Afspraak maken? Tijdens de coronacrisis gaat onze dienstverlening gewoon door. Maak gebruik van ons financieel advies op afstand. Lees meer.

Wat is boeterente precies?

Als jij een hypotheek afsluit, ga je een contract aan met de bank. Je spreekt een percentage hypotheekrente af voor een bepaalde periode: de rentevaste periode. Besluit jij om jouw hypotheek open te breken? Dan kom je als het ware jouw afspraak met de bank niet na, en daar moet je een vergoeding voor betalen: de boeterente.

Misleidende term

De term ‘boeterente’ is enigszins misleidend, het is eigenlijk een vergoeding om jouw rente vooruit te mogen betalen. Dat is in feite wat je doet als je bij je huidige geldverstrekker oversluit en je nieuwe rentepercentage vastzet voor een langere periode. Veel mensen zien vanwege de boeterente op tegen het openbreken van hun rentecontract, de kosten kunnen oplopen tot duizenden euro’s.

Het grote voordeel van oversluiten, is dat je tot het einde van je nieuwe rentevaste periode zekerheid hebt over jouw maandlasten en je meteen lagere maandlasten krijgt. Nu is de hypotheekrente laag, en je weet niet wat de rente gaat zijn op het moment dat jouw huidige rentevaste periode afloopt.

Een rekenvoorbeeld

Stel: je betaalt nu een rente van 5% voor een aflossingsvrije hypotheek van € 200.000 en deze rente staat nog twee jaar vast. De huidige rente bedraagt 2%. Dan bedraagt de boeterente ongeveer € 12.000. Dat is veel geld, maar je betaalt de komende twee jaar ook 3% minder rente. Dat levert je in de komende twee jaar in totaal € 12.000 op. Kortom: die boeterente is eigenlijk het vooruit betalen van de rente tot het einde van jouw huidige rentevaste periode.

(NB: We laten even buiten beschouwing dat je een deel boetevrij mag aflossen en dat de boete contant gemaakt wordt, waardoor de boeterente feitelijk lager uitkomt.)

Hulp nodig bij het oversluiten van jouw hypotheek? Of meer weten over boeterente of rentemiddeling?

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak