Afspraak maken? Tijdens de coronacrisis gaat onze dienstverlening gewoon door. Maak gebruik van ons financieel advies op afstand. Lees meer.

Je kunt dus je huidige hypotheek verhogen. Daarbij toetst de geldverstrekker of je de extra hypotheek kan betalen. Dat betekent dat je voldoende inkomen dient te hebben om de rente en aflossing iedere maand te betalen.

Voor mensen met een klein pensioen die niet in aanmerking komen voor een reguliere extra hypotheek, zijn er een paar mogelijkheden om tóch de overwaarde te verzilveren

    1. Een extra hypotheek
    2. Verkopen en verhuizen
    3. Verkopen en toch blijven wonen

1. Een extra hypotheek

In Nederland mag je tot 100% van de waarde van je woning financieren. Als indicatie kan je de WOZ-waarde of online modeltaxatie aanhouden meer informatie vind je hier.

Wanneer je een extra hypotheek neemt om dat geld vrij te besteden, oftewel overwaarde verzilveren, zijn er een aantal voorwaarden die gelden. Zo mag je bij sommige geldverstrekkers maar tot 90% van de waarde van je woning opnemen. Verder gelden dezelfde regels als bij een “reguliere” hypotheek.

Dat betekent dat er een inkomenstoets wordt gedaan en dat je in veel gevallen ook weer af dient te lossen. Je betaalt dus rente en aflossing. Wanneer je minder dan 50% van de waarde van je woning hebt geleend mag je nog wel aflosvrij lenen, ook als je al een aflosvrije lening hebt.

Gebruik je de extra hypotheek als vrij besteedbaar geld, dan is de rente die je hierover betaalt niet aftrekbaar. Dat klinkt misschien niet aantrekkelijk maar bedenk dat de rentestand laag is en door de WOZ-waarde de renteaftrek ook wordt beperkt.

Je verhoogt hierdoor je hypotheekschuld. Dat maakt je iets minder flexibel wanneer je jouw woning wilt verkopen. Dat is ook de reden dat sommige geldverstrekkers niet tot 100% van de huidige waarde van je woning verstrekken.

Verzilverhypotheek

Er zijn ook speciale hypotheken die ervoor zorgen dat jij de overwaarde kan opnemen zonder dat er een inkomenstoets wordt gedaan. Of dat er in ieder geval een veel soepelere inkomenstoets wordt gedaan. Dat zijn de zogenaamde overwaarde hypotheken, opeethypotheken of verzilverhypotheken.  

Je krijgt een deel van de overwaarde tot je beschikking, er zijn geen maandelijkse lasten. Uiteraard moet je wel rente betalen, maar deze rente wordt bijgeschreven op je hypotheekschuld. De geldverstrekkers die dit aanbieden houden daarom een veilige marge aan met betrekking tot de waarde van je woning. Je kan dus niet alle overwaarde opnemen. Bespreek samen met je adviseur van Van Bruggen Adviesgroep wat het beste bij jou past.

Voor en nadelen extra hypotheek

2. Verkopen en verhuizen

Je huis verkopen, een hele stap. Jaarlijks verhuizen er toch ruim 1,7 miljoen mensen (bron: CBS Statline). Verhuizen betekent een koper zoeken voor jouw woning, maar betekent ook een nieuwe stek zoeken. In deze tijd, waar de huizenmarkt ondanks corona nog weinig lijkt te bewegen, verwacht De Nederlandse Bank de komende jaren een lichte daling van de huizenprijzen.

Nu zijn de huizenprijzen de laatste jaren flink gestegen en dat betekent dat je jouw woning nog steeds goed kan verkopen.

Je huis verkopen betekent dat je een grote som geld tot je beschikking krijgt. Jouw koper betaalt jou namelijk de overeengekomen woningprijs. Of jouw koper dat nou met of zonder hypotheek regelt maakt voor jou niet zo veel uit, jij krijgt via de notaris de koopsom over gemaakt. Mocht je nog een hypotheek hebben, dan zorgt jouw notaris dat die hypotheek wordt afgelost en het restant (de overwaarde) krijg je op jouw rekening gestort.

Wanneer je vervolgens een woning gaat huren, heb je eigenlijk de overwaarde verzilverd. De overwaarde die de notaris aan jou heeft overgemaakt is dan vrij besteedbaar. Maar dat betekent wel dat je een huis huurt en waarbij de huurprijs waarschijnlijk hoger is dan jouw eerdere hypotheeklast.

Oftewel je vaste lasten gaan omhoog en  dan is het goed om te weten of en hoe lang je die hogere lasten. Het is misschien heel verleidelijk om je daar niet zo druk om te maken, je hebt immers net een grote som geld ontvangen voor je huis. Wij raden je aan om de haalbaarheid en betaalbaarheid met je adviseur te bespreken, voordat je je woning in de verkoop zet.

Voor en nadelen van verkopen en verhuizen

3. Verkopen en toch blijven wonen

Je leest het goed, je huis verkopen en toch blijven wonen. Een oplossing voor mensen die blij zijn met hun huis, de overwaarde wél willen benutten en eigenlijk niet willen verhuizen. De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen gestegen en waarschijnlijk is je hypotheek al behoorlijk verlaagd doordat je hebt afgelost.

Dat biedt jou ruimte om bijvoorbeeld je kinderen onbezorgd achter te laten, wat ruimer te leven of misschien wel eerder te stoppen met werken.

Er is dus een mogelijkheid om jouw overwaarde te benutten en toch te blijven wonen. Dat betekent dat een beleggende partij jouw woning koopt en jij vervolgens de woning gaat huren of gebruiken. Er is verschil in het huren van een woning of het gebruik van de woning te hebben. Tot voor kort was het alleen mogelijk om je woning weer terug te huren.

Het afgelopen jaar zijn de mogelijkheden om je woning te verkopen en toch te blijven wonen gegroeid. Zo is er bijvoorbeeld het initiatief van Feelix.nl op de markt. Een oplossing voor de huidige behoefte in de markt om overwaarde vrij te maken.

Hoe werkt het?

Je verkoopt je huis aan een partij die hierin gespecialiseerd is, partijen als Levius, Huisdeal of Feelix. Doorgaans kan je 60 tot 80% van de waarde van je woning benutten. Jij betaalt vervolgens een vooraf afgesproken vergoeding om te blijven wonen. Iedere constructie heeft zijn voor- en nadelen die je samen met je adviseur afweegt.

Voor en nadelen van verkopen en toch in je eigen woning blijven wonen

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak