Ben ik mijn huis kwijt als ik als ondernemer failliet ga?

Als je failliet gaat, dan raak je niet per definitie je huis kwijt. Ga je als ondernemer failliet dan spelen er twee zaken waardoor je mogelijk je huis kwijt kunt raken.

In de eerste plaats kan het zo zijn dat het bedrijf schuldenaren heeft die hun geld terug willen hebben. Als de curator bij ontbinding of verkoop van het bedrijf onvoldoende middelen binnenkrijgt om de schuldenaren volledig terug te betalen, zal de curator je persoonlijk aansprakelijk stellen als je een eenmanszaak of vennootschap onder firma bent. Dat betekent dat ook je privévermogen aangesproken kan worden om de schulden terug te betalen, waaronder je huis. Dit betekent niet dat je per definitie je huis kwijt bent, omdat je wellicht door spaargeld of andere bezittingen te verkopen, je schulden kunt afbetalen. Ook is het van belang of er overwaarde in de woning zit. Is de hypotheek hoger dan de waarde van de woning, dan heeft verkoop geen zin voor de curator.

Bovendien moet het huis natuurlijk ook wel volledig of gezamenlijk met je partner in eigendom zijn. Als de woning in eigendom is van je partner, kan de curator geen aanspraak op de woning maken. Het is daarom van belang om goed na te denken over de juridische inrichting van de samenleving met je partner.

In de tweede plaats moet je na een faillissement wel in staat zijn om maandelijks de hypotheeklasten te blijven betalen, anders zal de geldverstrekker in actie komen. De vraag is hoe gemakkelijk je na een faillissement je weer in staat bent om inkomen te genereren. Bovendien bestaat de kans dat je in de begintijd na het faillissement verplicht bent om een deel van die inkomsten af te staan aan de schuldenaren van je bedrijf.

Maak een afspraak

Ik heb een vraag...

Heb je een vraag? Dan kan je deze stellen via dit formulier. Wij staan graag voor je klaar!

Aanhef: is niet ingevuld.

Naam: is niet ingevuld.

Telefoonnummer: is niet ingevuld.Vul een geldig nummer in.

E-mail: is niet ingevuld.

Mijn vraag: is niet ingevuld.

Ik ga akkoord met de privacyverklaring. is niet ingevuld.