Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Oktober

Nieuws, Blogs, Vlogs

Toon

Tweede ronde hypotheekverhogingen

25 oktober 2021

Afgelopen week verhoogden twee op de drie geldverstrekkers hun hypotheekrentes voor meerdere rentevaste periodes. De meeste verhogingen zaten bij 10 en 20 jaar vast. Slechts de helft van de geldverstrekkers verhoogde ook de hypotheekrente voor de kortere periode 5 jaar vast en de langere periode van 30 jaar vast. Het bijzondere was dat er geen verhogingen tussen zaten van één of twee honderdsten, zoals we nog wel eens in de afgelopen maanden zagen bij verlagingen. De meeste verhogingen liggen tussen vijf en tien honderdsten, met enkele uitschieters van twintig honderdsten of meer.

Onder de geldverstrekkers die verhoogden zaten in ieder geval alle grootbanken.

Blijft het bij twee rondes?

Het spreekwoord ‘Als er één schaap over de dam is, volgen er meer’, lijkt goed van toepassing op de huidige situatie op de hypotheekmarkt. Twee weken geleden begon de eerste golf aan hypotheekrenteverhogingen, waarbij ongeveer de helft van de geldverstrekkers verhogingen doorvoerden. Deze week volgde de rest én een deel van de geldverstrekkers is al bezig met de tweede ronde van verhogingen. Al zien we dat bij de meeste geldverstrekkers die voor de tweede keer verhogen, de verhogingen in zowel de eerste als de tweede week iets lager waren dan bij andere geldverstrekkers. De grote vraag is, waarbij wij het antwoord ook niet met zekerheid weten, of het bij deze twee rondes blijft. Duidelijk is dat we in ieder geval de dalende trend kwijt zijn en dat de trend gewijzigd is naar stijgend. Maar met hoeveel de hypotheekrentes de komende tijd toe zullen nemen is onduidelijk.

Marges geldverstrekkers niet toegenomen

Dankzij de hypotheekrenteverhogingen hebben geldverstrekkers ervoor gezorgd dat hun dalende marges even tot stilstand zijn gekomen. Vanwege de stijgende marktrentes van de afgelopen maanden moesten zij tegen steeds hogere inkoopprijzen geld inkopen, zodat ze die weer uit konden zetten in de vorm van hypotheken. Bij een verder oplopen van de marktrente verwachten wij dat de hypotheekrentes ook verder zullen oplopen. En zowel voor de korte als de middellange termijn is er een grote kans dat de marktrentes verder zullen stijgen; onder andere door de voorlopig nog steeds stijgende inflatie.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.

Enkele forse hypotheekrenteverhogingen

18 oktober 2021

Het zat er al een tijdje aan te komen; de hypotheekrente begint de trend van de marktrente te volgen en die is al een tijdje stijgend. Afgelopen week verhoogden enkele geldverstrekkers de hypotheekrentes voor vooral de langere rentevaste periodes van 10, 20 en 30 jaar vast. Er waren meer verhogingen bij hypotheken met NHG dan bij hypotheken zonder NHG. Waar de renteverlagingen de afgelopen maanden vaak één of een paar honderdsten waren, zien we nu bij de verhogingen meer uitschieters boven de vijf honderdsten tot zelfs stijgingen van 0,15%.

Enkele geldverstrekkers die vorige week de hypotheekrente verhoogden waren onder andere: ING Bank, Nationale Nederlanden, AEGON, Munt Hypotheken, Obvion, SNS Bank, Regio Bank, Vista Hypotheken, Syntrus Achmea, Merius Hypotheken, ASR Verzekeringen, Allianz en BLG Wonen.

Prison break

Geldverstrekkers zaten de afgelopen maanden in een prisoners dilemma. De meeste geldverstrekkers wilden graag de hypotheekrente verhogen, vanwege het dalen van hun marges. Door de gestegen marktrente betaalden ze namelijk een hogere prijs voor het inkopen van geld. Maar in de zeer concurrerende hypotheekmarkt zou een verhoging snel betekenen dat er geen hypotheekproductie meer binnenkomt. Echter, wanneer meer geldverstrekkers de hypotheek verhogen, dan durven andere geldverstrekkers ook mee te gaan.

De komende week gaan we dan ook zien of het prisoners dilemma waar geldverstrekkers in zaten daadwerkelijk wordt gebroken en de geldverstrekkers die tot nu toe niet verhoogden, ook gaan volgen. Is dat het geval, dan zijn nieuwe rondes van hypotheekverhogingen zeer goed mogelijk. Zeker doordat deze week ook de marktleider, de Rabobank, haar hypotheekrentes verhoogd. Bovendien verwachten wij dat de marktrente verder blijft oplopen en daarmee ook de inkoopkosten voor de geldverstrekkers.

