Geef jij voorkeur aan advies op de vestiging of op afstand? De keuze is aan jou. Lees meer.
De woningmarkt is gunstig. De verkoopprijzen van huizen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Mogelijk heb je dus overwaarde op je woning. Deze overwaarde kun je op verschillende manieren verzilveren of opnemen. Er zijn zes manieren:

1. Huis verkopen: nieuwe woning huren of kopen
2. Extra hypotheek: investeren in de woning (verbouwing)
3. Overwaarde verzilveren zonder verhuizing
4. Verzilver-/opeethypotheek
5. Eigen huis verkopen en terughuren
6. Blijverslening SVn

1. Huis verkopen

Wil je de overwaarde in je huis uitbetaald hebben of opnemen? Dat kan door je woning te verkopen. De overwaarde kun je daarna besteden aan je nieuwe huur- of koopwoning.

• Een nieuwe huurwoning: je kunt de overwaarde vrij besteden, zoals jij dat wil.
• Een nieuwe koopwoning: je kunt de overwaarde gebruiken voor je nieuwe woning. Hiervoor bestaat de bijleenregeling waarmee je het hypotheekbedrag op je nieuwe woning verlaagt.

De bijleenregeling, wat is dat?
Als je je huis met overwaarde verkoopt en daarna een nieuw huis koopt, krijg je te maken met de bijleenregeling. Volgens deze regeling moet je de overwaarde gebruiken voor de nieuwe woning. Kies je er toch voor om de overwaarde niet of slechts deels in te zetten? Dan kun je de hypotheekrente over het bedrag dat je niet gebruikt voor de hypotheek of verbouwkosten, ook niet aftrekken van de belasting. Omdat de hypotheekrente momenteel laag is, is het effect op de maandlasten relatief beperkt.

2. De overwaarde gebruiken als investering in je woning

Wil je liever niet je huis verkopen en verhuizen? Je kunt de overwaarde ook gebruiken om in je huidige huis te investeren. Bijvoorbeeld door het te verduurzamen, verbouwen of onderhoudsvrij te maken. Denk hierbij aan:

• Het plaatsen van zonnepanelen
• Betere isolatie
• Verbouwen van de keuken of badkamer
• Een aan- of uitbouw plaatsen
• Vernieuwen van kozijnen

Als je geen spaargeld hebt, of je spaargeld liever ergens anders voor gebruikt, kun je ook een extra hypotheek afsluiten. Dat is makkelijker als je overwaarde in de woning hebt. Vaak zijn de verbouwingskosten hoger dan de waardestijging die de verbouwing oplevert. En een geldverstrekker wil maar tot maximaal 100% van de waarde van een woning na verbouwing financieren. Dus wanneer je geen overwaarde hebt, is het financieren van een verbouwing lastig. Uiteraard moet ook je inkomen voldoende zijn om de extra hypotheeklasten te dragen. De hypotheekrente die je betaalt over de extra hypotheek is in beginsel aftrekbaar.

Vraag voordat je een extra hypotheek aanvraagt na of je wellicht eerder gedane aflossingen op je huidige hypotheek opnieuw kunt opnemen. Dit kan goedkoper zijn dan een nieuwe hypotheek aangaan waarmee je je overwaarde opneemt. Je hoeft namelijk niet opnieuw naar de notaris. Let op, opnames doen uit een bestaande hypotheek is niet bij elke hypotheeksoort mogelijk.

3. De overwaarde verzilveren zonder verhuizing

Overwaarde zit als het ware vast in de stenen. Als je de overwaarde niet wilt gebruiken voor een verbouwing of nieuwe woning, kun je in sommige gevallen ook een extra hypotheek krijgen voor andere doeleinden. Ook in dit geval moet je inkomen voldoende zijn om de extra hypotheeklasten te dragen. Bovendien hanteren geldverstrekkers strengere eisen. De hypotheekrente is immers niet aftrekbaar als je het geld niet gebruikt voor een (eigen) woning. Hierbij is het ook van financieel belang of je het geld in één keer uitgeeft, bijvoorbeeld met een schenking aan je kind(eren) of het kopen van een vakantiewoning. Je kunt er ook voor kiezen om het extra geld in kleine bedragen uit te geven, bijvoorbeeld door elke maand een aanvulling te doen op je pensioen.

Overwaarde gebruiken voor een schenking aan (klein)kinderen

Wellicht wil je je kind(eren) helpen bij de aankoop van hun (eerste) woning. Hier kun je de overwaarde van je woning voor gebruiken. Je leent dan als het ware een extra bedrag op je woning. Het bedrag dat je vervolgens ontvangt van de bank, leen je weer door aan je kinderen. Lees hier meer over het schenken aan kinderen en hoe dit zit met de belasting.

4. Verzilver-/opeethypotheek

Enkele geldverstrekkers bieden een verzilverhypotheek of opeethypotheek aan. Deze hypotheek is speciaal ontwikkeld voor gepensioneerden die een flinke overwaarde in hun woning hebben zitten, maar slechts een klein pensioeninkomen hebben. Met de verzilver- of opeethypotheek kun je een extra bedrag ontvangen, wat samen met de rente wordt opgeteld bij de hypotheek. De hypotheek groeit daardoor, waardoor de overwaarde uiteindelijk kleiner wordt. Wil je jouw overwaarde benutten voor een hypotheek als deze, laat je dan goed adviseren. Deze hypotheekvorm kent namelijk verschillende voorwaarden waarover je goed geïnformeerd wilt zijn.

5. De overwaarde gebruiken om het eigen huis te verkopen en terug te huren

Voor mensen met een klein pensioen die niet in aanmerking komen voor een extra hypotheek, zijn er een paar mogelijkheden om in de woning te kunnen blijven wonen en tóch de overwaarde te verzilveren. In grote lijnen komt het erop neer dat je de woning (of alleen de grond) met een korting verkoopt aan een andere partij. Daarvoor in de plaats krijg je het totale bedrag in één keer gestort of volgens een maandelijkse uitkering. Meestal moet je daarnaast een huur betalen aan de nieuwe eigenaar van je woning. Laat je door je financieel adviseur goed informeren over de voor- en nadelen van deze constructie.

6. Blijverslening voor woningaanpassingen

Wil je graag in je eigen woning blijven wonen, maar zijn daarvoor aanpassingen nodig om de woning levensloopbestendig te maken? Bijvoorbeeld omdat je vanwege je leeftijd of fysieke beperkingen behoefte hebt aan extra voorzieningen als een inloopdouche, verlaagde drempels of een traplift? De Blijverslening is in het leven geroepen om deze aanpassingen te kunnen financieren.

Blijverslening
De Blijverslening is een consumptieve lening met een gunstige rente. Omdat de gemeente deze verstrekt, is het afhankelijk van de gemeente waar je woont of je in aanmerking komt voor deze lening. Je financieel adviseur kan met jou bekijken of de Blijverslening in jouw gemeente geldt. Hij kan je ook deskundige uitleg geven over de voorwaarden, voor- en nadelen van deze financiering.

Kosten overwaarde verzilveren

Het verzilveren van je overwaarde is niet kosteloos. De manier waarop je hem verzilvert, bepaalt met welke kosten je te maken krijgt. Denk bijvoorbeeld aan:

• Makelaarskosten
• Taxatiekosten
• Notariskosten

Onze financieel adviseurs weten precies welke kosten gepaard gaan met het verzilveren van de overwaarde in je woning. Laat je door hen informeren en maak de keuze die het beste past bij jouw persoonlijke situatie.

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak

Afspraak maken?

Ga in gesprek met een van onze financieel adviseurs.

Maak een afspraak