Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

RTL Z Kijkers aan Z: overwaarde op je huis

Vrijdag 27 september konden kijkers van RTL Z vragen stellen aan experts over hoe je kunt profiteren van overwaarde in je woning. De vragen werden beantwoord door de experts Rémon Knikker van Van Bruggen Adviesgroep en Liane de Haan van de ANBO.

Op RTL Z kun je deze uitzending terugkijken. Wij lichten hieronder alvast een paar vragen en onderwerpen toe. Op deze site kun je nog meer lezen over hoe je kunt profiteren van je overwaarde; we leggen bijvoorbeeld uit wat overwaarde is, welke 6 opties er zijn om overwaarde te verzilveren en met welke belastingregels je rekening moet houden.

Wat is de makkelijkste manier om van je overwaarde te profiteren?
De makkelijkste manier is je woning verkopen, maar je hebt natuurlijk ook een nieuw dak boven je hoofd nodig. Je kunt gaan huren of een andere koopwoning kopen.

Liane merkt op dat het niet altijd makkelijk is om een passende huurwoning in de vrije sector te vinden. Bovendien ligt die huur vaak hoog.

Met welke belastingregels heb je te maken?
Bij verkoop moet je rekening houden met de bijleenregeling. Als je overwaarde niet gebruikt om de hypotheek op de nieuwe woning te verlagen dan is over dat deel de hypotheekrente niet aftrekbaar.

Hoe belangrijk is overwaarde?
Overwaarde is heel belangrijk. Het geeft je een voorsprong ten opzichte van andere geïnteresseerden voor een woning omdat je meer kunt bieden. Ook kun je er de kosten koper mee betalen.

Moet je de overwaarde altijd gebruiken voor een lagere hypotheek?
Nee, dat hoeft niet. Hoe lager je hypotheek, hoe lager je last. Maar soms is het handig om een stukje te reserveren voor bijvoorbeeld de inboedel. Over dat deel heb je dan geen renteaftrek, maar je hebt wél contant geld om de inboedel te betalen.

Kun je overwaarde gebruiken voor een woning voor de verhuur?
Ja, dat mag. Verhuur van een woning is wel beleggen, dus je moet je daar wel goed over laten adviseren.

Worstelen veel ouderen met thuis blijven wonen?
Vaak is een woning niet passend. Mogelijkheden zijn de Blijverslening en verkoop-terughuur. Belangrijk is dat je je goed laat adviseren!

Hoe weet je hoeveel overwaarde je hebt?
Een indicatie is de WOZ-waarde. Wil je meer zekerheid, laat je huis taxeren. Dat kost geld, maar bedenk dat dankzij een hogere waarde van de woning je hypotheekrente soms ook omlaag kan.

Wat als geld vastzit in de woning?
De mogelijkheden zijn de laatste jaren fors gegroeid, denk aan een lening afsluiten bij de bank, de Blijverslening bij gemeenten en sale-leaseback.
Overwaardehypotheken kennen veel verschillende namen zoals de opeethypotheek en de verzilverhypotheek. Bij deze hypotheken wordt met name naar de overwaarde in de woning gekeken en minder naar het inkomen. Bedenk je dat als je voldoende inkomen hebt, je vaak ook een gewone hypotheek kunt afsluiten.

Moet je kinderen om toestemming vragen?
Nee, dat is niet verplicht. Maar misschien wil je juist je kinderen hierin betrekken. Denk aan het schenken van een bedrag zodat het kind een huis kan kopen. Liane vertelt: "Betrek in ieder geval een expert bij je beslissing."

Wat vinden jullie van constructies waarbij je de woning verkoopt en dan weer terug huurt?
Wees voorzichtig met sale en lease back constructies. Realiseer je dat de bedrijven die dit aanbieden ook een goed rendement willen halen. Rémon en Liane zijn beiden terughoudend over deze optie. Rémon geeft aan: "Vaak zijn er andere alternatieven die beter uitpakken." 

Een paar cijfers die RTLZ presenteerde:

Ruim 80 procent van alle huizenbezitters denkt flinke winst te maken als ze hun huis zouden verkopen.

De gemiddelde overwaarde schatten ze op €128.000. Vooral 50-plussers verwachten een grote waardestijging: tussen de €100.000 en €200.000. Een deel van de gepensioneerden denkt zelfs aan een overwaarde tussen de €200.000 en €300.000.


(bron: ABN Amro)