Kosteloos eerste gesprek
100% onafhankelijke financieel advies
We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
Telefonisch, online of op de vestiging

Mei

Nieuws, Blogs, Vlogs

Toon

Huizenkopers let op! Belangrijke wijzigingen na 1 juli

28 mei 2015

Door verandering van de hypotheekregels kunt u na 1 juli een minder hoge hypotheek krijgen. Dat kan zomaar tien- tot wel twintigduizend euro schelen. Bovendien stijgen de huizenprijzen weer en lijkt het laagste punt van de hypotheekrente bereikt. Heeft u verhuisplannen? Wees er dan snel bij.

Door aanpassing van de regels kunt u na 1 juli minder lenen dan nu het geval is. Afhankelijk van de woning en uw inkomen kan dat verschil oplopen tot wel € 20.000,-. In veel gevallen is dat ene leuke huis nu nog wel bereikbaar en straks niet meer. Tel daarbij op dat de huizenprijzen weer voorzichtig stijgen én de hypotheekrente nog nooit zo laag was als nu. Een simpele rekensom leert dat het kopen van een huis nu wel heel aantrekkelijk is. Of u nu start op de woningmarkt of een volgend huis wil kopen. Wilt u nog gebruik maken van de mogelijkheden voor 1 juli? Dan is het van belang dat u voor die datum de woning heeft gekocht en de hypotheekofferte heeft ontvangen. Dat u pas later verhuist maakt niet uit.
 

Lage spaarrente, toch rendement

27 mei 2015

De spaarrente ligt laag. Soms zelfs onder de 1%. Maar, wat doen we dan met ons spaargeld? Zijn er manieren om hier toch rendement uit te halen? Lees onderstaand een aantal tips.

Energiezuinig
Wanneer u geld investeert in de optimalisatie van uw woning moet u enerzijds betalen, maar anderzijds verdient u weer geld. Denk hierbij eens aan het energiezuinig maken van uw huis door bijvoorbeeld zonnepanelen, goede isolatie of dubbelglas. Dankzij de lagere energierekening zal u uw investering weer terug verdienen en op den duur misschien zelfs winst maken. 

Aflossing hypotheek
Het is heel goed mogelijk dat u meer rente betaalt over uw  hypotheek dan u ontvangt over uw spaarrente. Aflossen is dan rendabeler dan sparen. Houd wel rekening met het deel van de rente welke u, via de hypotheekrenteaftrek, terugkrijgt van de fiscus. 

Aflossing schulden
Heeft u kredieten lopen waar u een flinke rente over betaalt?
Los deze af! De rente op uw spaarrekening ligt waarschijnlijk lager dan de rente welke u maandelijks kwijt bent aan dergelijke leningen.

Onder het matras

Uit frustratie over de lage spaarrente zijn er mensen die
hun geld van de bank halen en dit onder het matras verstoppen.
Wanneer u hier over nadenkt, bedenk u dan ook dat u
hiermee flinke risico’s loopt. Bij brand of inbraak bent u het gespaarde bedrag kwijt. Daarnaast is het strafbaar om meer dan €500,-  in huis te hebben wanneer dit niet is aangegeven bij de fiscus.

De Financiële Bijsluiter

20 mei 2015

Er zijn van die begrippen waarvan u denkt....wat betekent dat? Wij leggen u hier graag uit wat een Financiële Bijsluiter is.

In een Financiële Bijsluiter bij een financieel product staat wat het product inhoudt en wat de kosten, de opbrengsten en de risico’s van het product zijn. Alle instellingen die complexe financiële producten (waaronder alle hypotheekvormen met uitzondering van aflossingsvrije, annuïteiten- en lineaire hypotheken) verkopen, zijn wettelijk verplicht de Financiële Bijsluiter te verstrekken of op hun website te zetten. De Financiële Bijsluiter dient op een vaste gestandaardiseerde manier te worden opgesteld. Hierdoor kunt u producten beter met elkaar vergelijken.

 

Huurverhoging 1 juli 2015

12 mei 2015

Naast de gebruikelijke jaarlijkse huurverhoging van maximaal 2,5%, mogen de huurprijzen van zelfstandige woningen in de sociale huursector per 1 juli 2015 extra verhoogd worden. Dit heeft te maken met de nieuwe regeling betreffende de inkomensafhankelijke huurstijgingen die de overheid heeft ingesteld om meer evenwicht te creëren binnen de woningmarkt.

Deze nieuwe regeling gaat natuurlijk gepaard met verschillende voorwaarden. Wanneer uw verhuurder niet aan deze voorwaarden voldoet kunt u bezwaar aantekenen tegen de verhoging. Voorbeelden van recht tot bezwaar zijn:
 
Voorstel te laat
Het voorstel tot huurverhoging moet twee maanden van te voren
gecommuniceerd worden. Dus het voorstel welke per 1 juli van kracht gaat moet uiterlijk 30 april bij u binnen zijn gekomen. Heeft u deze later ontvangen? Dan zal de huurverhoging dus later van start gaan.
 
Gebrekkige woning
Het kan zijn dat uw huur is verlaagd wegens  achterstallig onderhoud. Wanneer er nog geen onderhoudsprocedure is gestart mag uw verhuurder geen huurverhoging doorzetten.
 
Als er een onjuiste of geen verklaring is van de belastingdienst
Bij een huurverhoging die boven de 2,5% basisverhoging ligt hoort een goede verklaring van de belastingdienst. De verhuurder is verplicht om deze verklaring mee te sturen met het voorstel tot huurverhoging. 
 
U kan onderstaande link van de Rijksoverheid gebruiken om
eventuele bezwaren aan te tekenen: