Afspraak maken? Tijdens de coronacrisis gaat onze dienstverlening gewoon door. Maak gebruik van ons financieel advies op afstand. Lees meer.

Een compensatie betalen bij rentemiddeling

Kies je voor rentemiddeling? Dan moet je administratiekosten én een vergoeding betalen, omdat je de oude rentevaste periode niet uitdient, net zoals je boeterente betaalt als je je hypotheek oversluit. De advies- en bemiddelingskosten bij rentemiddeling zijn vaak een stuk lager dan die voor het afsluiten van een geheel nieuwe hypotheek. En gelukkig: je hoeft de vergoeding voor vervroegde aflossing, ook wel boeterente genoemd, niet in één keer te betalen. Deze wordt namelijk verrekend in de nieuwe rente, waardoor je de vergoeding als het ware gespreid betaalt over de nieuwe rentevaste periode.

Denk je dat rentemiddeling interessant is in jouw situatie? Laat je dan goed adviseren. Dat is waardevol, omdat niet alle geldverstrekkers rentemiddeling aanbieden. Onze adviseurs kijken graag met jou mee.

Een rekenvoorbeeld

Stel: jij hebt in 2014 een hypotheek afgesloten en een rente van 3,8% voor 10 jaar vastgezet. Je hebt nog 5 jaar te gaan met je oude rente. Wat de rente over 5 jaar zal zijn weet je niet, maar de huidige rente staat op 2,4% voor 20 jaar vast. Bij rentemiddeling ben je zeker van lagere maandlasten en zekerheid voor de komende 20 jaar. De nieuwe rente wordt ongeveer 2,75%.

De voordelen van rentemiddeling

Je begint meteen met besparen én je hebt voor lange tijd zekerheid over je maandlasten. De kosten van rentemiddeling zijn relatief laag; naast de kosten van jouw financieel adviseur betaal je aan de geldverstrekker ongeveer € 150 à € 250 aan administratiekosten. Al deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar.

Waar je op moet letten bij rentemiddeling

- Niet alle geldverstrekkers bieden de mogelijkheid om de rente te middelen.
- Oversluiten is financieel vaak interessanter, omdat er dan rekening wordt gehouden met het boetevrije aflossingsdeel. Maar dan moet je de boete wel in één keer betalen of meefinancieren in de nieuwe hypotheek.
- Zit je bij een dure geldverstrekker? Dan is oversluiten soms voordeliger dan rentemiddeling. De kosten voor oversluiten liggen hoger dan die voor rentemiddeling, maar uiteindelijk bespaar je ook meer.
- Heb je een (bank-)spaarhypotheek? Dan moet je extra goed opletten of oversluiten of rentemiddeling wel interessant voor je is. Bij een lagere rente ga je namelijk een hogere spaarpremie of spaarinleg betalen. Omdat de rente aftrekbaar is en de spaarpremie of spaarinleg niet, is het maar de vraag of je netto gezien beter uit bent met een lagere rente.

Wegen de voordelen van rentemiddeling in jouw persoonlijke situatie op tegen de nadelen? Een adviseur kan je helpen hierin de juiste keuze te maken.

Kies jouw nieuwe rentevaste periode zelf

Uiteraard hoef je jouw nieuwe rentepercentage niet direct voor 20 jaar vast te zetten; je kunt ook kiezen voor bijvoorbeeld een rentevaste periode van 10 jaar. In dit rekenvoorbeeld verdubbel je daarmee de periode dat je zekerheid hebt over je maandlasten ten opzichte van de huidige situatie. Concreet gaan je maandlasten zelfs iets meer naar beneden dan wanneer je de rente 20 jaar vast, omdat de 10 jaar vaste hypotheekrente lager ligt.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak