocht dan in 2024, en dat de huizenprijzen stijgen. We verwachten een stijging van de huizenprijzen met 7 tot 10% in 2024. Veel banken (zoals ING en Rabobank) verwachten overigens een iets lagere stijging, zo tussen de 2,5 en 4,5%. Dat heeft te maken met hun andere manier van berekening (kijkend naar jaarbasis in plaats van maand-op-maand-basis).

Die stijging komt deels door het tekort aan beschikbare woningen. De vraag naar huizen is dan ook groter dan het aanbod, wat de prijzen van huizen laat toenemen.

In 2023 was nog een daling van de huizenprijzen te zien. In juli 2023 lagen de prijzen van woningen zo’n 5,4% lager dan in juli 2022. In november 2023 was dit alweer meer aangetrokken: in november 2023 lagen de prijzen voor bestaande woningen nog maar 0,9% lager dan in november 2022.

Gemiddeld genomen daalden de prijzen van bestaande woningen in 2023 met 3%. Dat gemiddelde percentage is echter vertekend, omdat de prijzen na die forse daling weer licht zijn gaan stijgen. Als je van maand op maand naar de cijfers kijkt, zie je juist dat de huizenprijzen stijgen tot en met de zomer van 2022, dat daarna tot mei 2023 een daling inzet en dat de prijzen elke maand zijn gestegen van juni tot en met november 2023. Dit ging in een vrij rap tempo: van juli op augustus en van augustus op september stegen de prijzen met 0,6% en van september op oktober zelfs met 0,8%. Als je 0,8% omrekent naar jaarbasis, kom je uit op een jaarlijkse stijging van 10%.

Waarom een stijging van de huizenprijzen?

De stijging van de huizenprijzen heeft te maken met drie factoren. Ten eerste de dalende hypotheekrente. In 2023 bleven de hypotheekrentes relatief stabiel. Omdat de economie opnieuw aantrekt, verwachten we dalende hypotheekrentes in 2024. Eind 2023 was al een dalende trend in de hypotheekrentes te zien. Wij gaan uit van een daling van de rente met ongeveer 0,5%. We denken dat die daling doorzet in 2024. Dat zou betekenen dat de maximale hypotheek voor veel mensen hoger uitvalt, waardoor een (volgende) koopwoning voor meer mensen financieel haalbaar is.

Een tweede factor die meespeelt, zijn de gunstigere leennormen vanaf 2024. Ook hierdoor kunnen sommige huishoudens meer lenen voor een woning. Dat geldt voor alleenstaanden: zij kunnen over het algemeen (ongeacht hun inkomen) € 16.000,- meer lenen bovenop de standaard maximale hypotheek. Daarnaast kun je door de nieuwe leennormen meer lenen voor woningen met een goed energielabel óf kun je extra lenen voor minder energiezuinige woningen om die te verduurzamen. 

Een derde factor zijn de stijgende inkomens. In 2024 krijgen veel werkenden een salarisverhoging.. Ook door het hogere inkomen valt je maximale hypotheek hoger uit. Mensen kunnen daardoor meer besteden aan een woning en zullen daardoor bijvoorbeeld vaker of meer overbieden. Het Nibud verwacht een gemiddelde inkomensstijging van 5,2% in 2024.

Daar komt bij dat er nog altijd sprake is van een woningtekort. De vraag naar woningen is veel groter dan het aanbod aan nieuwe woningen. Ook het woningtekort drijft de prijzen op. Als er veel mensen komen kijken naar één woning, zullen geïnteresseerden eerder overbieden.

Oscar NoorlagTip: Benieuwd of verhuizen voor jou wel of niet een goed idee is? Onze adviseurs duiken er graag voor je in. Het eerste gesprek is bij ons altijd gratis en vrijblijvend.

Gratis eerste afspraak maken

Wat kun je verwachten rondom de waarde van jouw huis?

De kans bestaat dat ook jouw woning dit jaar in waarde stijgt. Dat is gunstig als je verhuisplannen hebt, maar ook als je het wellicht interessant vindt om je overwaarde op te nemen. Diverse factoren hebben positief effect op de toekomst van de woningmarkt.

Tekort aan woningen

Ten eerste is er nog altijd een groot tekort aan huur- en koopwoningen. Dat zal de komende tijd zeker zo blijven. Er is meer vraag naar woningen dan dat er woningen worden aangeboden. Er wordt dan wel veel bijgebouwd, maar de vraag naar woningen loopt sneller op dan dat er nieuwe huizen bijkomen. Daardoor is er nog altijd veel vraag naar huizen die te koop komen, wat de prijzen ook weer laat stijgen.

Weinig werkloosheid

Ten tweede is er nauwelijks sprake van extra werkloosheid: er is juist een tekort aan werknemers in veel sectoren. Daardoor hebben veel mensen een goed inkomen. Tel daar ook nog de stijgingen van de inkomens bij op. Al met al zijn hierdoor meer mensen in staat om een (andere) woning te kopen.

Hoge overwaarde

Ten derde hebben veel huizenbezitters een hoge overwaarde door de forse stijging van hun woningwaarde in de afgelopen jaren. Daardoor hebben veel mensen met verhuisplannen meer te besteden voor een volgende woning. Ook geeft dit huizenbezitters die goed zitten waar ze zitten een mooie buffer.

Disclaimer: natuurlijk blijft de toekomst van de huizenmarkt lastig te voorspellen. Door ontwikkelingen van de inflatie of belangrijke gebeurtenissen in de wereld, kan de toekomst van de huizenmarkt er ook anders uitzien.

Dus, wat is de verwachting voor de huizenmarkt?

We verwachten dat de dalende hypotheekrente en de gunstigere leennormen impact hebben op de huizenprijzen. Die zullen waarschijnlijk zo’n 7 tot 10% stijgen in 2024. Met name alleenstaanden en mensen met een lager inkomen kunnen door de nieuwe leennormen mogelijk nu wél een woning kopen. Dat zal vooral impact hebben op goedkopere woningen, zoals appartementen. Ook door het blijvende woningtekort zullen de huizenprijzen eerder stijgen dan dalen in het komende jaar.

Oscar NoorlagTip: We verwachten dat de hypotheekrente in 2024 iets zal dalen. Wil je weten hoe de rente zich precies ontwikkelt? Bekijk onze actuele renteverwachtingen om de ontwikkelingen te volgen.

Toch kunnen we niet met 100% zekerheid zeggen wat de toekomst van de huizenmarkt op de lange termijn is. Zo kan een grote economische crisis of een enorme wereldgebeurtenis (zoals we eerder zagen bij de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne) roet in het eten gooien, maar dat ligt nu niet in de lijn der verwachtingen.

Andere ontwikkeling: duurzame woningen populairder

Een andere belangrijke ontwikkeling die we zien in de huizenmarkt is dat steeds meer woningkopers erg letten op het energielabel van een huis. Steeds meer mensen geven de voorkeur aan energiezuinige woningen of investeren in de verduurzaming van hun huis. Ook de overheid wil de aankoop van duurzame woningen én verduurzaming van minder energiezuinige woningen stimuleren. Daarom hebben zij de leennormen versoepeld voor mensen die een duurzaam huis kopen óf een minder duurzaam huis energiezuiniger maken.

We verwachten daarom dat de waarde van woningen met een positief energielabel wellicht verder stijgt.

Dus, waar doe jij goed aan?

Heb je verhuisplannen?Dan kan het zeker slim zijn om daar juist nu werk van te maken. Veel mensen kunnen anno 2024 meer lenen dan eerder. Mogelijk maak je dus een betere kans om ertussen te komen op de woningmarkt. Ook kun je je eventuele huidige woning nog steeds tegen een aantrekkelijke prijs verkopen. De overwaarde kun je investeren in je volgende woning.

Ook gunstig: als je tussen de 18 en 35 bent, hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen wanneer je een woning koopt van maximaal € 510.000,-, die zelf gaat bewonen en niet eerder gebruikt hebt gemaakt van de overdrachtsbelastingvrijstelling. Daardoor hebben vooral starters minder eigen geld nodig om een huis te kunnen betalen.

Ben je er nog niet zo zeker van dat verhuizen voor jou een goed idee is? Je kunt ook je huidige woning verbouwen of verduurzamen. Daar kun je mogelijk je overwaarde voor gebruiken. Daarmee wordt je woning meer waard, bespaar je flink op je energielasten en maak je je huis ook nog eens toekomstbestendig. Niet alleen jij maar ook andere mogelijke woningkopers geven namelijk steeds vaker de voorkeur aan een energiezuinig huis. De extra hypotheekkosten zijn vaak kleiner dan de besparingskosten op je energierekening.

Overleggen met een expert?

Als je verhuis- of verbouwplannen hebt, is het altijd verstandig om eerst met een financieel adviseur te overleggen. Die kan je precies vertellen wat jouw mogelijkheden zijn en waar je goed aan doet. Vraag een gratis oriëntatiegesprek aan bij een Van Bruggen-adviseur bij jou in de buurt. Die helpt je graag verder!

Maak een gratis eerste afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak