Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Marktrente heeft duidelijk de weg omhoog teruggevonden

De marktrentes zijn aan het oplopen. Dat zagen we aan het begin van dit jaar al een keer eerder gebeuren. Aanleiding was toen dat duidelijk werd dat vaccins ons grotendeels gingen verlossen van het coronavirus en de economie zich zou kunnen gaan herstellen. Rond mei kwamen er toch wat meer twijfels over de snelheid van het herstel van de wereldwijde economie. Maar nu blijkt dat de economie zich daadwerkelijk snel hersteld. De inflatie is fors gestegen, al zal dat voor een deel tijdelijk zijn. Centrale banken hebben aangekondigd het opkopen van obligaties af te gaan bouwen. Een logisch gevolg is dat de marktrentes stijgen. In de grafiek zie je in de oranje lijn de ontwikkeling van de Nederlandse kapitaalmarktrente.

Gemiddelde hypotheekrente vs. kapitaalmarktrente

Hypotheekrente flatliner in 2021

Op een kleine verlaging na, tegen de marktrente in, is de gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente met NHG bijna volledig vlak geweest in 2021. Zie de blauwe lijn. De hypotheekrente heeft zich tot nu toe redelijk ongevoelig getoond voor de ontwikkeling van de marktrente. Sinds eind januari beweegt de gemiddelde 10 jaar vaste hypotheekrente met NHG tussen de 1,05% en 1%. Bij sommige andere rentevaste periodes, bijvoorbeeld 30 jaar vast en voor de rentevaste periodes zonder NHG zien we wel iets meer beweging.

Overall zien we dat de daling van gemiddelde hypotheekrentes in 2021 beperkt is gebleven tot maximaal 0,3%. Dat de hypotheekrentes nagenoeg gelijk gebleven zijn en deels zelf gedaald, betekent bij stijgende marktrentes dat geldverstrekkers minder marge maken op hypotheken. Dat geldverstrekkers tot nu toe de marktrentes niet hebben gevolgd is te danken aan de sterke concurrentie op de Nederlandse hypotheekmarkt.

Toekomst

Wij verwachten dat de stijgende trend van de marktrente de komende tijd aan zal houden. Zeker nu de centrale banken hun opkoopprogramma’s gaan minderen en de economie onverminderd door blijft groeien. Wij denken dat de wil en de ruimte om de marges nog verder te laten dalen beperkt is voor geldverstrekkers. De kans op een stijging van de hypotheekrentes neemt dan ook toe.

Afgelopen week zagen we dat de gemiddelde hypotheekrentes, voor alle rentevaste periodes, en zowel voor rentes met als zonder NHG, ongewijzigd bleven. Er waren relatief weinig hypotheekrentewijzigingen en de renteverlagingen en -verhogingen hielden elkaar in evenwicht.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.