Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Tweede ronde hypotheekverhogingen

Afgelopen week verhoogden twee op de drie geldverstrekkers hun hypotheekrentes voor meerdere rentevaste periodes. De meeste verhogingen zaten bij 10 en 20 jaar vast. Slechts de helft van de geldverstrekkers verhoogde ook de hypotheekrente voor de kortere periode 5 jaar vast en de langere periode van 30 jaar vast. Het bijzondere was dat er geen verhogingen tussen zaten van één of twee honderdsten, zoals we nog wel eens in de afgelopen maanden zagen bij verlagingen. De meeste verhogingen liggen tussen vijf en tien honderdsten, met enkele uitschieters van twintig honderdsten of meer.

Onder de geldverstrekkers die verhoogden zaten in ieder geval alle grootbanken.

Blijft het bij twee rondes?

Het spreekwoord ‘Als er één schaap over de dam is, volgen er meer’, lijkt goed van toepassing op de huidige situatie op de hypotheekmarkt. Twee weken geleden begon de eerste golf aan hypotheekrenteverhogingen, waarbij ongeveer de helft van de geldverstrekkers verhogingen doorvoerden. Deze week volgde de rest én een deel van de geldverstrekkers is al bezig met de tweede ronde van verhogingen. Al zien we dat bij de meeste geldverstrekkers die voor de tweede keer verhogen, de verhogingen in zowel de eerste als de tweede week iets lager waren dan bij andere geldverstrekkers. De grote vraag is, waarbij wij het antwoord ook niet met zekerheid weten, of het bij deze twee rondes blijft. Duidelijk is dat we in ieder geval de dalende trend kwijt zijn en dat de trend gewijzigd is naar stijgend. Maar met hoeveel de hypotheekrentes de komende tijd toe zullen nemen is onduidelijk.

Marges geldverstrekkers niet toegenomen

Dankzij de hypotheekrenteverhogingen hebben geldverstrekkers ervoor gezorgd dat hun dalende marges even tot stilstand zijn gekomen. Vanwege de stijgende marktrentes van de afgelopen maanden moesten zij tegen steeds hogere inkoopprijzen geld inkopen, zodat ze die weer uit konden zetten in de vorm van hypotheken. Bij een verder oplopen van de marktrente verwachten wij dat de hypotheekrentes ook verder zullen oplopen. En zowel voor de korte als de middellange termijn is er een grote kans dat de marktrentes verder zullen stijgen; onder andere door de voorlopig nog steeds stijgende inflatie.

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.