Maak direct een afspraak

 

Energieprijzen stijgen fors

11 oktober 2021

Er is paniek in de tent. Zowel in Nederland als in Europa. De prijzen aan de pomp zijn fors gestegen en ook de gasprijzen bereiken records. Daardoor dreigt vooral in de toekomst de energierekening sterk te stijgen voor huishoudens. Hoge gasprijzen worden namelijk niet direct doorgerekend. Maar als je net aan het einde zit van je energiecontract, dan kun je nu al te maken krijgen met een forse stijging van je maandelijkse energierekening.

Variabel contract

Bijna de helft van de huishoudens heeft een variabel contract. Dit zijn de zogenaamde slapers, die niet wisselen van energieleverancier. Voor hen worden de tarieven aangepast per 1 juli en 1 januari. Gemiddeld gingen deze huishoudens per 1 juli al bijna 8% meer betalen voor hun maandelijkse energierekening, maar per 1 januari dreigt een nog veel grotere stijging.

Compensatie

Het kabinet gaat zich beraden op welke wijze zij de snelle stijging van de energieprijzen kan compenseren. Het kabinet had bij de algemene beschouwingen al 375 miljoen euro vrijgemaakt voor verlaging van de energiebelasting. Maar het kabinet ziet nu in dat dit niet voldoende is.

Lagere inkomens meer geraakt

Huishoudens met een lager inkomen worden relatief harder geraakt dan midden- en hogere inkomens. Dat komt in de eerste plaats omdat bij een lager inkomen een groter deel van dit inkomen opgaat aan de energierekening. Daarnaast wonen lagere inkomens veel vaker in slecht geïsoleerde huurwoningen, met als gevolg hoge stookkosten.

Hoge energieprijzen kan ook de rente raken

De hoge huizenprijzen voelen we niet alleen in onze portemonnee via de energierekening. We noemden al de hoge prijs aan de pomp, maar steeds meer bedrijven zullen de hoge energieprijzen doorrekenen in de producten die ze aan de consument verkopen. Wat een versterkend effect zal hebben op de toch al hoge inflatie. Beleggers zullen uiteindelijk die inflatie vertaald willen zien in een hogere rente.

Denk je erover om je huis beter te isoleren? Lees hier alles over het verduurzamen van je woning. 

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.

Marktrente heeft duidelijk de weg omhoog teruggevonden

04 oktober 2021

De marktrentes zijn aan het oplopen. Dat zagen we aan het begin van dit jaar al een keer eerder gebeuren. Aanleiding was toen dat duidelijk werd dat vaccins ons grotendeels gingen verlossen van het coronavirus en de economie zich zou kunnen gaan herstellen. Rond mei kwamen er toch wat meer twijfels over de snelheid van het herstel van de wereldwijde economie. Maar nu blijkt dat de economie zich daadwerkelijk snel hersteld. De inflatie is fors gestegen, al zal dat voor een deel tijdelijk zijn. Centrale banken hebben aangekondigd het opkopen van obligaties af te gaan bouwen. Een logisch gevolg is dat de marktrentes stijgen. In de grafiek zie je in de oranje lijn de ontwikkeling van de Nederlandse kapitaalmarktrente.

Gemiddelde hypotheekrente vs. kapitaalmarktrente

Hypotheekrente flatliner in 2021

Op een kleine verlaging na, tegen de marktrente in, is de gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente met NHG bijna volledig vlak geweest in 2021. Zie de blauwe lijn. De hypotheekrente heeft zich tot nu toe redelijk ongevoelig getoond voor de ontwikkeling van de marktrente. Sinds eind januari beweegt de gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente met NHG tussen de 1,05% en 1%. Bij sommige andere rentevaste periodes, bijvoorbeeld 30 jaar vast en voor de rentevaste periodes zonder NHG zien we wel iets meer beweging.

Overall zien we dat de daling van gemiddelde hypotheekrentes in 2021 beperkt is gebleven tot maximaal 0,3%. Dat de hypotheekrentes nagenoeg gelijk gebleven zijn en deels zelf gedaald, betekent bij stijgende marktrentes dat geldverstrekkers minder marge maken op hypotheken. Dat geldverstrekkers tot nu toe de marktrentes niet hebben gevolgd is te danken aan de sterke concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt.

Toekomst

Wij verwachten dat de stijgende trend van de marktrente de komende tijd aan zal houden. Zeker nu de centrale banken hun opkoopprogramma’s gaan minderen en de economie onverminderd door blijft groeien. Wij denken dat de wil en de ruimte om de marges nog verder te laten dalen beperkt is voor geldverstrekkers. De kans op een stijging van de hypotheekrentes neemt dan ook toe.

Afgelopen week zagen we dat de gemiddelde hypotheekrentes, voor alle rentevaste periodes, en zowel voor rentes met als zonder NHG, ongewijzigd bleven. Er waren relatief weinig hypotheekrentewijzigingen en de renteverlagingen en -verhogingen hielden elkaar in evenwicht.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.