Kan ik een zakelijke hypotheek krijgen?

Een zakelijke hypotheek is mogelijk, waarbij de mogelijkheden verschillen afhankelijk van het exacte doel. Is dat het financieren van een gedeeltelijk woonpand en deels winkel- of bedrijfspand? Of gaat het om een hypotheek voor een beleggingspand, dat bijvoorbeeld gebruikt wordt voor de verhuur van woonruimte? Of gaat het om financiering van het eigen bedrijfspand dat je hebt of wilt kopen?

Deels woon-, deels bedrijfs-/winkelpand

Wil je als ondernemer een pand aankopen dat je zowel wilt gebruiken om in te wonen en deels om je bedrijf of winkel te vestigen, dan moet je er rekening mee houden dat niet elke geldverstrekker bereid is om een hypotheek te verstrekken. Geldverstrekkers die wel bereid zijn om een hypotheek te verstrekken, stellen vaak additionele eisen. Bijvoorbeeld dat het woongedeelte minimaal 50% van het totale pand vertegenwoordigd. De maximale financiering kan soms beperkt zijn en ook kunnen er extra regels gelden, zoals dat het pand niet op een industrieterrein mag liggen. Het is belangrijk om vroegtijdig met je financieel adviseur contact op te nemen zodat die de verschillende mogelijkheden voor je op een rij kan zetten.

Fiscaal moet er ook een splitsing gemaakt worden. De hypotheekrente is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting en als bijtelling heb je het eigenwoningforfait (voor het deel van de eigen woning). De rente over het zakelijke deel vormt een kostenpost voor je bedrijf.

Volledig bedrijfs- of winkelpand

Wil je een volledig bedrijfs- of winkelpand financieren, dat niet of slechts voor een klein deel wordt bewoond, dan ben je afhankelijk van de zakelijke financiering door met name de banken. De rente wordt bepaald na een risicoanalyse door de geldverstrekker en er worden afspraken gemaakt over de looptijd van de bedrijfshypotheek. De hypotheekrente is een kostenpost voor je bedrijf.

Beleggingspand

Ben je belegger in één of meerdere panden voor de verhuur dan zijn er gespecialiseerde geldverstrekkers die hier onder voorwaarden een hypotheek willen verstrekken. De meeste geldverstrekkers verstrekken een hypotheek tot maximaal 70% van de waarde van de woning. De huuropbrengsten tellen mee om te bepalen of de hypotheek betaalbaar is.

Maak een afspraak

Ik heb een vraag...

Heb je een vraag? Dan kan je deze stellen via dit formulier. Wij staan graag voor je klaar!

Aanhef: is niet ingevuld.

Naam: is niet ingevuld.

Telefoonnummer: is niet ingevuld.Vul een geldig nummer in.

E-mail: is niet ingevuld.

Mijn vraag: is niet ingevuld.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring. is niet ingevuld.